Γαλλικό Ινστιτούτο: Δωρεάν διαλέξεις και μαθήματα ιστορίας, από τον Μάη του ’68 μέχρι τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Γαλλικό Ινστιτούτο: Δωρεάν διαλέξεις και μαθήματα ιστορίας, από τον Μάη του ’68 μέχρι τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Eurokinissi

Διαλέξεις ανθρώπων του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου είναι διαθέσιμη για όλους, δωρεάν, από το Γαλλικό Ινσιτούτο.

Μια σημαντική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, είναι διαθέσιμη για ακρόαση, δωρεάν, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG).

Τα ψηφιακά αρχεία που ανοίγει για το κοινό το Γαλλικό Ινστιτούτο, χωρίζονται σε θεματικές (Μάης του’68, Οι μεγάλοι συγγραφείς, Θέατρο, Κινηματογράφος, Ιστορία, Οι Ελληνιστές, Ποίηση, Επιστήμες κ.ά.) ,που περιλαμβάνουν διαλέξεις προσωπικοτήτων όπως οι Κώστας Αξελός, Πιέρ Μπουρντιέ , Κάρολος Κουν, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Ζακ Λακαριέρ, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Πίτερ Μπρουκ κ.ά..

Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυση (1917) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Το IFG ψηφιοποίησε ένα μεγάλο μέρος των ηχητικών αρχείων, διαλέξεων και συναντήσεων που δόθηκαν στο αμφιθέατρό του, πολλές από τις οποίες είχαν εγγραφεί σε μαγνητοταινίες.

Ανάμεσα σε αυτές, το κοινό μπορεί ν’ ακούσει τρεις διαλέξεις του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου και στοχαστή Κώστα Αξελού στη θεματική «Μάης του ‘68», όπως και τη διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου κοινωνιολόγου, καθηγητή στο Collège de France, Πιερ Μπουρντιέ, η οποία έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα και της απονομής του τίτλου του Διδάκτορα Honoris Causa του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ενότητα «Θέατρο», το κοινό μπορεί ν’ ακούσει τον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολο Κουν, τον μέγα δάσκαλο της θεατρικής τέχνης Πίτερ Μπρουκ, καθώς και τον εμβληματικό στοχαστή του θεάτρου, Αντουάν Βιτέζ, που μίλησε στο κοινό του Ινστιτούτου μαζί με τον χρόνια μόνιμο συνεργάτη του και κορυφαίο Έλληνα σκηνογράφο, Γιάννη Κόκκο, τον Απρίλιο του 1985. Στην ενότητα του «Κινηματογράφου» συναντάμε διαλέξεις των Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Κώστα Γαβρά και Ροβήρου Μανθούλη, ενώ στην ενότητα των μεγάλων συγγραφέων διαλέξεις των Ναταλί Σαρότ, Λεοπόλντ Σενγκόρ και Κλωντ Σιμόν.

Αναλυτικά οι θεματικές:

«Μάης του 68»

(Κώστας Αξελός, Pierre Bourdieu)

Πατήστε εδώ

«Οι μεγάλοι συγγραφείς»

(Nathalie Sarraute, Léopold Senghor, Claude Simon)

Πατήστε εδώ

«Θέατρο»

(Κάρολος Κουν, Antoine Vitez Γιάννη Κόκκος, Peter Brook)

Πατήστε εδώ

«Κινηματογράφος»

(Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Ροβήρος Μανθούλης)

Πατήστε εδώ

«Ιστορία»

(Georges Duby, Marc Ferro, Philippe Lacoue Labarthe)

Πατήστε εδώ

«Οι Ελληνιστές»

(Jacqueline de Romilly, Jacques Lacarriere, Jean-Pierre Vernant)

Πατήστε εδώ

«Ποίηση»

(Yves Bonnefoy, Michel Tournier, Miriam Cendrars)

Πατήστε εδώ

«Επιστήμες»

(Pierre-Gilles de Gennes, Hubert Reeves, Georges Charpak)

Πατήστε εδώ

«Οι συγγραφείς»

(‘Αρης Φακίνος, Βασίλης Αλεξάκης, Amin Maalouf)

Πατήστε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα