Ανοίγει για το κοινό το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου

Ανοίγει για το κοινό το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου
Μοναδικό θέαμα στον βυθό της Αλοννήσου Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το πολυβραβευμένο, πρώτο και μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλλόνησο πρόκειται να ανοίξει με ασφάλεια για το κοινό, την 1 Ιουνίου 2021

Το πολυβραβευμένο,  πρώτο και μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο στη χώρα, πρόκειται να ανοίξει με ασφάλεια για το κοινό, την 1 Ιουνίου 2021, έπειτα από την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε  μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

«Προσφέρουμε στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και στους λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν με όλους τους κανόνες ασφάλειας τον «Παρθενώνα των ναυαγίων», το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο (425 π.Χ.) στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος και να ζήσουν  μια  μοναδική εναλλακτική τουριστική εμπειρία, με προστιθέμενη αξία και πλούτο για τη χώρα», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το Υποθαλάσσιο Μουσείο ενσωματώνει καινοτομίες αιχμής, όπως το Σύστημα NOUS, των υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε real time χρόνο  και το προηγμένο καταδυτικό σύστημα (Augmented Diving System), το οποίο μπορούν να  χρησιμοποιούν όλοι όσοι καταδύονται στο ναυάγιο και τους παρέχει πληροφορίες μέσω των tablets, για το μεγάλο εμπορικό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 4.000 οινοαμφορείς, προτού ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων.

Οι επισκέπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταδυθούν, μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα της Αλοννήσου, όπου λειτουργεί ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας. Διαμορφώσαμε ένα καινοτόμο και μοναδικό στην Ελλάδα εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, προς έξυπνους προορισμούς» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού  ECTN τον Οκτώβριο του 2020, δυο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βραβείο Tourism Award 2020 και βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Award».

Εξάλλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προχωρά στην αξιοποίηση και ανάδειξη και άλλων Υποθαλάσσιων Μουσείων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. «Διαθέτουμε ένα πανόραμα ναυαγίων των κλασικών, υστερορωμαικών, βυζαντινών και νεότερων χρόνων σε Περιστέρα,  Γλάρο, Τηλέγραφο, Κίκυνθο, Χριστόφορο, Φαγκρού, Κυρά Παναγιά και Σκάντζουρα, που αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, δημιουργώντας ένα κρίσιμο αριθμό Μουσείων, πόλο έλξης για ένα πολυάριθμο, νέο τουριστικό κοινό», επισημαίνει ο Κώστας Αγοραστός.

Η σημαντικότητα των επισκέψιμων ναυαγίων, έγκειται στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της  τοπικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επισκέψιμος Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος στην Περιστέρα της Αλοννήσου εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα