150 χρόνια Βαρβάκειο. Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο: έκθεση φωτογραφίας και λεύκωμα

default image

To Βαρβάκειον Ίδρυμα το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στις 19.00 μ.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Στο Βαρβάκειο από το 1930 έως το 2000» και παρουσίαση του επετειακού λευκώματος «150 χρόνια ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ. Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο» το οποίο εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2013

Το λεύκωμα επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες φιλόλογοι του Βαρβακείου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου κυρίες Έλενα Γκίκα και Μαίρη Μπελογιάννη και αναφέρεται στην επετειακή εκδήλωση που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2010 στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων λειτουργίας του Βαρβακείου (1860-2010).

Το λεύκωμα περιλαμβάνει: α) εισηγήσεις διευθυντών και καθηγητών του Βαρβακείου πάνω σε θέματα που αφορούν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τη διδακτική εμπειρία τους καθώς και τα οράματά τους για το σχολείο και την εκπαίδευση β) την έρευνα που εκπόνησαν οι σημερινοί μαθητές του σχολείου με θέμα τη σχολική ζωή του Βαρβακείου από το 1930 έως το 2000, η οποία βασίσθηκε σε αυθεντικές μαρτυρίες αποφοίτων και σχολικό υλικό που παραχώρησαν οι απόφοιτοι για τους σκοπούς της έρευνας γ) κατάλογο των διευθυντών του από το 1886 έως σήμερα και δ) φωτογραφικό υλικό από ποικίλες δραστηριότητες στους χώρους λειτουργίας του σχολείου και εκτός αυτών, το οποίο προήλθε από αρχεία αποφοίτων, του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος είχαν οι απόφοιτοι του Βαρβακείου Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά, επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, η ιστορία του Βαρβακείου αποτελεί «σηματωρό και κήρυκα». Η επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία του, τα περισσότερα χρόνια της λειτουργίας του, και οι λαμπροί του απόφοιτοι που με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη επιστρέφουν μέσα από τις αναμνήσεις τους κοντά του, εκτός από νοσταλγία δίνουν και δύναμη για τη χάραξη της πορείας του σχολείου στο μέλλον.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το λεύκωμα διατίθεται δωρεάν.

Επιμέλεια: Έλενα Γκίκα, Μαίρη Μπελογιάννη

Εκτέλεση παραγωγής: Syllipsis Ltd.

Έκδοση: Βαρβάκειον Ίδρυμα

Α’ έκδοση , Αθήνα, Νοέμβριος 2013, σελ. 120, ISBN 978-618-81000-0-8

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα | Μετρό: Σταθμός Ευαγγελισμός)

Ημερομηνία: Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στις 19.00 μ.μ.

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 3632233
www.varvakeionidryma.gr

Διαβάστε ακόμα στο culturenow.gr:

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Καλοκαίρι 2014

Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά, στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα