Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 16/11

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 16/11
Οι 7 θάνατοι της Αντώνας | bijoux de kant Στεγη/https://www.onassis.org

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε με δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη με ελεύθερη είσοδο από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να… ξοδευτεί!

“Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του”

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων “Λόγος 11” που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Η δεύτερη εκδήλωση έχει τίτλο “Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του” και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι 150 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Ο Νίκος Καζαντζάκης Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει αναγνωστικά αειθαλής, όπως μαρτυρούν και οι συνεχείς επανεκδόσεις του έργου του. Το κοινό του ανανεώνεται και διευρύνεται συνεχώς, ενώ οι σοβαρές μελέτες για το έργο του πολλαπλασιάζονται. Τώρα που οι φανατικές αντιδράσεις εναντίον του έχουν σιγήσει, είναι πρόσφορη στιγμή να συζητήσουμε ελεύθερα και απροκατάληπτα παλαιά και νέα ερωτήματα που γεννάει το έργο του. Ένα από αυτά αφορά τις πνευματικές και ιδεολογικές συντεταγμένες του. Ποια ήταν η πνευματική διαδρομή του συγγραφέα και ποιο ήταν, αν υπήρχε, το ιδεολογικό στίγμα του; Αν η πρώτη εντύπωση από τη μελέτη της ζωής και του έργου του είναι ότι προσχώρησε κατά καιρούς σε λογής λογής ιδέες, υπάρχει άραγε κάποιο στοιχείο που να τις ενοποιεί και να τις συνδέει;

Ομιλητές:

• Γιάννης Δημητρακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

• Δημήτρης Κόκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας του ΑΠΘ, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής

• Δημήτρης Τζιόβας, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών , Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ.

Andre Monet έκθεση “Legends”

Η Μέριλιν του Andre Monet KAPOPOULOS FINE ARTS

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζει ο Καναδός καλλιτέχνης Andre Monet με τίτλο “Legends”. Ο καλλιτέχνης αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Εμπνευσμένος από τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη μόδα, αλλά και την πολιτική και κοινωνική ζωή, ο Andre Monet, παρουσιάζει με τη δική του μοναδική τεχνική “Θρύλους” της παγκόσμιας σκηνής. Δημιουργεί μοναδικά κολάζ από χάρτες και εφημερίδες, πάνω στα οποία ζωγραφίζει στη συνέχεια τα πορτραίτα του, αφήνοντας αποσπάσματα των χαρτών και αποκομμάτων να αναδύονται στην επιφάνεια και να γίνονται μέρος του προσώπου. Στα έργα του παρελαύνουν από την Βασίλισσα Ελισάβετ τη Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας, ως μοντέλα της διεθνούς showbiz. Στα πορτρέτα του και Έλληνες θεοί όπως ο Απόλλωνας και η Περσεφόνη.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός για τα πορτραίτα του, όπως το επετειακό πορτρέτο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον. Στόχος του είναι να αναδείξει τον βαθύτερο ψυχισμό των προσώπων τα οποία απαθανατίζει. Το έργο του έχει εκτεθεί στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ, τη Σιγκαπούρη, το Μαϊάμι, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 σημαντικές γκαλερί.

Info: Διάρκεια έκθεσης ως τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Kapopoulos Fine Arts: Σκουφά 5, Κολωνάκι, 10673, Αθήνα, τηλ. 210 3637 652. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο.: 10 π.μ. – 5 μ.μ., Τρίτη, Πεμπτη, Παρασκευη: 10 π.μ. – 7 μ.μ.

“10 χρόνια σχολή Agostini” στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Από το Παρίσι του 1964 στην Αθήνα του 2022, ο Dante Agostini, ο μουσικός που ίδρυσε την πρώτη επίσημη σχολή drums, έχει εδώ και χρόνια βρει τη δική του στέγη στο παράρτημα του Νίκου Παπαβρανούση.

Δέκα χρόνια μετά από την ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος, ο Νίκος Παπαβρανούσης και οι απόφοιτοι Δήμος Δημητριάδης και Γιάννης Βερούχης καλούν πρώην και μελλοντικούς σπουδαστές της Σχολής, μουσικόφιλους και λάτρεις των κρουστών σε μια επετειακή βραδιά. Μετά από ένα live με τους τρεις ντράμερ, θα ακολουθήσει dj set από τον Jimmy Hacka.

Info: ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ, Κύπρου 91Α και Σικίνου, τηλ. 21 3004 0496.

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας στη Στέγη

Konstantinos_Skourletis


Στα όρια θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 5ο όροφο από Παρασκευή 11 Νοεμβρίου το video art πρότζεκτ Οι 7 θάνατοι της Αντώνας του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, του εικαστικού και σκηνογράφου Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant.

Η Αντώνα, η αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ερμηνευμένη από την Μπέττυ Βακαλίδου, διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα.

Konstantinos_Skourletis

Μαζί της ο λαϊκός οργανοπαίκτης Βασίλης Ζιάκας πλαισιώνει με τους ήχους του τη διαδρομή της. Μια ιστορία ανοίκεια όσο και αιφνιδιαστικά οικεία – ίσως γιατί «όλοι κουβαλάμε μια Μπέττυ μέσα μας», όπως έχει πει ο Δημήτρης Δημητριάδης.Η Μπέττυ έχει ζήσει πολλές ζωές και η Αντώνα είναι το θεατρικό alter ego της: ένας λοξός χαρακτήρας τον οποίο εμπνεύστηκε από εκείνη και για εκείνη η συγγραφέας Γλυκερία Μπασδέκη. Γιατί η Αντώνα είναι μια πριμαντόνα των θεατρικών μπουλουκιών του περασμένου αιώνα, η οποία πεθαίνει με εξωφρενικά αλλόκοτους τρόπους επτά φορές και ανασταίνεται άλλες τόσες, μόνο και μόνο για να αφηγηθεί μια ζωή γεμάτη απροσδόκητες εμπειρίες και παράδοξα φαινόμενα.

Σημειώστε πως ο χαρακτήρας της Αντώνας πρωτοεμφανίστηκε στο έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη, «Αμάραντα», που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή Faust το 2017, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, και στη συνέχεια αυτονομήθηκε και εξελίχθηκε στο μονόπρακτο Οι 7 θάνατοι της Αντώνας.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Συγγρού 107/Από 11 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022/Στέγη +5/Τετάρτη έως Κυριακή | 18:00-23:10 (Σε συνεχή ροή)/Η είσοδος και η έξοδος των θεατών επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής./Ώρες έναρξης προβολών: 18:00, 18:40, 19:20, 20:00, 20:40, 21:20, 22:00, 22:40/Διάρκεια: 32΄/Κατάλληλο: 18+.

World Press Photo / Resilience: Ιστορίες Γυναικών που εμπνέουν την αλλαγή στο ΚΠΙΣΝ

World Press Photo / Resilience: Ιστορίες Γυναικών που εμπνέουν την αλλαγή Anna Boyiazis/ΚΠΙΣΝ

Η έκθεση που φιλοξενεί το ΚΠΙΣΝ είναι μια συλλογή βραβευμένων φωτογραφιών του World Press Photo, αφιερωμένη στα ζητήματα που αφορούν στη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Εξερευνώντας τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ανισότητες και τους περιορισμούς που υφίστανται οι γυναίκες σε πολλές περιοχές του πλανήτη τον 21ο αιώνα, οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν μια οπτική μαρτυρία και καταγραφή είτε των προκλήσεων με τις οποίες οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες ή του αγώνα τους για δικαιότερη μεταχείριση, ισότητα και περισσότερες ευκαιρίες.

Info: 29/10-18/11, 10.00-22.00 στο Ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) / Photo Credit: © Anna Boyiazis.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα