Στο φετινό Animasyros “βρέχει” ελευθερία

Στο φετινό Animasyros “βρέχει” ελευθερία

H Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros, μίλησε στο NEWS 24/7 και μας "ξεναγεί" στο δημοφιλές Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Λίγες μέρες μένουν για το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, για δεύτερη χρονιά, σε phygital μορφή. Προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, Αγορά, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές ακόμη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για 14η χρονιά σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, διαθέσιμης μέσω της ιστοσελίδας www.animasyros.gr, ενώ οι εργασίες της Αγοράς, που επιστρέφει για 7η χρονιά, θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω του Καναλιού YouΤube του Animasyros.

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή, η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συγκέντρωσε περισσότερες από 4000 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών. 180 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, επτά διαγωνιστικά προγράμματα, δυο μεγάλα αφιερώματα, και παραδοσιακά το διεθνές πανόραμα είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό στο κορυφαίο στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους στον κόσμο.

Οι προβολές του Animasyros, εκτός από τη ζωντανή τους μετάδοση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα πραγματοποιούνται σε εμβληματικούς χώρους της Σύρου, όπως το θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, σε υπαίθριους χώρους όπως η Πλατεία Φοίνικα, η παραλία του ξενοδοχείου Καμέλο στην παραλία Βάρης και η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο.

Εμείς μιλήσαμε με τη Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros και είχαμε μαζί της μία πολύ διαφωτιστική συζήτηση για το τι θα δούμε φέτος.

Η Μάρια Ανεστοπούλου 2019 Lowlight.gr


«Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […]»… Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη φράση ως το φετινό σας moto, αλλά και ως πηγή έμπνευσης;

Η φράση αυτή από τον περίφημο λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 είναι βαθιά συγκινητική, σχεδόν καταιγιστική και αν κλείσει κανείς τα μάτια και την ακούσει, την οπτικοποιεί αμέσως. Άλλωστε αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη Luca de Salvia που έφτιαξε φέτος την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ. Η φράση αυτή ενσωματώνει κατά τη γνώμη μας, την ορμητικότητα που φέρει η επιθυμία της ελευθερίας στον σύγχρονο άνθρωπο. Σαν μια βροχή, ένα φυσικό φαινόμενο που αναπόδραστα σε επηρεάζει και σε οδηγεί στην απελευθέρωση. Άλλωστε, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Animasyros απομόνωσε την έννοια της ελευθερίας σε κάθε της έκφανση και αφιέρωσε την κύρια θεματική του καλλιτεχνικού προγράμματος σε αυτή. Στο αφιέρωμα αυτό, η ελευθερία ξεδιπλώνεται σε όλο της φάσμα από την εθνική ελευθερία, την κοινωνική επανάσταση και την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι και την αναπαραγωγική ελευθερία, τις ελεύθερες σχέσεις και την προσωπική ελευθερία.

Τι θα δούμε στο φετινό AnimaSyros; Τι κυριαρχεί στις φετινές θεματικές του;

Έχουμε να δούμε πολλά και φέτος! Το πρόγραμμα καλλιτεχνικών προβολών του Αnimasyros 2021 παρουσιάζει πάνω από 180 ταινίες από όλες τις γωνιές του κόσμου σε 7 διαγωνιστικά προγράμματα, δυο μεγάλα αφιερώματα στην Ελευθερία και το MedAnima καθώς και το διεθνές πανόραμα. Επίσης, το πρόγραμμα της επαγγελματικής Αγοράς, πιο πλούσιο από ποτέ, αναδεικνύει τις σύγχρονες τάσεις της παραγωγής και δημιουργίας, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και πληθώρα καλεσμένων από όλο τον κόσμο. Τέλος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας αντλούν έμπνευση από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και καλούν τους συμμετέχοντες να φτιάξουν μια ταινία εμπνευσμένη από έργα λόγου και τέχνης που δημιουργήθηκαν με αφορμή τον αγώνα.

