Ακρόπολη: Ξεκινούν επιτέλους πιλοτικά οι ζώνες επισκεψιμότητας- Τι συμβαίνει με τα πλαστά εισιτήρια

Διαβάζεται σε 4'
Ακρόπολη: Ξεκινούν επιτέλους πιλοτικά οι ζώνες επισκεψιμότητας- Τι συμβαίνει με τα πλαστά εισιτήρια
Συνωστισμός στην Ακρόπολη / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα τελευταία χρόνια παρότι υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν εφαρμόζονται οι ζώνες ωρών και δεν υπάρχει ανώτατο όριο επισκεπτών- Αυτό τώρα φαίνεται να αλλάζει.

Στις 4 Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστούν τελικά πιλοτικά οι ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη. Αυτό δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και αυτό ελπίζουμε τελικά να ισχύσει, έτσι ώστε να λάβει τέλος η απίστευτη ταλαιπωρία των επισκεπτών του πιο δημοφιλούς αρχαιολογικού μνημείου της χώρας μας.

Το έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές στα ρεπορτάζ μας. Τα τελευταία χρόνια παρότι υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και παρότι για να το εκδώσει κάποιος πρέπει πρώτα να επιλέξει το χρονικό διάστημα μιας ώρας που επιθυμεί να επισκεφθεί το μνημείο, στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει καμία εφαρμογή, καθώς μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται οι ζώνες ωρών και δεν υπάρχει ανώτατο όριο επισκεπτών.

Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στο μνημείο όποια ώρα θελήσουν –συνήθως το πρωί- και απλώς περιμένουν στην ουρά θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους ή εγκαταλείπουν την προσπάθεια να επισκεφτούν την Ακρόπολη και κατακλύζουν με αρνητικά σχόλια τις ταξιδιωτικές σελίδες. Οι εικόνες αυτές του συνωστισμού έκαναν τον γύρο του κόσμου και πρωτοστάτησαν στα μεγάλα διεθνή μέσα. Και αυτό ενώ η Unesco και άλλοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι ποτέ δεν έχει κατατεθεί για την Ακρόπολη Σχέδιο Διαχείρισης Ροής των Τουριστών.

Από τις 4 Σεπτεμβρίου κάτι ίσως αλλάξει

Η ταλαιπωρία αυτή, όπως όλα δείχνουν θα λάβει τέλος, έστω και με τόση μεγάλη καθυστέρηση και τη στιγμή που στον υπόλοιπο χώρο οι ζώνες ωρών ισχύουν.

Η Υπουργός ανέφερε ότι από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει, πιλοτικά, το πρόγραμμα ζωνών στην Ακρόπολη, ύστερα από τη σχετική μελέτη που υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει στην ασφάλεια του μνημείου, αλλά και των εργαζομένων, καθώς και στη βελτίωση της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το μέγιστο ημερήσιο πλήθος επισκεπτών της Ακρόπολης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000. Θα κατανεμηθεί σε ωριαίες ζώνες, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 08:00 μ.μ., και θα αφορά σε όλους τους επισκέπτες, είτε είναι μεμονωμένοι, είτε ομάδες. Το 50% των επισκεπτών θέλουν να μπουν στον χώρο μεταξύ 8.00 και 12.00 και γι αυτό θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα και από τις 8.00 ως τις 9.00 το πρωί, θα εισέρχονται στο χώρο 3.000 επισκέπτες. Τη δεύτερη ώρα 9.00 με 10.00 οι επισκέπτες γίνονται 2000 κ.ο.κ.

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, σημειώνοντας ότι εγκαταστάθηκαν σκιάδια στις εισόδους, τα οποία πιθανόν να επαναχρησιμοποιηθούν του χρόνου, αλλά με την απαραίτητη προσοχή που απαιτεί ο χώρος.

Μάλιστα, το πρόγραμμα των ζωνών επισκεψιμότητας θα εφαρμοστεί σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, από 1η Απριλίου 2024. Βέβαια εδώ ανακύπτει το ερώτημα τού αν μέχρι τότε θα έχουν γίνει αντίστοιχες μελέτες και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, έτσι ώστε να καθοριστεί ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα.

Άφαντοι πολλοί ξεναγοί μετά από τα ρεπορτάζ

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως μετά το ρεπορτάζ το δικό μας, αλλά και τηλεοπτικού σταθμού που ακολούθησε και αφορούσε τα υποτιθέμενα skip the line εισιτήρια, αλλά και τα πλαστά εισιτήρια που κυκλοφορούν στα πέριξ του μνημείου και μάλιστα σε αυξημένες τιμές, οι πιάτσες των ξεναγών έξω από την Ακρόπολη έχουν αδειάσει. Ο Σύλλογος Αρχαιοφυλάκων έχει καταγγείλει πολλές φορές τις σχετικές απάτες με τα εισιτήρια στις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως τίποτα δεν έχει συμβεί. Η παράνομη αυτή πρακτική αποτελεί χρόνιο και άλυτο πρόβλημα.

Στη συνέντευξή της η υπουργός μίλησε σχετικά με το φαινόμενο της διάθεσης εισιτηρίων από επιτήδειους, οι οποίοι υπόσχονται υπηρεσία “skip the line”, και επισήμανε ότι πρόκειται για εξαπάτηση του κοινού, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω της φύσης του μνημείου. Η Υπουργός σημείωσε ότι διαπιστώθηκε η αλλοίωση στο barcode συγκεκριμένων εισιτηρίων, κάτι που οδήγησε τον ΟΔΑΠ στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα