Ολίβια Κόλμαν: Ξετίναξε την έμφυλη μισθολογική ανισότητα – Αν με έλεγαν Όλιβερ, θα πληρωνόμουν περισσότερο

Διαβάζεται σε 4'
Ολίβια Κόλμαν
Ολίβια Κόλμαν 2024 Vianney Le Caer/Invision/AP

Το οικουμενικό ζήτημα της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών έθιξε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν, λέγοντας πως, αν ήταν άνδρας, θα πληρωνόταν περισσότερο.

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων παραμένει δυστυχώς ακόμα και σήμερα τεράστιο και πολλές γυναίκες αμείβονται λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Και ας μοιράζονται την κορυφή με τους άνδρες συναδέλφους τους, όπως για παράδειγμα η Ολίβια Κόλμαν (Olivia Colman).

Η βραβευμένη με Όσκαρ Βρετανίδα ηθοποιός μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι θα πληρωνόταν πολύ περισσότερο για τις ταινίες της αν ήταν άνδρας.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν ήμουν ο Όλιβερ Κόλμαν, θα κέρδιζα… πολύ περισσότερα από ό,τι κερδίζω”, δήλωσε στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο και στην Κριστιάν Αμανπούρ.

“Γνωρίζω μια μισθολογική διαφορά που ήταν 12.000%. Κάντε τα μαθηματικά”, είπε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της ίσης αμοιβής στο Χόλιγουντ έσκασε στη δημοσιότητα πριν από μια δεκαετία, αλλά η τελευταία λίστα με τους 10 καλύτερα αμειβόμενους ηθοποιούς περιλαμβάνει μόλις δύο γυναίκες.

Μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, η Κόλμαν δήλωσε:

“Οι γυναίκες είναι πολύ καλές: Οι έρευνες δείχνουν ότι [οι γυναίκες] ήταν πάντα μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες”, δήλωσε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: “Μην αρχίσω να μιλάω για την ανισότητα των αμοιβών, αλλά οι άνδρες ηθοποιοί πληρώνονται περισσότερο επειδή [τα στελέχη] έλεγαν ότι [οι άνδρες ηθοποιοί] προσελκύουν το κοινό. Και στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει εδώ και δεκαετίες.

Αλλά εξακολουθούν να θέλουν να το χρησιμοποιούν αυτό ως λόγο για να μην πληρώνουν τις γυναίκες όσο τους άνδρες συναδέλφους τους, ιδίως στον κλάδο μας”.

Η Κόλμαν μπήκε στην A-list του Χόλιγουντ το 2019, όταν κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της βασίλισσας Άννας στην ταινία του Γιώργου ΛάνθιμουThe Favourite” και έκτοτε είχε άλλες δύο υποψηφιότητες.

Η Ολίβια Κόλμαν με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία The Favourite
Η Ολίβια Κόλμαν με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία The Favourite Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Πρόσφατα εμφανίστηκε στην ταινία “Wonka” ενώ θα συμμετάσχει στην επερχόμενη ταινία “Paddington In Peru”.

Στις τηλεοπτικές της συμμετοχές περιλαμβάνονται οι σειρές “Heartstopper” και “Secret Invasion”, ενώ υποδύθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς “The Crown” του Netflix.

Συγκεκριμένα για τη σειρά “The Crown”, υπήρξε κατακραυγή όταν αποκαλύφθηκε ότι η προκάτοχος της Κόλμαν στον ρόλο της μονάρχη, Κλερ Φόϊ, αμείβεται λιγότερο από τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον Δούκα του Εδιμβούργου, Ματ Σμιθ. Τότε, οι παραγωγοί υποσχέθηκαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε στην περίπτωση της Κόλμαν και του συμπρωταγωνιστή της Τομπίας Μένζις.

Η ισότητα των αμοιβών στο Χόλιγουντ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την παραβίαση, το 2014, των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από στελέχη της Sony, τα οποία αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι η Τζένιφερ Λόρενς και η Έιμι Άνταμς αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες συμπρωταγωνιστές τους για την ταινία “American Hustle”.

Μετά την αποκάλυψη μάλιστα, η Λόρενς ανέφερε ότι δεν ήθελε να πιέσει για περισσότερα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επειδή “δεν ήθελε να φανεί ‘δύσκολη’ ή ‘κακομαθημένη'”.

Η μεταχείριση των γυναικών στο Χόλιγουντ συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και εν μέσω των αποκαλύψεων που είχαν λάβει μορφή χιονοστιβάδας λόγω του κινήματος #MeToo.

Τα σχόλια της Κόλμαν υποδηλώνουν ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ένα διαρκές ζήτημα και όχι μόνο στο Χόλιγουντ.

Τον Φεβρουάριο, έρευνα ανέφερε ότι μόνο 30 από τις 100 ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα του 2023 περιλάμβαναν γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους – από 44 το προηγούμενο έτος.

Και όταν το περιοδικό Forbes δημοσίευσε τον τελευταίο ετήσιο κατάλογό του με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μάργκοτ Ρόμπι και η Τζένιφερ Άνιστον ήταν οι μόνες γυναίκες στην πρώτη δεκάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα