Top Gun: 35 χρόνια μετά την πρεμιέρα το μόνο που δεν άλλαξε είναι ο Τομ Κρουζ

Top Gun: 35 χρόνια μετά την πρεμιέρα το μόνο που δεν άλλαξε είναι ο Τομ Κρουζ
Τριάντα πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία ενός εκ των πρώτων blockbusters της ιστορίας, το μόνο που έχει μείνει ίδιο στο Top Gun είναι ο Τομ Κρουζ. Shutterstock

Ο Τομ Κρουζ τίμησε την 'Top Gun Day' με post στο Instagram και θύμισε πως το σίκουελ θα κυκλοφορήσει στα τέλη του χρόνου. Έως τότε θα αφοσιωθεί στο να προλάβει τους Ρώσους, από το να του 'φάνε' τη δημιουργία της πρώτης ταινίας στο διάστημα.

To ‘Τop Gun’ δεν ήταν άλλη μια ταινία του Hollywood, αλλά αυτή που έκανε τα αγόρια του πλανήτη -της δεκαετίας του ’80- να αλλάξουν προσανατολισμό και από καρατέκα (ένεκα του Μπρους Λι) να φαντασιώνονται τον εαυτό τους σε μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το Associated Press μετά την προβολή αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις στο ναυτικό των ΗΠΑ.

Fact: Τοp Gun ήταν το όνομα ακαδημίας πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, στο Σαν Ντιέγκο -το 1996 άλλαξε έδρα και ‘τίτλο’. Ακόμα πληρώνει 5 δολάρια όποιο μέλος κάνει την όποια αναφορά στην ταινία.

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, ας δούμε το trailer μιας εκ των πιο cult ταινιών. Για του λόγου το αληθές, από το 2008 υπάρχει και η Top Gun Day, που ειρήσθω εν παρόδω έχει και το δικό της site.

H κινηματογραφική ταινία που έκανε τον Τομ Κρουζ γνωστό σε όλον τον πλανήτη κυκλοφόρησε στις αίθουσες το Μάιο του 1986. Για την ακρίβεια, στις 16/5. Η αρχή έγινε στις 12/5 στη Νέα Υόρκη. Αποθεώθηκε για τον καινοτόμο τρόπο των γυρισμάτων που έγινε με τους πλέον σύγχρονους τρόπους. Ο Κρουζ είχε πει στην συμπλήρωση των 30 χρόνων, όταν κυκλοφόρησε η νέα version με νέα extras πως “τα εναέρια πλάνα παραμένουν τα καλύτερα όλων των εποχών”. Ήταν προϊόν καμερών που είχαν στηθεί μέσα στα αεροσκάφη. “Ο Τόνι Σκοτ άλλαξε τον τρόπο που κινηματογραφούνταν τα αεροπλάνα. Τότε δεν υπήρχαν GoPro. Χρειάστηκε να σχεδιαστούν ειδικές κάμερες και φακοί”.

Όλα έγιναν σε συνεργασία με την κυβέρνηση (χρέωσε μόλις 1.800.000 δολάρια την Paramount Pictures για τη χρήση των αεροσκαφών και των πλοίων) με το Ναυτικό που είχε λόγο και στο σενάριο. Για παράδειγμα, αρχικά η ‘Σάρλοτ’ (Κέλι ΜακΓκίλις) αντικείμενο του πόθου του ‘Μάβερικ’ (Τομ Κρουζ) ήταν επίσης, μέλος του σώματος. Έγινε πολίτης-συνεργάτης, γιατί ο στρατός δεν επιτρέπει τη συναναστροφή αξιωματικών και στρατολογημένου προσωπικού. Όλοι παραδέχονται πως υπάρχουν τεχνικές ανακρίβειες.

Fact: για το ρόλο της ‘Σάρλοτ’ προοριζόταν η Τζούλιαν Φίλιπς και ο Κρουζ είχε αρνηθεί να αναλάβει τον ‘Μάβερικ’ κάτι που έκανε τελικά, χάριν της επιμονής του παραγωγού Τζέρι Μπρουκχάιμερ που του είχε εξασφαλίσει και μια πτήση με μαχητικό αεροσκάφος.

Οι ερμηνείες του Κρουζ και της ΜακΓκίλις χειροκροτήθηκαν από τους κριτικούς. Τέσσερις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα, οι αίθουσες που έδειχναν την ταινία είχαν αυξηθεί κατά 45%. Η παραγωγή (του Τζέρι Μπρουκχάιμερ) στοίχισε 15 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα έφτασαν τα 365.000.000 δολάρια. Έτσι το ‘Top Gun’ έγινε ένα από τα πρώτα, πραγματικά blockbusters. Σημείωση: ήταν η πρώτη αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή που προωθήθηκε σε άλλες χώρες, πριν την προβολή της –ιδέα που είχε ο Κρουζ.

Το δε soundtrack έφτασε στην κορυφή του Billboard και πούλησε 9.000.000 αντίτυπα. Μη μου πείτε πως δεν θυμόσαστε το ‘Danger Zone’;

Fast forward στο σήμερα, ο Κρουζ έκανε post στο λογαριασμό του στο Instagram, για να τιμήσει τη φετινή Top Gun Day και εκ του παραλλήλου, να προωθήσει το σίκουελ (Top Gun: Maverick) που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως προς τα τέλη του χρόνου (23/12) και στις ΗΠΑ και τον Καναδά στις 19/11.

Aνήμερα της 35ης επετείου, επανεμφανίστηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες η αυθεντική ταινία, με νέο edition και για περιορισμένο χρόνο (έως τις 16/5 που βρέθηκε σε όλες τις ΗΠΑ). Ένα πράγμα που μένει ίδιο αυτά τα 35 χρόνια, είναι ο -59χρονος τον Ιούλιο- Κρουζ, που έχει άλλη μια πολύ σημαντική αποστολή έως το τέλος του 2021.

Η μάχη ΗΠΑ και Ρωσίας για την πρώτη ταινία στο διάστημα

Η το σίκουελ της θρυλικής ταινίας έχει από το πρώτο cast μόνο τους Κρουζ και Βαλ Κίλμερ (η ΜακΓκίλις ενημέρωσε πως δεν της έγινε ποτέ πρόταση) και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το Μάριο του 2019, αλλά η πανδημία διέλυσε τα πάντα που είχαν οι παραγωγοί. Στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκαν το Netflix και η Apple TV+ για να αγοράσουν το project, αλλά η Paramount Pictures αρνήθηκε τις μεγάλες προσφορές. Θα αναρτήσει την ταινία στη δική της πλατφόρμα, 45 μέρες μετά την κυκλοφορία στα σινεμά.

Νωρίτερα θα κυκλοφορήσει το νέο ‘τεύχος’ του Mission Impossible, στο οποίο ο Κρουζ είναι και στην παραγωγή και η επόμενη αποστολή του θα είναι το ταξίδι γύρω από τη γη. Κυριολεκτικά. Τον Οκτώβριο θα πετάξει μαζί με τον σκηνοθέτη, Νταγκ Λίμαν, με τη συνεργασία της NASA και του Ίλον Μασκ. Στόχος τους είναι να ‘φτιάξουν’ ταινία.

Όταν έγινε γνωστή αυτή η είδηση, χωρίς να έχει γίνει γνωστή και η ακριβής ημερομηνία της αναχώρησης, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν το ταξίδι της 36χρονης ηθοποιού Ιουλία Πέρεσλιντ και ενός σκηνοθέτη, στις 5/10 από τον Εθνικό Διαστημικό Σταθμό της Ρωσίας ‘για την πρώτη ταινία στο διάστημα’.

Πριν μπουν στο διαστημόπλοιο, οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες θα κάνουν έξι μήνες προετοιμασία στους διαστημικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα