Αν έχεις followers, παίρνεις τον ρόλο: Η κατάντια των κάστινγκ την εποχή των social media

Αν έχεις followers, παίρνεις τον ρόλο: Η κατάντια των κάστινγκ την εποχή των social media
unsplash

Το πόσο influencer είναι ένας ηθοποιός τείνει σε πολλές περιπτώσεις να αποτελέσει το διαβατήριό του για να πάρει ρόλο σε κάποια τηλεοπτική σειρά ή θεατρική και κινηματογραφική παραγωγή- Τι αναφέρει ο ΣΕΗ.

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του ΣΕΗ πως σε κάποια casting για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σεζόν, οι υπεύθυνοι της εν λόγω διαδικασίας, ζητάνε από τους υποψήφιους ηθοποιούς, εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, τον αριθμό των followers που διαθέτουν στα social media.

Το γεγονός αυτό αποτελεί εδώ και πολύ καιρό θέμα συζήτησης στα καλλιτεχνικά πηγαδάκια και, δυστυχώς, σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ δεν αφορά μόνο σε τηλεοπτικές, αλλά και σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Δεν είναι λίγοι οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί που δηλώνουν εξοργισμένοι, καθώς αυτό αποτελεί κατάφωρη προσβολή της προσωπικότητας και της δουλειάς τους. Και βέβαια δεν έχουν άδικο, καθώς η “σύγχρονη” αυτή απαίτηση αποτελεί σκόπελο της ανθρώπινης αυτοδιάθεσης του καθενός, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει.

Και βέβαια, σε κανένα απολύτως επίπεδο δεν μπορεί να συνδεθεί η ψηφιακή εικόνα και η επιρροή κάποιου ηθοποιού στα social media με την καλλιτεχνική του αξία. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να αξιολογούνται και οι ηθοποιοί με νούμερα και στατιστικές.

Πολύ ορθά το ΣΕΗ καλεί τους ηθοποιούς που γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο. Μόνο αν το “κακό” αυτό κοπεί από τη ρίζα του θα σταματήσει αυτή η μάστιγα αξιολόγησης με βάση τους followers στα social media.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΗ:

“Ύστερα από μαρτυρίες μελών μας, υπέπεσε στην αντίληψη του σωματείου μας πως σε κάποια casting για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σεζόν, οι υπεύθυνοι της εν λόγω διαδικασίας, ζητάνε από τους υποψήφιους ηθοποιούς, εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, τον αριθμό των followers που διαθέτουν στα social media.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως ο αριθμός των followers στα social media δεν μπορεί επ ουδενί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός ηθοποιού για την εργασία του και καμία σχέση δεν έχει με την καλλιτεχνική διαδικασία.

Δεν μπορεί η ψηφιακή εικόνα ενός ηθοποιού και ο τρόπος που αυτή διατίθεται ηλεκτρονικά, να επηρεάζει το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εργασία. Αυτό προσβάλει την ανθρώπινη αυτοδιάθεση της καθεμίας και του καθενός εργαζόμενου, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει. Στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων είναι σαφές ότι ανακουφίζει την εξουσία της εκάστοτε εργοδοσίας να αξιολογούμαστε με νούμερα και στατιστικές. Να είμαστε αντί για εργαζόμενοι καλλιτέχνες, εταιρείες και μηχανισμοί εκπλήρωσης προωθητικών ενεργειών που ωφελούν πάνω απ’ όλα τους ίδιους και τους μελλοντικούς πελάτες τους, τις διαφημιστικές εταιρίες.

Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους. Μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μπορούμε και οφείλουμε, να προστατέψουμε την εργασία μας από την υποβάθμιση που η εποχή επιβάλλει στη ζωή και στη τέχνη μας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα