Δεύτερο “καρφί” Σαμαρά για τα εθνικά θέματα σε μία βδομάδα

Δεύτερο “καρφί” Σαμαρά για τα εθνικά θέματα σε μία βδομάδα
Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και αναφέρεται ξανά εμμέσως πλην σαφώς στις διερευνητικές με Τουρκία.

Δεύτερη παρέμβαση για τα εθνικά θέματα μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με έμμεσες αναφορές στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στις διερευνητικές επαφές με τηνΤουρκία.

Ο κ. Σαμαράς είχε πραγματοποιήσει δήλωση στις 23 Μαρτίου με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας του.

Αυτή τη φορά με άρθρο στο “Πρώτο Θέμα” δείχνει να διαφωνεί με την ιδιαίτερη προβολή της στήριξης της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας στην Ελληνική Επανάσταση, κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ειδικότερα ότι: “Η Παλιγγενεσία δεν υποκινήθηκε «έξωθεν» ούτε αποτέλεσε κατασκεύασμα ή αποτέλεσμα διεργασίας γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής δεν ενθάρρυναν την Επανάσταση. Η Ελλάδα ξεκίνησε μόνη της, άλλο αν απέκτησε στην πορεία διεθνή ερείσματα.”

Αναφέρει επίσης ότι: “Ασφαλώς στην επιτυχία της Επανάστασης έπαιξαν κορυφαίο ρόλο οι τέσσερις ώρες της ναυμαχίας που χρειάστηκαν οι τρεις ξένοι στόλοι για να βυθίσουν το 1827 στο Ναβαρίνο την τουρκο-αιγυπτιακή συμμαχία.

Όμως ήταν οι Έλληνες που καθόρισαν τη μοίρα τους. Μεγαλείο ψυχής, Ορθόδοξη πίστη, αποφασιστικότητα ατράνταχτη, στρατιωτική ευφυία στο πεδίο των μαχών και η οργανωμένη από τη Φιλική Εταιρεία αντίληψη της εθνικής τους αποστολής, ήταν εκείνα που οδήγησαν την Επανάσταση σε επικράτηση, από το 1821 ως το 1824!

Κι ήταν αυτή η επικράτηση, αυτή η επιβεβαίωση του όρκου για «ελευθερία ή θάνατο» που συγκίνησε τους λαούς της Οικουμένης και δημιούργησε το μεγαλειώδες παγκόσμιο ρεύμα Φιλελληνισμού. Κι ήταν αυτός ο αγώνας που μετέστρεψε τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ της Ελλάδος.

Ετσι ήρθε το Ναβαρίνο! Μετά το Μεσολόγγι, μετά τη Χίο, μετά τα Δερβενάκια, μετά τις νίκες στον Μοριά και στη Ρούμελη.”

Σημειώνει επίσης ότι: “Ξένες άλλωστε παρεμβάσεις υπέρ των εξεγερμένων υπήρξαν και σε άλλες μεγάλες Επαναστάσεις. Όπως στην Αμερικανική, όπου παρενέβησαν οι Γάλλοι πολύ πιο καθοριστικά. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.”

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει εξάλλου ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν «ολοκληρώθηκε» το 1830, αντιθέτως, από τότε και για έναν περίπου αιώνα, το έθνος των Ελλήνων βρισκόταν σε μόνιμη εξέγερση εναντίον των τυράννων του. Υπενθύμισε τις συνεχείς μαρτυρικές επαναστάσεις των Ελλήνων στην Κρήτη μέχρι την προσάρτησή της στην Ελλάδα, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, τον Βορειοηπειρωτικό αγώνα και στην Κύπρο.

“Αυτή η «διαρκής» Ελληνική Επανάσταση, αυτοί οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν για την Παλιγγενεσία και την εθνική ολοκλήρωση, αυτοί οι αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν κατόπιν «εντολών» και κεντρικών σχεδιασμών. Έγιναν γιατί εξέφρασαν τη λαχτάρα των Ελλήνων για Ελευθερία”, τονίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός κάνει δε λόγο για ένα “Έρωτα Ελευθερίας, που δεν κάμπτεται ούτε μετά από δεκαετίες επιβολής κρατισμού, εθνομηδενισμού, δηλητηριώδους λαϊκισμού, “καθεστωτικής” μοιρολατρίας, φοβικών συνδρόμων και “ακαδημαϊκής” ηττοπάθειας.”

Και στην κατακλείδα του άρθρου αναφέρεται εμμέσως στις διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα, με τις οποίες είχε εκφράσει τη διαφωνία του και στην τελευταία συνέντευξη του.

Ο κ. Σαμαράς κάνει ειδικότερα λόγο για τις αρχές που εμπνέουν και σήμερα: “Απέναντι σε μία “ασυγκράτητη” και αναθεωρητική Τουρκία .Απέναντι σε “αδρανείς” κι “αντικειμενικούς” εταίρους.”

Δείχνει έτσι να μη συμμερίζεται τη θέση της κυβέρνησης περί θετικού αποτελέσματος της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα