Ethnofest: 6 κινηματογραφικές ιστορίες που σε βάζουν μες στον παγκόσμιο χάρτη

Ethnofest: 6 κινηματογραφικές ιστορίες που σε βάζουν μες στον παγκόσμιο χάρτη

Οι σπουδαστικές ταινίες του Ethnofest μας ταξιδεύουν από μια πλατεία γυμνιστών στην Ελλάδα μέχρι ένα τριπλό σύνορο της Ρουμανίας, κι από μια εκκλησία αφρικανών χριστιανών στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι ένα αμερικάνικο εστιατόριο στη Νότια Κορέα.

Το Ethnofest (δηλαδή το διεθνές φεστιβάλ εθνογραφικού κινηματογράφου) επιστρέφει στην Αθήνα αλλά και διαδικτυακά με μια ακόμα επιλογή ταινιών που καταγράφουν όλο το μωσαϊκό της ανθρώπινης εμπειρίας.

Μέσα από τις ιστορίες τους, οι ταινίες παρατηρούν τον κόσμο γύρω μας, τις πόλεις, τους ανθρώπους τους, τις κοινωνίες μας, τα ήθη και τα έθιμά τους. Καθώς η παγκόσμια κρίση ολοένα και βαθαίνει και πλέον καθένας από εμάς μπορεί να έχει πρώτη θέση μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη αλλαγή (χάρη στην ευρύτερη και αμεσότερη από ποτέ διάδοση της πληροφορίας), αυτό το εθνογραφικό σινεμά γίνεται και πιο προσβάσιμο αλλά και πιο αναγκαίο.

Η φετινή έκδοση του φεστιβάλ (η 13η) διεξάγεται αυτές τις μέρες στον κινηματογράφο Άστορ (ως τις 27 Νοεμβρίου) κι έπειτα θα μεταφερθεί online με επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος (28 Νοεμβρίου ως 4 Δεκεμβρίου). Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις προβολές, τους καλεσμένους και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο σάιτ του Ethnofest.

Κάτι όμως που ξεχωρίζει και φέτος, είναι η έμφαση στα σπουδαστικά τμήματα, τα λεγόμενα Initiations του φεστιβάλ. Φτιαγμένες με όρεξη και περιέργεια από ανθρώπους στο πιο ασυμβίβαστα δημιουργικό σημείο τους, μας οδηγούν σε μέρη του ελληνικού και παγκόσμιου τοπίου που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

Το φεστιβάλ επιλέγει λοιπόν τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα από τις ταινίες που παράγονται στο πλαίσιο μεταπτυχιακών, διδακτορικών και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων– πλέον, τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του κινηματογραφικού μέσου και το βαθμό εξέλιξης της χρήσης του στα ακαδημαϊκά προγράμματα. Και, ταυτόχρονα, προσφέροντας στους θεατές τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας, λίγο καλύτερα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη φετινή επιλογή των ταινιών, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε τόσο στο πρόγραμμα των φυσικών προβολών, όσο και στο επερχόμενο διαδικτυακό πρόγραμμα (οι διεθνείς ταινίες θα βρίσκονται όλες online).

Τριπλό Σύνορο (Maria Bălănean)

Μια μικρή, κατά τα άλλα απολύτως συνθισμένη πόλη της Ρουμανίας έχει μια φοβερή ιδιαιτερότητα: Αποτελεί τριπλό σύνορο. Είναι το σημείο συνάντησης της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας. Μία φορά το χρόνο, αυτό το τριπλό σύνορο ανοίγει και τότε οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη αποξένωση προκαλούν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο παραλογισμός των συνόρων.

Αλληλούια (Ιωάννα Σπανού)

Η ζωή σε μια εκκλησία αφρικανών χριστιανών στο κέντρο της Αθήνας. Μια Κυριακή μεσημέρι με τους περισσότερους Αθηναίους να απολαμβάνουν μια βόλτα στην πόλη, κοντά στην πλατεία Κολιάτσου ασυνήθιστα τραγούδια τραβούν την προσοχή των περαστικών. Κάποιοι αφρικανοί περνούν μια λευκή πόρτα, όπου αναγράφεται η φράση Lord is my Banner.

Δέκα Επί Δέκα (Jami L. Bennett)

Η Τζέσικα και ο άντρας της έχουν ένα αμερικάνικο εστιατόριο στην Jeju της Νότιας Κορέας. Έπειτα από την εμφάνισή τους σε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές της χώρας, το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με το σοκ της πρωτόγνωρης τηλεοπτικής φήμης προσπαθώντας να ισορροπήσει στα θολά όρια μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Σημειώσεις από τα Λιμανάκια (David Edgar, Kaito Campos de Novais, Νίκη Σούμπαση)

Μετά από μερικές μέρες σε μια παραλία γυμνιστών της Αθήνας, μια ομάδα φίλων και αγνώστων συζητά για όσα βίωσαν εκεί. Το νερό, η σάρκα, τα βράχια, η μνήμη.

Ο Συλλέκτης (Νικόλας Καρατζάς)

Ο Παναγιώτης είναι ένας περιθωριοποιημένος ρακοσυλλέκτης που ζει με τη μητέρα του στο Καϊμακλί της Λευκωσίας. Η τροφή του προέρχεται από την υπερκατανάλωση του αστικού τοπίου: περισυλλέγει και έπειτα πουλάει αλουμινένια κουτιά στην τοπική βιομηχανία ανακύκλωσης. Με ενθουσιασμό και ανυπομονησία, ο Παναγιώτης μαζεύει όσες περισσότερες κονσέρβες μπορεί πριν την ημέρα συλλογής.

Σταυροί (Carlos Tobon Franco)

Μια εξόρμηση στις γεωγραφίες και τις ιστορίες που συνθέτουν το ταξίδι των Λατινοαμερικάνων με προορισμό τις ΗΠΑ και στόχο την επιβίωση. Μέσω πειραματικής αφήγησης, οι προφορικές ιστορίες μπλέκονται με το τοπίο αναδεικνύοντας τα δομικά στοιχεία της σταυροφορίας των μεταναστών καθώς και τα εμπόδια που συναντούν ταξιδεύοντας σε δάση, ερήμους και παραμεθόριες περιοχές.

*Το 13ο Ethnofest πραγματοποιείται 24-27 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Άστορ και 28 Νοεμβρίου ως 4 Δεκεμβρίου στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Αναλυτικό πρόγραμμα φυσικών προβολών εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα