Κίνα: Έκοψαν ομοφυλοφιλικές σκηνές από την ταινία "Bohemian Rhapsody"

Κίνα: Έκοψαν ομοφυλοφιλικές σκηνές από την ταινία "Bohemian Rhapsody"

"Ουσιαστικά είναι σαν να έχει κοπεί ολόκληρη η ταινία παρότι στην πραγματικότητα λείπουν μόνο τρία λεπτά", είπε ένας χρήστης του Weibo, που είναι το αντίστοιχο Twitter της Κίνας.

Η Κίνα αφαίρεσε τουλάχιστον δέκα ομοφυλοφιλικές σκηνές από την βραβευμένη με Όσκαρ βιογραφική ταινία "Bohemian Rhapsody" με θέμα τη ζωή του βρετανού αστέρα της ροκ Freddie Mercury προκαλώντας αντιδράσεις από πολίτες που καταγγέλλουν τις αρχές για υπερβολικά μέτρα.

Η ταινία για τη ζωή του τραγουδιστή του θρυλικού συγκροτήματος Queen, τον οποίον έχουν ειδωλοποιήσει πολλοί ομοφυλόφιλοι στη Δύση, ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας την Παρασκευή και έχει ήδη κάνει εισπράξεις οκτώ εκατομμύρια δολάρια στο box office, σύμφωνα με την κινεζική κινηματογραφική εταιρεία Alibaba Pictures.

ADVERTISING

Αλλά από αυτήν απουσιάζουν τουλάχιστον τρία λεπτά σκηνών--από ένα κοντινό πλάνο που δείχνει τον Freddie Mercury να κουνάει ρυθμικά τους γοφούς του πάνω στη σκηνή ως ένα φιλί σε έναν άνδρα προσκεκλημένο και μια ξυλιά στα οπίσθια μιας προσκεκλημένης σε πάρτυ.

"Ουσιαστικά είναι σαν να έχει κοπεί ολόκληρη η ταινία παρότι στην πραγματικότητα λείπουν μόνο τρία λεπτά", είπε ένας χρήστης του Weibo, που είναι το αντίστοιχο Twitter της Κίνας.

"Η ταινία από μόνη της δεν επιχειρεί να τονίσει κάτι αλλά όταν σκοπίμως κόβονται σκηνές, το ζήτημα γίνεται ευαίσθητο", έγραψε ένας άλλος.

Η αρμόδια αρχή της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Η ταινία εξιστορεί τη ζωή του τραγουδιστή από το 1970 που σχηματίστηκε το συγκρότημα μέχρι το 1985 και μια από τις σημαντικότερες εμφανίσεις του στο Λονδίνο.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Κίνα και σε κάποιες πόλεις υπάρχουν πολυάριθμες κοινότητες γκέι, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι συντηρητικές απόψεις ορισμένων έχουν προκαλέσει την λήψη αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση.

Από το 2012 η Κίνα έχει αυξήσει τα μέτρα λογοκρισίας του περιεχομένου που θεωρεί ότι παραβιάζει τις αποκαλούμενες "βασικές σοσιαλιστικές αξίες" υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είτε πρόκειται για video games, για μουσική ή για τηλεόραση.

Αλλά οι κινεζικές αρχές λογοκρισίας είναι συχνά απρόβλεπτες ως προς το τι θεωρούν βία, πορνογραφία και πολιτικά ευαίσθητα θέματα.

Για παράδειγμα, σε μια άλλη ταινία, το "Πράσινο Βιβλίο", η οποία μάλιστα στέρησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το "Bohemian Rhapsody" στη φετινή απονομή των βραβείων, οι γκέι σκηνές δεν αφαιρέθηκαν όταν κυκλοφόρησε στην Κίνα αυτόν τον μήνα.

Αλλά ο Σι Γιεντόνγκ, ένας αναλυτής ταινιών με έδρα το Πεκίνο, θεώρησε αναπάντεχο και το ότι το "Bohemian Rhapsody" εγκρίθηκε από τις αρχές λογοκρισίας της χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες.

"Η λογοκρισία εντείνεται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση", εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα, κινηματογράφος
SHARE:

24Media Network