Έτσι, έχουμε επτά διαγωνιστικά τμήματα με τέσσερις Κριτικές Επιτροπές, το διεθνές επαγγελματικό, φοιτητικό, ελληνικό τμήμα, τμήμα τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών, ταινιών με LGBΤQI+ θεματολογία, τμήμα ταινιών για παιδιά και το διαγωνιστικό τμήμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα και είναι αφιερωμένο σε ταινίες που προβάλλουν τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Αξίες. Παράλληλα, διοργανώνονται δύο θεματικά αφιερώματα, το ένα που είπαμε και προηγουμένως για την Ελευθερία που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και ένα εκτεταμένο αφιέρωμα 30 ταινιών από δημιουργίες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, το MedAnima. Θα απολαύσουμε ταινίες από την Ισπανία και το Γιβραλτάρ μέχρι και το Λίβανο. Ανάμεσα στις πάνω από 4.000 ταινίες που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, επιλέξαμε αυτές που απαρτίζουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αγγίζουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες όπως η ριζοσπαστική Joanna Quinn από τη Μεγάλη Βρετανία και η σπουδαία Regina Pessoa από την Πορτογαλία. Οι φοιτητικές ταινίες, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αφουγκράζονται θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη νεανική δημιουργία και μας προσφέρουν ταινίες με πρωτότυπες τεχνικές ανιμέισον. Επιπλέον, στις Τηλεοπτικές & Κατά Παραγγελία Ταινίες θα δούμε βιντεοκλιπ των Paul McCartney, St. Vincent, διαφημιστικά σποτ για την Visa, μηνύματα για την διαφθορά από το Γερμανικό κράτος, κ.α, ενώ στο Ελληνικό τμήμα ανθολογήσαμε όλες τις σύγχρονες δημιουργίες της τοπικής ανιμέισον κοινότητας που διαγωνίζονται για ένα βραβείο που αθλοθετείται από το ΕΚΚ. Τα νέα διαγωνιστικά μας προγράμματα είναι το K.ID.S, όπου μια ομάδα μαθητών από τη Σύρο θα επιλέξει την καλύτερη ταινία και το Animapride όπου αναδεικνύονται όλες οι πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.

Πιστεύετε πώς ένα διεθνές φεστιβάλ πρέπει να αντικατοπτρίζει την εποχή του και τα προβλήματά της; Πώς επιλέξατε τις νέες θεματικές του;

Αναπόδραστα η καλλιτεχνική δημιουργία απηχεί τη σύγχρονη εποχή και τα ζητήματα που την απασχολούν. Τις δύο κύριες αφιερωματικές θεματικές του Φεστιβάλ για την Ελευθερία και τη Μεσογειακή σκηνή ανιμέισον τις επιλέξαμε και γι’ αυτό τον λόγο. Αν και η θεματική για την Ελευθερία έρχεται να υπογραμμίσει και να συνοδεύσει τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στο αφιέρωμα Ελευθερία εκτός από τις ταινίες μικρού μήκους θα προβληθούν και οι ταινίες Wolfwalkers του διάσημου Ιρλανδού σκηνοθέτη Tomm Moore, μια ευαίσθητη ταινία για όλη την οικογένεια που αγγίζει με σπάνια λεπτό και τρυφερό τρόπο τα όρια της προσωπικής ελευθερίας και απελευθέρωσης ενός παιδιού. Η ταινία αυτή προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2021 και είναι μαγική. Επίσης, θα προβληθεί η ταινία My Favorite War της Λετονής Ilze Burkovska Jacobsen που θα είναι παρούσα στην προβολή και συμμετέχει και στην επαγγελματική Αγορά του Φεστιβάλ. Το MedAnima, το αφιέρωμα σε ταινίες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό τμήμα του Φεστιβάλ διαπλέκεται με το τμήμα της Αγοράς, όπου ευάριθμοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν το έργο τους και εκεί. Η δράση αποτελεί μία θερμοκοιτίδα καλλιτεχνικής ζύμωσης και ανάπτυξης με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας του μεσογειακού animation.

Ποιος είναι ο στόχος σας φέτος;

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό και τους συμμετέχοντες μια εξαιρετική διοργάνωση που όλοι θα απολαύσουν, θα έρθουν σε επαφή με υψηλής ποιότητας ταινίες ανιμέισον από όλο τον κόσμο, οι καλλιτέχνες θα αποκτήσουν βήμα για να παρουσιάσουν το έργο τους και να δικτυωθούν μεταξύ τους και με εκπροσώπους της οικείας οπτικοακουστικής αγοράς διεθνώς. Στόχος μας επίσης είναι μια διοργάνωση που θα γίνει με ασφάλεια για όλους, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που όλοι βιώνουμε. Στόχος μας είναι να λειτουργούμε με επιμονή, ομαδικότητα και να κοιτάζουμε πάντα προς το μέλλον, προσπαθώντας να αναπτύξουμε το Animasyros και να προωθήσουμε την τέχνη της εμψύχωσης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο πρακτικά, στόχος μας είναι να έρθετε όλοι στο νησί ή να μπείτε στην ψηφιακή μας πλατφόρμα στο www.animasyros.gr και να μπείτε στο δικό μας μαγικό κόσμο του ανιμέισον.

