Φεστιβάλ Καννών: Προκάλεσε αντιδράσεις η αφίσα

Φεστιβάλ Καννών: Προκάλεσε αντιδράσεις η αφίσα

Η Κλαούντια Καρντινάλε απαντά για την αφίσα του Φεστιβάλ Καννών. "Είναι μια χαρά, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να συζητάμε", είπε

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού

Το Φεστιβάλ Καννών κλείνει τα 70 και το γιορτάζει με μια κόκκινη, ανάλαφρη, όλο χαρά αφίσα (δείτε την εδώ). Στο κέντρο της, η Κλαούντια Καρντινάλε, 20χρονη τότε, το 1959, χορεύει, στην πραγματικότητα σε μια ταράτσα στη Ρώμη. «Χορεύει, γελά, ζει! Ποια θα μπορούσε να συμβολίζει καλύτερα το επόμενο φεστιβάλ των Καννών από την Κλαούντια Καρντινάλε;» αναρωτιέται το Φεστιβάλ λανσάροντας τη φετινή το εικόνα – μόνο που η αφίσα με το που κυκλοφόρησε, προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις.

Οπως είναι προφανές, μια και η πρωτότυπη φωτογραφία όχι απλώς υπάρχει, αλλά είναι και διάσημη, η μέση και τα πόδια της Καρντινάλε έχουν χάσει κάμποσα εκατοστά στην αφίσα. Η κατακραυγή στον γαλλικό (κι έπειτα στον διεθνή) Τύπο ήταν κεραυνοβόλα: «Η Κλαούντια Καρντινάλε έκανε μια σβούρα και κατέβηκε ένα νούμερο,» έγραψε η Libération, το Télérama αναρωτήθηκε γιατί μια από τις μεγαλύτερες σταρ στην κινηματογραφική ιστορία χρειάζεται ρετουσάρισμα, η Le Monde προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αντιπαραβάλλοντας τις δυο εικόνες – την πραγματική και την αφίσα και σχολιάζοντας, «τι κρίμα». Στο ίδιο ύφος, από φεμινιστικές οργανώσεις μέχρι μεμονωμένους ανθρώπους, το θέμα σχολιάστηκε στα social media: «Αν ούτε καν η Κλαούντια Καρντινάλε δεν μπορεί ν’ αντιπροσωπεύει την ομορφιά χωρίς ρετούς, την έχουμε βαμμένη,»


Η ίδια η Κλαούντια Καρντινάλε, φυσικά, δεν έμεινε σιωπηλή στις αντιδράσεις. Εδωσε την απάντησή της, σε συνέντευξη στη Huffington Post: «Στη φωτογραφία αυτή, έγινε επεξεργασία ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση της ελαφρότητας και να μεταμορφωθώ σε μια ονειρική ύπαρξη. Ο προβληματισμός για το ρεαλισμό δεν έχει καμία θέση εδώ και, ως στρατευμένη φεμινίστρια, δεν βλέπω καμιά προσβολή προς το γυναικείο σώμα. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα να συζητήσουμε στον κόσμο μας. Αυτό δεν είναι παρά σινεμά.»

πηγή flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα