Ανακαλύφθηκε νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ

Ανακαλύφθηκε νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ
pixabay.com

Οι ειδικοί πιστεύουν τα νεολιθικές κατασκευές που ανακαλύφτηκαν μπορεί να έχουν χρησιμεύσει ως όριο στη ιερή περιοχή που συνδέεται με το διάσημο βρετανικό μνημείο.  

Ένα δαχτυλίδι προϊστορικών φρεατίων ηλικίας χιλιάδων ετών, ανακάλυψαν βρετανοί αρχαιολόγοι κοντά στο Στόουνχεντζ.  

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλο πλάτους 2 χλμ, με φρεάτια διαμέτρου άνω των 10 μέτρων και βάθους 5 μέτρων. Τα φρεάτια περιβάλλουν τον αρχαίο οικισμό του Durrington Walls, που βρίσκεται δύο μίλια από το Στόουνχεντζ και σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα επίγεια έργα είναι νεολιθικά και έχουν ανασκαφεί πριν από 4.500 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν χρησιμεύσει ως όριο στη ιερή περιοχή που συνδέεται με το μνημείο.  

Μια ομάδα ακαδημαϊκών από τα πανεπιστήμια των St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow και του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Trinity Saint David εργάστηκε στην ανασκαφή που έφερε στο φως τα σημαντικά ευρήματα.  

Οι κίτρινες κουκκίδες σηματοδοτούν τη θέση των ευρημάτων, με το Durrington Walls να επισημαίνεται ως ο μεγάλος καφέ κύκλος και το Στόουνχεντζ πάνω αριστερά    UNIVERSITY OF ST ANDREWS

     

Ο Δρ Richard Bates, από τη Σχολή Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Αγίου Ανδρέα, δήλωσε: «Η τηλεπισκόπηση και η προσεκτική δειγματοληψία μας δίνουν μια εικόνα για το παρελθόν που δείχνει μια ακόμη πιο περίπλοκη κοινωνία από ό, τι μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ. Οι σαφώς εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι ήταν τόσο συντονισμένοι με τα φυσικά γεγονότα σε βαθμό που μόλις μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο».  

Τα φρεάτια περιστοιχίζουν την τοποθεσία του Durrington Walls UNIVERSITY OF ST ANDREWS

 

Ο συνάδελφός του, Tim Kinnaird, είπε ότι τα ιζήματα που δοκιμάστηκαν «περιέχουν ένα πλούσιο και συναρπαστικό αρχείο μέχρι τώρα άγνωστων περιβαλλοντικών πληροφοριών». Πρόσθεσε ότι η μελέτη των ευρημάτων επέτρεψε στους αρχαιολόγους να «γράψουν λεπτομερείς αφηγήσεις του τοπίου του Στόουνχεντζ τα τελευταία 4.000 χρόνια».  

Από πλευράς του, ο αρχαιολόγος για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Στόουνχεντζ Δρ. Nick Snashall χαιρέτισε την «εκπληκτική» όπως τη χαρακτήρισε ανακάλυψη: «Το Durrington Walls, ο οικισμός όπου ζούσαν και γιόρταζαν οι δημιουργοί του Στόουνχετζ αποτελεί το “κλειδί” για να “ξεκλειδώσουμε” την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη μας προσφέρει νέες γνώσεις για τις ζωές και τις πεποιθήσεις των νεολιθικών προγόνων μας».  

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται μετά το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε online φέτος καθώς η ετήσια συγκέντρωση στο Στόουνχεντζ ακυρώθηκε λόγω του κορωναϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα