Μπιμπίλας: Απαντά στην Κιτσοπούλου μετά την αναφορά του ονόματός του στους “Σφήκες” – Την κατηγορεί για κανιβαλισμό

Μπιμπίλας: Απαντά στην Κιτσοπούλου μετά την αναφορά του ονόματός του στους “Σφήκες” – Την κατηγορεί για κανιβαλισμό
Σπύρος Μπιμπίλας INTIME NEWS

Εξακολουθεί να απασχολεί η Λένα Κιτσοπούλου και η παράσταση "Σφήκες" που ανέβασε στην Επίδαυρο η δημιουργός, με τον Σπύρο Μπιμπίλα να παίρνει θέση μετά από αναφορές ότι και ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο της σάτιράς της.

Διαδικτυακή κόντρα με φόντο το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου το Σαββατοκύριακο (14-15 Ιουλίου) η Λένα Κιτσοπούλου ανέβασε σε ελεύθερη διασκευή τους Σφήκες του Αριστοφάνη, μία παράσταση που δίχασε κοινό και κριτικούς, έγινε πεδίο μάχης και στάθηκε αφορμή για μία ακραία καλλιτεχνική -και όχι μόνο- πόλωση.

Κάποιοι τάχθηκαν στο πλευρό της δημιουργού, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία της ελευθερίας της έκφρασης, επισημαίνοντας πως η Τέχνη δεν πρέπει να έχει όρια, ενώ άλλοι αποδοκίμασαν τόσο την παράσταση όσο και την ίδια τη σκηνοθέτιδα, κάνοντας λόγο για εξευτελισμό του θεάτρου και χυδαίο θέαμα.

Ένα από τα πρόσωπα που πήραν θέση για την παράσταση ήταν και ο βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, καθώς όπως έγραψε ο ίδιος σε μακροσκελή του ανάρτηση στα social media, το όνομά του κανιβαλίστηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης στην Επίδαυρο.

Αν και ο ίδιος τάχθηκε με την άποψη πως στην Τέχνη όλα επιτρέπονται και κανείς δεν μπορεί να βάλει χαλινάρι στις απόψεις των δημιουργών όσο κι αν αυτές προκαλούν το κοινό αίσθημα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τον “κανιβαλισμό” που φαίνεται να έλαβε χώρα, τονίζοντας πως “ο κανιβαλισμός δεν είναι δείγμα πολιτισμένων ανθρώπων κι αυτό ισχύει και για τους υποστηρικτές της Λένας που κανιβαλίζουν τους αντίθετους με αυτήν“.

“Μαθαίνω ότι στην παράστασή της και την ελεύθερη διασκευή που έκανε για το έργο του Αριστοφάνη ‘ΣΦΗΚΕΣ’ κανιβάλισε επί μακρόν εμένα ή με σατίρισε ή με πρόσβαλε ή με ανέφερε, όπως μου είπαν πολλοί”, αναφέρει επίσης ο κ. Μπιμπίλας σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, αφήνοντας αιχμές για τη δημιουργό ότι όσο και αν κατακρίνει και εξευτελίζει το σύστημα, “όλα είναι δοσμένα σε εκείνη από αυτό”.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Άφησα να καταλαγιάσει κάπως ο πόλεμος που ξέσπασε ευτυχώς για την τέχνη αυτήν την φορά για να πω και εγώ δύο ψύχραιμα λόγια! Προσωπικά δεν γνωρίζω την αιρετική αντισυστημική και εξτρήμ καλλιτέχνιδα Λένα Κιτσοπούλου, ούτε είχα την χαρά να δουλέψω μαζί της, γιατί έχω δει δουλειές της, άλλες θαύμασα κι άλλες με άφησαν με απορία για όσα είδα.

Στην τέχνη όλα επιτρέπονται και κανείς δεν μπορεί να βάλει χαλινάρι στις απόψεις των δημιουργών όσο κι αν προκαλούν το κοινό αίσθημα. Τα ίδια λέγαμε όταν οι Χριστιανοταλιμπάν ούρλιαζαν έξω από θέατρα που έθιγαν κατά την άποψή τους τα ιερά και όσιά τους. Αν δεν σου αρέσει το θέαμα φεύγεις κι έχεις δικαίωμα κριτικής.

Ο κανιβαλισμός δεν είναι δείγμα πολιτισμένων ανθρώπων κι αυτό ισχύει και για τους υποστηρικτές της Λένας που κανιβαλίζουν τους αντίθετους με αυτήν. Κι η ίδια κανιβαλίζει με ανορθόδοξους τρόπους γιατί έτσι εκφράζεται.

Μαθαίνω ότι στην παράστασή της και την ελεύθερη διασκευή που έκανε για το έργο του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ “ΣΦΗΚΕΣ” που (σημειωτέον είναι το πρώτο έργο που εμφανίστηκα στην Επίδαυρο ως κορυφαίος του Χορού πλάι στον Κωστα Βουτσά το ’85), κανιβάλισε επί μακρόν εμένα ή με σατίρισε ή με πρόσβαλε ή με ανέφερε, όπως μου είπαν πολλοι.

Ίσως να μην με γνωρίζει καλά, ίσως της έχουν δώσει λάθος πληροφορίες. Κρίμα που δεν έχουμε ποτέ μιλήσει ανθρώπινα για να με καταλάβει.. Προσωπικά δεν με πειράζει μιας και τελευταία οι επιθέσεις στο πρόσωπό μου μέσα από την ελευθεριότητα του διαδικτύου εντείνονται. Αυτό ισως αναπαρήγαγε αλλά πού υπάρχει συνειρμός με το συγκεκριμένο έργο; Παρ’ όλα αυτά είμαι υπέρ της ελευθερίας στην όποια τέχνη, υπέρ της όποιας Λένας που θυμίζει πολύ την Ξενουδάκη του ’80 που έβριζε το κοινό και άρεσε, η οποία όμως δεν είχε καμιά κρατική υποστήριξη, καμιά βοήθεια κι επέμενε με δικά της έξοδα κ μικρές βοήθειες από φίλους, σε αντίθεση με τη Λένα που όλα είναι δοσμένα σε αυτήν από το σύστημα που κατακρίνει ορθώς και εξευτελίζει. Ασφαλώς και θα δω την παράσταση της.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα