53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: 11 πολύτιμα λεπτά με τον Ακι Καουρισμάκι

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: 11 πολύτιμα λεπτά με τον Ακι Καουρισμάκι

Το Flix συνάντησε τον Ακι Καουρισμάκι στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ρετροσπεκτίβα που οργανώθηκε στο έργο του

Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης

Το Flix μίλησε με τον Ακι Καουρισμάκι για τον καπιταλισμό, τα κλισέ που συνοδεύουν τη φήμη του, το θάνατο και τη ζωή που είναι αφόρητη χωρίς χιούμορ, αφήνοντας σχεδόν απ' έξω το σινεμά. Αυτό βρίσκεται έτσι κι αλλιώς μέσα του πριν, μετά και πέρα από αυτόν.

Όταν συναντάς τον Ακι Καουρισμάκι δεν χρειάζεται να μιλήσεις για το σινεμά (του).

Από τον τρόπο που σε παρατηρεί μέχρι το πώς ανάβει το τσιγάρο του, από τις παύσεις ανάμεσα στα δεκάδες αποφθέγματα που διαθέτει για κάθε περίσταση μέχρι τα ποτήρια μπίρας που διαδέχονται το ένα το άλλο από τις 10 το πρωί και από το πώς (δεν) κοιτάει την κάμερα γνωρίζοντας ακριβώς που ακριβώς βρίσκεται σε κάθε στιγμή της συνομιλίας του μαζί σου, ο Ακι Καουρισμάκι είναι ο πρώτος, ο σημαντικότερος και ο πιο χαρακτηριστικός ήρωας της φιλμογραφίας του.

Ένας ευγενής, μελαγχολικός, χιουμορίστας, αμετανόητα αριστερός πολίτης του κόσμου, γνώστης της πιο βαθιάς απελπισίας του σύγχρονου ανθρώπου, ήρωας μιας τραγικής κωμωδίας που αρνείται να σκηνοθετήσει αν δεν μπορεί να έχει τον τελικό λόγο στο πώς ακριβώς θα τελειώσει.

Και ταυτόχρονα ένας σκηνοθέτης που δεν φοβάται να παραδεχθεί πως είναι παλιομοδίτης, πως το σινεμά και ο σύγχρονος κόσμος μοιάζουν να τον έχουν ξεπεράσει, πως η επανάσταση πρέπει να ξεκίνησει τώρα αν θέλουμε να σώσουμε ότι έχει απομείνει από τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα και πως τα κλισέ που συνοδεύουν τη φήμη του είναι όλα πέρα για πέρα αληθινά.

Όταν συναντάς τον Ακι Καουρισμάκι δεν χρειάζεται να μιλήσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να (τον) ακούς.

Τα 11 πολύτιμα λεπτά του Ακι Καουρισμάκι στο Flix

Διαβάστε ακόμα:

* Το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

* Τα πάντα για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix

SHARE:

24Media Network