Πώς βλέπετε/κρίνετε την ελληνική παραγωγή animation; Τι θέση έχει στο Φεστιβάλ, αλλά και στον κόσμο γενικότερα;

Η ελληνική παραγωγή ανιμέισον ανθεί και καλπάζει! Μέσα σε 14 χρόνια έχουμε δει τεράστια πρόοδο και ανάπτυξη στον κλάδο. Σίγουρα σε αυτό έχουν παίξει ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η οργάνωση της ελληνικής κοινότητας μέσω του συλλογικού φορέα της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, η προβολή του σύγχρονου καλλιτεχνικού προϊόντος σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Αννεσύ μέσω στοχευμένων δράσεων που διοργανώνονται και την αρωγή των θεσμικών φορέων του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ, η ανάπτυξη των εγχώριων θεματικών φεστιβάλ ανιμέισον αλλά και πρόσφατα η υποστήριξη μέσω ειδικής χρηματοδότησης για την παραγωγή ταινιών ανιμέισον από το ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του ΕΚΚ. Για μας, οι ελληνικές ταινίες είχαν πάντοτε μια σημαντική θέση στο Φεστιβάλ καθώς απονέμεται και βραβείο για την καλύτερη ελληνόφωνης ταινία που αθλοθετείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στόχο έχει να υποστηρίξει τον καλλιτέχνη στην επόμενη παραγωγή του.

Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνετε ένα τέτοιο φεστιβάλ εν μέσω πανδημίας;

Η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ εν μέσω πανδημίας είναι μια πρόκληση. Κλισέ αλλά αληθινό. Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία της περυσινής χρονιάς που είχαμε την τύχη να κάνουμε το Φεστιβάλ μας σε Phygital μορφή, δηλαδή και σε φυσικούς χώρους προβολών αλλά και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας προβολών, σχεδιάσαμε και τη φετινή διοργάνωση με τον ίδιο τρόπο. Εκτιμώ, ότι φέτος η στήριξη και εμπιστοσύνη του συνόλου των θεσμικών φορέων που αποτελούν τους σταθερούς υποστηρικτές του Animasyros εδώ και χρόνια, όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΚΟΜΕ, το ΕΚΚ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των ξένων διπλωματικών αποστολών που με ιδιαίτερο ας μου επιτραπεί να πω θάρρος στηρίζουν την παρουσία ξένων καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ αλλά και των ιδιωτικών χορηγών μας συνέδραμε αποφασιστικά να αψηφήσουμε την πολυπλοκότητα μιας πολισχιδούς πολιτιστικής διοργάνωσης και να προχωρήσουμε. Φυσικά, το Animasyros τηρεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την Πολιτεία για την ασφαλή διεξαγωγή του, εν μέσω της πανδημίας.

Το όνειρό σας για το φεστιβάλ αυτό ποιο είναι; Πώς το φανταζεστε σε μερικά χρόνια;

Όταν με τον συνιδρυτή και Πρόεδρο του Φεστιβάλ Βασίλη Καραμητσάνη ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια, δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι το Animasyros θα φτάσει έως εδώ. Πάντα προχωρούσαμε προσεκτικά με επιμονή και δύναμη. Ο προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός που υλοποιείται κυρίως από τον Βασίλη, σε συνδυασμό με μια σταθερή και πολύ δεμένη ομάδα συνεργατών αλλά και με τη συνδρομή όλων των υποστηρικτών, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Σύρος θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο του ανιμέισον για πολλά χρόνια ακόμα.

Το γεγονός πως ένα διεθνές φεστιβάλ αυτού του βεληνεκούς λαμβάνει χώρα σ΄ένα ελληνικό νησί και μάλιστα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πώς ενεργοποιεί πολιτιστικά όλη την περιοχή;

Η επιλογή της Σύρου ως τόπου διεξαγωγής του Φεστιβάλ συνδέεται άρρηκτα με τη ζωντανή και σταθερή πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού που υπήρχε και πριν το Animasyros και συνεχίστηκε. Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ μας και το συνδιοργανώνουμε άλλωστε εκτιμούν το έργο μας και στέκονται αρωγοί σε αυτό. Κατά τη γνώμη μου ένα διεθνές φεστιβάλ σε ένα νησί της Ελλάδας μπορεί και ενεργοποιεί τον πολιτιστικό τουρισμό και αναδεικνύει έτσι το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται στη Σύρο και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων που τα τελευταία χρόνια είναι πολλές και πάρα πολύ αξιόλογες. Θέλουμε και άλλα Φεστιβάλ στα νησιά μας!

Ιnfo: Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων/Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του animation!/22-26 Σεπτεμβρίου 2021/The Phygital Edition/Σύρος & #animasyroslive/Δείτε το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Animasyros 2021 εδώ./Παρακολουθήστε το Animasyros μέσα από την live πλατφόρμα του!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα