Τα μυστικά του τσαγιού στον Πύργο Βασιλίσσης – Πρώτα το γάλα και μετά το τσάι ή το αντίστροφο;

Τα μυστικά του τσαγιού στον Πύργο Βασιλίσσης – Πρώτα το γάλα και μετά το τσάι ή το αντίστροφο;
Ένα τραπέζι για τσάι 6 ατόμων θα γεμίσει ομορφιά τον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον Getty Images/iStockphoto

Ένα τραπέζι για τσάι 6 ατόμων θα γεμίσει ομορφιά τη μεγαλειώδη αίθουσα των θυρεών του Πύργου Βασιλίσσης. Εκεκί θα λύθούν όλες σας οι απορίες...

Σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ομορφιά και στις ιστορικές ρίζες του απογευματινού τσαγιού, αυτού του αγγλικού κατά βάση εθίμου μάς καλεί ο Βασίλης Κουτσαβλής στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον, όπου θα επιχειρήσει να ρίξει φως -με πολύ χιούμορ- σε όλες τις πτυχές αυτού του σύνθετου θέματος. Το σκηνικό θα στηθεί στη μεγαλειώδη αίθουσα των θυρεών του Πύργου Βασιλίσσης.

Ένα τραπέζι για τσάι 6 ατόμων θα γεμίσει ομορφιά τον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον και θα στρωθεί αποκλειστικά με αντίκες και αντικείμενα που ανήκουν στην προσωπική του συλλογή, ενώ οι συνθέσεις θα είναι με λουλούδια της εποχής.

Να σημειωθεί πως έχει ήδη λάβει χώρα με μεγάλη επιτυχία μία πρώτη ανάλογη παρουσίαση του στον Πύργο Βασιλίσσης.

Σε αυτή την παρουσίαση-σεμινάριο θα αναφερθούν στοιχεία όπως η ιστορία του τσαγιού, η άφιξή του στην Ευρώπη, η καθιέρωση των παραδόσεων που σχετίζονται με το απογευματινό τσάι αλλά και στοιχεία εθιμοτυπίας και savoir vivre σχετικά με τον τρόπο που αυτό σερβίρεται και το απολαμβάνουμε. Από το στρώσιμο του τραπεζιού, τις πορσελάνες, τα ασημικά, τις πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα, τα σκεύη σερβιρίσματος, το art de la table μέχρι τους τρόπους καλής συμπεριφοράς, τα λάθη, τα ιστορικά ευτράπελα και τους διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος. Επίσης, θα γίνει εκτενής αναφορά στα συνοδευτικά του τσαγιού, γλυκά και αλμυρά, τα sandwiches, τα κέικ και τις τάρτες, τα scones, τις μαρμελάδες και τις κρέμες.

Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει στην παρουσίαση αυτών των διαλέξεων:“Θα επιχειρήσω να δώσω απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα που έχει απασχολήσει όλους όσους απολαμβάνουν αυτή την μοναδική παράδοση διαχρονικά. Πρώτα την clotted cream και μετά την μαρμελάδα στα παραδοσιακά αγγλικά scones ή το αντίστροφο; Και με το γάλα στο τσάι τι γίνεται; Πρώτα το γάλα και μετά το τσάι ή το αντίστροφο; Ενώ αποφεύγω τις εκτενείς αναφορές στο savoir vivre σε αυτές τις παρουσιάσεις, στο σεμινάριο του απογευματινού τσαγιού είναι αδύνατον να τις παραλείψουμε. Η παράδοση αυτή είναι ένα πραγματικό ναρκοπέδιο. Μετά από αυτή την παρουσίαση, πιστεύω, θα βγείτε όλοι πιο έτοιμοι να ανακαλύψετε και να απολαύσετε αυτό το μοναδικό έθιμο”.

Ο σκελετός του σεμιναρίου έχει ως εξής:

  • -Η ιστορία του απογευματινού τσαγιού
  • Anna Maria Russell, 7th Δούκισσα του Bedford
  • John Montagu, 4th κόμης του Sandwic
  • Η Βικτωριανή εποχή και η καθιέρωση των «τσαγερί»
  • Τα ανάκτορα του Buckingham, η Βασίλισσα Ελισάβετ και το τσάι στο παλάτι
  • Συνήθεια της αριστοκρατίας ή μια συνήθεια για όλα τα κοινωνικά στρώματα;
  • Μαύρο, πράσινο, λευκό, κόκκινο τσάι και τα αφεψήματα
  • Πως βράζουμε και σερβίρουμε το τσάι
  • Ασημένιες και πορσελάνινες τσαγιέρες
  • Οι διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος
  • Τσάι χύμα ή σε ατομικές συσκευασίες
  • Ζάχαρη, γάλα, λεμόνι και άλλα συνοδευτικά
  • Πως κρατάμε τα φλυτζάνια και τα πιατάκια
  • Η στάση του σώματος, οι κινήσεις, η κουβέντα
  • Οι τρόποι και η ιεροτελεστία, οι προσκλήσεις και τα συνήθη λάθη
  • Afternoon tea και High tea. Διαφορές και ομοιότητες
Ο καταπράσινος Πϋργος Βασιλίσσης

Λίγα λόγια για τον Πύργο Βασιλίσσης

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Όθωνα και του πατέρα του Λουδοβίκου για την ανέγερση των Ανακτόρων της Αθήνας, ο Όθων με την Αμαλία διέμειναν προσωρινά σε ένα σπίτι, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Παλαιά Βουλή επί της οδού Σταδίου.

Στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκαν στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Μέχρι την εξορία του πρώτου βασιλικού ζεύγους το κτίριο των Ανακτόρων δεν είχε ολοκληρωθεί εσωτερικά. Βασικό μέλημα της βασίλισσας Αμαλίας αναδείχθηκε σε όλη της την περίοδο της βασιλείας του συζύγου της η αναμόρφωση των χώρων πρασίνου στην Αθήνα και ιδιαίτερα η δημιουργία του Βασιλικού Κήπου της Αθήνας.

Χωρίς να έχει τελειώσει η ολοκλήρωση του βασιλικού κήπου, αποφάσισε ν’ αγοράσει μια μεγάλη έκταση γης βόρεια της Αθήνας, κοντά στα σημερινά Λιόσια. Η εύφορη κοιλάδα του Κηφισού διέθετε εξαιρετικό κλίμα. Το κτήμα στο Ιλιον ήταν αρχικά τουρκικό τσιφλίκι, που σταδιακά μεταβιβάστηκε σε Ελληνες ιδιοκτήτες και στη συνέχεια στους Αγγλους Τζον Γουίλιαμς και Τζορτζ Μάιλς, οι οποίοι φύτεψαν αμπέλια και οπωροφόρα, καλλιέργησαν συστηματικά τους αγρούς και έχτισαν νέους βοηθητικούς χώρους. Η τελική έκταση του κτήματος το 1861 ήταν 2500 στρέμματα .

Δημιουργήθηκε ένα πρότυπο Κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας. Με φανερή την επιρροή της “Μεγάλης Ιδέας” (για την απελευθέρωση του Γένους – όλου δηλαδή του Ελληνισμού) στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα προστέθηκε το 1857 με εντολή της Αμαλίας και ένας έβδομος τεχνικός. Στους λόφους αυτούς η βασίλισσα έδωσε ονόματα Αργοναυτών. Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς. Η ίδια έδωσε στο κτήμα την επωνυμία ‘Επτάλοφος”, όπως ονομάζεται αλλιώς και η Κωνσταντινούπολη.

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού κατ ‘απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Τα δύο κτίρια παρά τη σημαντική τους διαφορά σε μέγεθος έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Οι ομοιότητες των δύο κτιρίων ξεκινούν από τα εξωτερικά γνωρίσματα (πολυγωνικοί πύργοι, επάλξεις, τοξωτά παράθυρα), συνεχίζονται στον πυλώνα της εισόδου και επεκτείνονται στο εσωτερικό του, στους χώρους, στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα. Παραμένει άγνωστος ο αρχιτέκτονας του κτιρίου.

Πιθανολογείται πως είναι έργο του Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ ή του Κ. Χάνσεν. Είναι ένα μοναδικό μνημείο της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το κτίριο στην Επτάλοφο εγκαινιάστηκε στις 13/25 Αυγούστου του 1854, ημέρα των γενεθλίων του Βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα. Η Αμαλία θέλησε μ’αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσει και να τιμήσει τον πεθερό της, που αγαπούσε ιδιαίτερα και ο οποίος ήδη από το 1848 είχε αναγκαστεί λόγω του γνωστού σκανδάλου με την Λόλα Μοντέζ να παραιτηθεί από τον θρόνο.

Παρετέθη μία μεγαλοπρεπής δεξίωση στη βασιλική τραπεζαρία, όπου παρακάθισαν ανάμεσα σε άλλους ο Πρωθυπουργός Μαυροκορδάτος, ο Πρέσβης της Βαυαρίας και άλλοι επίσημοι. Η είσοδος στο κτήμα είναι μνημειακή καθώς ορθώνεται με την μορφή κάστρου με επάλξεις και μικρότερους πύργους σε βαθμιδωτή διάταξη. Εξέχουσα θέση για την φιλοξενία επισήμων γευμάτων είχε η κεντρική αίθουσα του Πύργου με την περίτεχνη διακόσμηση.

Η έντονα κυανή ατμόσφαιρα των τοίχων και της οροφής με τη χρυσή γεωμετρική διακόσμηση, το ξύλινο πάτωμα από διαφορετικά είδη ξύλου στα πρότυπα της σχολής του Μονάχου, ο χρυσοποίκιλτος και έντονα χρωματικός σε μπλε και κόκκινες ζώνες διάκοσμος, τα μικροέπιπλα και τα φωτιστικά σε καθαρά γοτθικό ρυθμό, αναδεικνύουν τη βούληση της Αμαλίας να προβάλει μια ρομαντική διακοσμητική τάση.

Η Επτάλοφος, το κτήμα που με τόση φροντίδα και αγάπη δημιούργησε η Αμαλία δεν φαίνεται να συγκινούσε ιδιαίτερα τον Όθωνα. Μετά την έξωση των βασιλέων, η κυβέρνηση κήρυξε το κτήμα δημόσια περιουσία. Η διαχείρισή του ανατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών που το παρέδωσε στη συνέχεια στο νέο βασιλέα Γεώργιο. Το 1863 το κτήμα αποδόθηκε και πάλι δια πληρεξουσίου στον Όθωνα. Μετά τον θάνατό του αγοράστηκε από τον βαρώνο Σίνα για να πουληθεί στην οικογένεια Γεωργίου Παχή. Κατόπιν πέρασε στην οικογένεια Σερπιέρη (η κόρη του Γ. Παχή, Λαυρία, παντρεύτηκε τον Φερνάνδο Σερπιέρη).

Με νόμο του μεσοπολέμου που απαγόρευε την μεγάλη ακίνητη περιουσία η Οικογένεια Σερπιέρη αναγκάστηκε να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του Κτήματος στο Ελληνικό Δημόσιο και να κρατήσει μόνο 250 στρέμματα μέσα στα οποία βρίσκεται σήμερα και ο Πύργος Βασιλίσσης. Η τεράστια έκταση του Κτήματος αποτελεί σήμερα το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. O Πύργος Βασιλίσσης σήμερα ανήκει στην Γεωργοκτηνοτροφική Εμπορική Κτηματική Εταιρία Ιλίου Α.Ε.

Λίγα λόγια για το πανέμορφο κτήμα

To κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης γεννήθηκε από το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για την δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής εγκατάστασης, στην οποία θα δοκιμάζονται καινούριες παραγωγικές μέθοδοι για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας. Τα αμπέλια ήταν μια από τις πρώτες καλλιέργειες του κτήματος. Για την διαμόρφωση του πρώτου αμπελώνα των 180 στρεμμάτων, προσελήφθησαν έμπειροι αμπελουργοί από τα Μέγαρα. Ο χαρακτήρας του πρότυπου κέντρου γεωργίας που είχε δώσει η εμπνευστής του κτήματος, εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η καλλιέργεια του αμπελώνα των 40 στρεμμάτων είναι βιολογική, όπως και των υπόλοιπων καλλιεργειών του κτήματος (φιστικιές, ελιές). Ο αμπελώνας βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόταν ο αμπελώνας την εποχή της Βασίλισσας Αμαλίας και γίνεται προσπάθειά επέκτασής του σε 20 ακόμα στρέμματα ενώ γίνεται προσπάθεια ολοκληρωμένης διαχείρισης των προϊόντων και υποπροϊόντων του κτήματος (κομποστοποίηση, επεξεργασία κοπριάς αλόγων, κ.α.). Οι ποικιλίες των σταφυλιών που φύονται είναι οινοποιήσιμες, ελληνικές και ξένες (ευρωπαϊκές), λευκές και ερυθρές.

Πύργος Βασιλίσσης: Λεωφ. Δημοκρατίας 67, 13122, Ίλιον. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 210 2313 607

Πληροφορίες-Εγγραφές: Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 13, 19 και 27 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα./Κάθε μέρα θα υποδεχόμαστε στον Πύργο Βασιλίσσης 3 groups των 15 ατόμων στις 11.00, στις 13.00 και στις 15.00./Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι μιάμιση ώρα και μισή ώρα για ερωτήσεις./Οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και θα πρέπει να γίνει προκράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας./Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά από 12 ετών και άνω./Πρόγραμμα Παρουσιάσεων: Κυριακή 13/02/2022 στις 11:00/Κυριακή 13/02/2022 στις 13:00/Κυριακή 13/02/2022 στις 15:00/Σάββατο 19/02/2022 στις 11:00/Σάββατο 19/02/2022 στις 13:00/Σάββατο 19/02/2022 στις 15:00/Κυριακή 27/02/2022 στις 11:00/Κυριακή 27/02/2022 στις 13:00/Κυριακή 27/02/2022 στις 15:00/Το κόστος είναι: Από 18 ετών και άνω: 25 ευρώ, Από 12-17 ετών: 10 ευρώ

Για να ολοκληρωθεί η κράτηση θέσεων θα πρέπει να γίνει εξόφληση σε τραπεζικό λογαριασμό του Πύργου Βασιλίσσης που θα λάβετε μετά την εγγραφή σας./Εγγραφές αποκλειστικά στο: [email protected]/Θα πρέπει να μας δηλώνετε το ονοματεπώνυμό σας, την ημέρα και το group που θα θέλατε να είσαστε./Η συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτεί ως προϋπόθεση την επίδειξη ενός εκ των παρακάτω πιστοποιητικών:

• Πιστοποιητικό εμβολιασμού

• Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν

• Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών δύνανται εναλλακτικά να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών.

Απαραίτητη είναι και η επίδειξη ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοπροσωπίας

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα