Ένας ιστορικός κινηματογράφος μεταμορφώνεται σε ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον

Διαβάζεται σε 7'
Ένας ιστορικός κινηματογράφος μεταμορφώνεται σε ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον

Το Πολυδύναμο Κέντρο Επικοινωνίας «Φούρνος» σε συνεργασία με την Σχολή École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (Παρίσι) παρουσιάζει ένα ψηφιακό διαδραστικό καλλιτεχνικό περιβάλλον και παράλληλες δράσεις στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ και το Θέατρο Φούρνος.

Με τίτλο ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ – DANS L’IMAGE-INSIDE THE IMAGE /Reenacting cinema through extended media παρουσιάζονται έργα από καλλιτέχνες και ερευνητές των εργαστηρίων Reflective Interaction και Spatial Media Research της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του Κέντρου Φούρνος.

Συμμετέχουν, επίσης, το εργαστήριο των Πολυμέσων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ιδέα

Μέσα στην αίθουσα ενός παλιού κινηματογράφου, ο επισκέπτης – θεατής καλείται να περιηγηθεί σε ένα ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον, να το κατοικήσει, να το αλλάξει, να βιώσει από διάφορες οπτικές και κλίμακες θέασης τα διαδραστικά θεάματά του, να συμμετέχει σε αυτά, να ψυχαγωγηθεί να αναπτύξει έναν διάλογο, να στοχαστεί.
Τα έργα, αν και λειτουργούν μέσα από μηχανισμούς εκτεταμένης πραγματικότητας, προβάλλονται στην ειδικά διαμορφωμένη κινηματογραφική αίθουσα με την μορφή που θα είχε ένα φεστιβάλ ταινιών.

Έμπρακτα μπαίνουν τα ερωτήματα: τι αλλάζει σήμερα στους χώρους παρουσίασης των έργων όταν ο επισκέπτης κατοικεί μέσα στην εικόνα; Πώς θα είναι ο πραγματικός χώρος που θα φιλοξενεί τον εικονικό χώρο;
Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι χώροι προβολής που όλοι έχουμε αγαπήσει και πώς θα εξελιχθούν τα έργα ώστε να απευθύνονται διαδραστικά σε πολυπληθές κοινό;
Και τέλος το πιο σημαντικό: Τι ιδέες θα προκύψουν μέσα από αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά; Και βέβαια τι μορφή θα έχουν οι νέες αυτές μορφές τέχνης και διασκέδασης ως οικονομικό σύστημα;

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι οι καλλιτέχνες και ερευνητές Νέων Μέσων: Μάνθος Σαντοριναίος, Samuel Bianchini, François Garnier.

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι μια σημαντική μορφή αντίστασης στην παρακμή

Ο Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος, Καλλιτέχνης – ερευνητής Διευθυντής του Fournos Lab Καθηγητής ΑΣΚΤ (2000 -2021) σημειώνει στο NEWS 24/7 “υπάρχει μια εντυπωσιακή εξάπλωση των καλλιτεχνικών έργων που κατασκευάζονται με τους νέους ψηφιακούς μηχανισμούς. Για πρώτη φορά, ακόμα και στην Ελλάδα, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ασχολείται με αυτή την κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τα τελευταία επιτεύγματα αυτής της τεχνολογίας, την λεκτική επικοινωνία του χρήστη με τον υπολογιστή, με αποτέλεσμα την αυτόματη δημιουργία έργων από αυτόν (τον υπολογιστή) με εντυπωσιακή ταχύτητα και πολλές φορές ποιότητα.

Αυτά δεν δημιουργήθηκαν τώρα, εδώ και πολλές δεκαετίες επιστήμονες, θεωρητικοί, καλλιτέχνες και ερασιτέχνες πειραματίζονται με τα νέα μέσα και επαυξάνουν τις λειτουργίες τους. Η ομάδα του Φούρνου ανήκει στους παραπάνω. Αρκετές δεκαετίες πριν, όχι μόνο πειραματίζεται με την Τέχνη και την τεχνολογία, αλλά έχει αναπτύξει και δυναμικές δράσεις προώθησης αυτής της νέας κατάστασης, κυρίως την εποχή που έκανε τα πρώτα του βήματα ο ψηφιακός πολιτισμός και το περιβάλλον δεν ήταν τόσο θετικό, όσο σήμερα.

Η φετινή εκδήλωση ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ όπως και όλες οι εκδηλώσεις του Φούρνου στοχεύουν στον αναστοχασμό και στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους δημιουργούς και το κοινό για το επόμενο στάδιο που βαδίζει με ταχύτητα ο ψηφιακός πολιτισμός.

Στην προκειμένη περίπτωση οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης και όλες οι επιμέρους δράσεις στοχεύουν να προβάλουν τα ερωτήματα: πώς θα είναι οι μελλοντικοί χώροι που θα προβάλλονται αυτά τα έργα; Ποια θα είναι η σχέση του εικονικού χώρου με τον πραγματικό μέσα στον οποίο προβάλλονται και τέλος ποια θα είναι η σχέση με τον επισκέπτη – θεατή που εν μέρει είναι και συνδημιουργός του έργου;

Δεν θα υπήρχε καλύτερος χώρος να παρουσιαστούν, αυτός ο διάλογος και οι προβληματισμοί, από έναν ιστορικό κινηματογράφο Τέχνης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινηματογραφική κουλτούρα στην Αθήνα, το Άλφαβιλ.
Στην παραδοσιακή αίθουσα προβολής του κινηματογράφου τοποθετείται η ανάλογη τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα να προβληθούν, όπως γίνεται και στα φεστιβάλ κινηματογράφου, ψηφιακά έργα διαφορετικής τεχνολογίας και αισθητικής.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να εμβυθίζεται και να διαδρά σε πολλά από αυτά τα έργα με διάφορα μέσα και να συμμετέχει σε χάπενικς που αναπτύσσονται μέσα στην αίθουσα.

Πρόκειται για ένα τριήμερο τετράωρων παρουσιάσεων όπου το κάθε έργο θα παρουσιαστεί δύο φορές.
Την Κυριακή (10/12) θα γίνει ημερίδα κατά την οποία οι συντελεστές της οργάνωσης θα παρουσιάσουν και συζητήσουν θέματα που αφορούν την ιδέα της εκδήλωσης και κυρίως τα ερωτήματα που τοποθετεί, ενώ την Δευτέρα (11/12) όλες οι Σχολές και τα τμήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με την Ψηφιακή Τέχνη θα παρουσιάσουν τους στόχους και τα προγράμματά τους. Μέσω αυτής της δράσης θα έχουν τη δυνατότητα οι νέοι που ενδιαφέρονται για σπουδές ή μεταπτυχιακά στον τομέα αυτόν να έχουν μία σαφή και άμεση εικόνα τι προσφέρεται από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο παγκοσμίως, όμως η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι μια σημαντική μορφή αντίστασης στην παρακμή”.

Στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου θα παρουσιάζονται με τη σειρά, ακολουθώντας την λογική ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, συμμετοχικά έργα εκτεταμένης πραγματικότητας, cinema 360°, καθώς και έργα τα οποία αναπτύσσουν διάδραση μέσω προηγμένων μηχανισμών όρασης υπολογιστή και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας.

Οι καλλιτέχνες και επιστήμονες που συμμετέχουν είναι οι: Κωνσταντίνα Βέτσιου, Samuel Bianchini, Continuum Collective Κατερίνα Γράδου, Dominique Cunin, François Garnier, Néfeli Georgakopoulou, Νεφέλη Δημητριάδη, Dionysios Zamplaras, Σταυρούλα Ζώη, Λευτέρης Κοντοπόδης, Κατερίνα Κορρέ, Sophia Kourkoulakou, Άννα Μελή, Πέννυ Μηλιά, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Oussama Moubarak Νικήτας Μπαχάρας, Αναστάσιος Ρούσσος, Rémi Sagot-Duvauroux, Μάνθος Σαντοριναίος, Δημήτρης Τράκας, Βανέσσα Φερλέ.

Οι προβολές θα λάβουν μέρος στον ιστορικό κινηματογράφο Άλφαβιλ από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023, 19:00 με 23:00μ.μ.

Στις 10 Δεκεμβρίου, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα– εργαστήριο με τον τίτλο: «Όταν θα καταλάβουμε ότι η γη δεν είναι πλέον στρογγυλή» σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και Αγγελικής Πούλου.
Δεν πρόκειται ακριβώς για μια τυπική ημερίδα, αλλά για ένα εργαστήριο επεξεργασίας ιδεών και πληροφοριών, την ίδια μορφή εξάλλου θα έχει και η τριήμερη παρουσίαση των εξελιγμένων τεχνολογικά καλλιτεχνικών έργων, εντός ενός παλιού κινηματογράφου. Θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν δυνατότητες ανάπτυξης των καλλιτεχνικών έργων έχοντας σαν κεντρικό άξονα την άποψη ότι δεν ξεχωρίζει η Τέχνη σαν κάτι υπεράνω της κοινωνίας, αλλά είναι μέσα σε αυτήν, οπότε το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην έννοια της πρωτοπορίας όπως διατυπώθηκε κατά τον 20ο αιώνα, αλλά στον ίδιο τον πολιτισμό έτσι όπως αυτός μεταβάλλεται ραγδαία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Συμμετέχουν οι: Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος Διευθυντής του Fournos Lab και καθηγητής της ΑΣΚΤ (2000-2021), Δρ. Aλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Digital Freedom Fund / University of Amsterdam, Δρ. Αγγελική Πούλου Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου Μέλος των Medea Electronique, Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Εργαστήριο Πολυμέσων και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Τριχόπουλος Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλους της ερευνητικής ομάδας Intelligent Interaction group.

Στη συνέχεια, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, 18:00 – 21:00μ.μ. θα παρουσιασθούν τα Προγράμματα Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που ασχολούνται με την Ψηφιακή Τέχνη.

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης: Για τις ανάγκες της έκθεσης έχει δημιουργηθεί η ειδική εφαρμογή ChatGPT@Alphaville: an AI real-time multilingual catalog. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο chatbot το οποίο παίζει το ρόλο του καταλόγου της Εκδήλωσης. Έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα ερωτήματα των επισκεπτών σε οποιαδήποτε γλώσσα και να απαντάει σε πραγματικό χρόνο, τόσο σε σχέση με τον χώρο της έκθεσης όσο και σε σχέση με στοιχεία που αφορούν στο θεωρητικό μέρος, την ιστορία του κ.α. Είναι μια εργασία του Γιώργου Τριχόπουλου στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, σε συνεργασία με τον Μάνθο Σαντοριναίο και την Σταυρούλα Ζώη.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Από τις 7 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023.
Φούρνος – Νέα Άλφαβιλ Μαυρομιχάλη 168 Αθήνα
Τηλ. 210 6460 748 email [email protected]

Η εκδήλωση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα