Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Κάρι, Έκρηξη Οργής

Αναμφίβολα η “Τσάινατάουν” είναι η ακόμα διασημότερη ταινία της μέρας από το τμήμα του New Hollywood, όμως είναι και ένα φιλμ που πέρσι το καλοκαίρι κυκλοφόρησε και σε επανέκδοση– δεν είναι τόσο σπάνια ή μοναδική η ευκαιρία να το δεις στη μεγάλη οθόνη. Αντιθέτως, το απολαυστικό “Carrie” του Μπράιαν Ντε Πάλμα είναι η πιο δελεαστική από τις προτάσεις της μέρας.

Η Κάρι είναι μία συνεσταλμένη έφηβη που αντιμετωπίζει τα ταπεινωτικά πειράγματα των συμμαθητών της κι αφόρητη καταπίεση από την αυταρχική, θρησκόληπτη μητέρα της. Όταν όμως αποκαλύπτονται οι τηλεκινητικές δυνάμεις της, ο σχολικός χορός θα γίνει η τραγική αφορμή για να ξεσπάσει με ανεξέλεγκτη οργή απέναντι στους δυνάστες της. Διασκευάζοντας υποδειγματικά το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα μετατρέπει το βάναυσο πεδίο μάχης που ονομάζεται εφηβεία σε ένα καθαρόαιμο φιλμ φρίκης που σε αρπάζει απ’ το λαιμό και δεν σε αφήνει να ανασάνεις μέχρι το τελικό λουτρό αίματος. Δύο υποψήφιες για Όσκαρ ερμηνείες-δυναμίτης (Σίσι Σπέισεκ, Πάιπερ Λόρι) συμπληρώνουν μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έγιναν ποτέ. (Τριανόν, 22.00)

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Το Μενού

Νεαρό ζευγάρι επισκέπτεται πριβέ εστιατόριο σε απομονωμένο νησί, για να απολαύσει – με λιγοστούς ακόμα προνομιούχους – το εκλεκτικό μενού γευσιγνωσίας που έχει ετοιμάσει αποκλειστικά γι’ αυτούς ένας διεθνούς φήμης σεφ. Μόνο που δίπλα στις σπάνιες γαστριμαργικές ηδονές, ο αινιγματικός σεφ (Ρέιφ Φάινς) επιφυλάσσει στους καλομαθημένους επισκέπτες μερικές σοκαριστικές εκπλήξεις προορισμένες να αναστατώσουν τους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους τους – και όχι μόνο!

Αφού μας άνοιξε την όρεξη σκηνοθετώντας κάποιες από τις πιο δημοφιλείς σειρές της μικρής οθόνης («Game of Thrones», «Succession», «Shameless»), ο Μαρκ Μάιλοντ μετακομίζει στη μεγάλη για να μας σερβίρει ένα ακαταμάχητο κυρίως πιάτο κοφτερής κοινωνικής σάτιρας και λαχταριστού τρόμου που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλα σας. (Δαναός 1, 22.00)

Αν θες να δεις μια ταινία για έναν ήρωά σου…

Moonage Daydream

Ντοκιμαντέρ χωρίς όμοιο στο είδος του, το «Moonage Daydream» δεν είναι ένα απλό χρονικό για τη ζωή και το έργο του Ντέιβιντ Μπόουι. Είναι μια φαντασμαγορική υπερπαραγωγή εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία και την πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία λειτουργεί ως εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία. Με τις ευλογίες της οικογένειας του τραγουδοποιού (που επέτρεψε για πρώτη φορά πρόσβαση στο εκτενές αρχείο του), ο σκηνοθέτης σταχυολόγησε ένα ογκώδες υλικό από ανέκδοτα ντοκουμέντα.

Επιπλέον, επιστράτευσε τον Τόνι Βισκόντι, θρυλικό παραγωγό του Μπόουι, προκειμένου να επιμεληθεί το remastering στα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία, ενώ πραγματοποιήθηκε πολύμηνη επεξεργασία στον ήχο της. Αποτέλεσμα; Μια αστρονομική επίθεση στις αισθήσεις που μπορεί να λειτουργήσει αυστηρά στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη και με τα καλύτερα ηχεία που υπάρχουν. Ό,τι θα βιώσουν, δηλαδή, οι θεατές της πολυαναμενόμενης αυτής προβολής. (Village Cinemas @ The Mall Athens: VMax Sphera, 21.00)

Αν θες να πειραματιστείς…

Φωτιά της Αγάπης

Αυτή είναι η απολύτως μαγνητική – στα όρια του απίστευτου – ιστορία αγάπης της Κάτια και του Μορίς Κραφτ, δύο πρωτοπόρων Γάλλων ηφαιστειολόγων που επί δεκαετίες οδήγησαν με τον πλέον παράτολμο και παθιασμένο τρόπο την επιστήμη και τη σχέση τους στο χείλος κάθε εκρηκτικού τοπίου της υφηλίου.

Καθηλωτικό αρχειακό υλικό που γύρισε το ζευγάρι κατά τις αμέτρητες εξερευνήσεις του βγαίνει για πρώτη φορά στο φως με αφηγήτρια τη σκηνοθέτιδα Μιράντα Τζουλάι, σε ένα επικολυρικό ντοκιμαντέρ που δημιουργεί δέος στη μεγάλη οθόνη, ευθέως ανάλογο με το θέαμα ενός ηφαιστείου που βρυχάται ελάχιστα μέτρα μακριά σου. Το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών. (Τριανόν, 19.30)

1976

Στη Χιλή του Πινοσέτ, η Κάρμεν μετακομίζει στο παραλιακό εξοχικό της προκειμένου να επιβλέψει την ανακαίνισή του. Όταν ο οικογενειακός ιερέας την πείθει να υποθάλψει, κρυφά από τους δικούς της, έναν τραυματισμένο νεαρό επαναστάτη, η ευκατάστατη αλλά παραμελημένη γυναίκα αποκτά ένα πρωτόγνωρο για εκείνη κίνητρο για ζωή, ενώ παράλληλα βλέπει την ήσυχη και βολεμένη καθημερινότητά της να ανατρέπεται μέρα με τη μέρα.

Στην καλύτερη παράδοση της δεκαετίας του ’70, η Μανουέλα Μαρτέλι αναπαριστά ευλαβικά την εποχή και το αγωνιώδες κλίμα παράνοιας που τη συνοδεύει, για να δημιουργήσει ένα βραδυφλεγές και άκρως αποτελεσματικό πολιτικό θρίλερ, όπου μια απροσδιόριστη αίσθηση απειλής παραμονεύει σε κάθε χειρουργικής ακριβείας πλάνο του. (Άστορ, 22.15)

*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα