Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
Engonopoulos / Theseus and the minotaur, 1961, oil on canvas Kalfayan Galleries

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

100 χρόνια Φιλόλαος: Οι μακέτες

"100 χρόνια Φιλόλαος: οι μακέτες" / Oiseau Mécanique, Défense, Παρίσι pgallerysculpture.com

Με αφορμή τα 100 χρόνια γέννησης του καλλιτέχνη Φιλόλαου Τλούπα, που ήταν γνωστός ως “Φιλόλαος” και ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρισα, η P gallery | sculpture έχει την τιμή να παρουσιάσει τις μακέτες από μνημειακά έργα, που δημιούργησε στη Γαλλία.

Οι μακέτες από μόνες τους είναι έργα τέχνης και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός μνημειακών έργων δημοσίου έργου είναι κυρίως κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ατσάλι και τσιμέντο, γλυπτά μεγάλων διαστάσεων που δημιουργήθηκαν με συνεργασία αρχιτεκτόνων της εποχής. Tα γλυπτά του έχουν δυναμικό σχήμα, μνημειακό χαρακτήρα, αίσθηση κίνησης και συμβολική διάσταση.

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή, 11.00-19.00 | Σάββατο, 11.00-15.00. Info pgallerysculpture.

Τα μαθήματα παθήματα του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Οι Περιπατητές Νερού προσκαλούν το κοινό σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 18:30 στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να μοιραστούν και να συζητήσουν μαζί σας στιγμιότυπα της εμπειρίας τους: μεθοδολογία, εργαλεία, προβληματισμούς αλλά και εκπλήξεις και προκλήσεις ενός πρωτότυπου εγχειρήματος συνεργασίας, συμμετοχικότητας και δράσης με την κοινότητα για την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού και όμως αόρατου πόρου της Αττικής, το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση:

  • Εισαγωγή για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από τον κ. Νίκο Μαμάση, Καθηγητή στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, παρουσίαση Περιπατητών Νερού, μεθοδολογίας και αποτελεσμάτων του προγράμματος από την ομάδα έργου και αναφορά στο πρόγραμμα Active Citizens Fund από την κα Τζένη Λαζάρου εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
  • Συζήτηση για την σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, με συμμετοχή εκπαιδευτικών διαφορετικών βαθμίδων, καθώς και ειδικών διαφορετικών αντικειμένων που ασχολούνται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο και γενικότερα με την περιβαλλοντική και βιωματική εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: activecitizensfund.gr

“Blast from the Past”

Engonopoulos / Theseus and the minotaur, 1961, oil on canvas Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση ‘Blast from the Past’. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Ελένης Βερναδάκη, Lynda Benglis, Christo, Νίκου Εγγονόπουλου, Βλάση Κανιάρη, Christoph Keller, Καρολίνας Κρασούλη, Μαρίας Λοϊζίδου, Brice Marden, Ράνιας Μπέλλου, Δημήτρη Νεβεσκιώτη, Nelly’s, Edward Steichen, Αλέκου Φασιανού, Γιανούλη Χαλεπά.

Η έκθεση “Blast from the Past” στην Kalfayan Galleries παρουσιάζει διάφορες πτυχές της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς ως διαχρονικής πηγής έμπνευσης. Τα έργα που παρουσιάζονται διερευνούν τη γοητεία που ασκούν η αρχαία τέχνη, η μυθολογία, η ιστορία, η αρχιτεκτονική και η λογοτεχνία σε εκπροσώπους του μοντερνισμού και σε σύγχρονους καλλιτέχνες. Τα έργα τους αποτυπώνουν ένα αμάλγαμα αφηγήσεων που εκφράζουν την πολυεπίπεδη διασύνδεση μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει σε ορισμένες περιπτώσεις αμέσως τις αναφορές σε εμβληματικά αρχιτεκτονικά μνημεία και έργα τέχνης της αρχαιότητας.

Η έκθεση “Blast from the Past” παρουσιάζει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες σε διάλογο με ανερχόμενους καλλιτέχνες και στοχεύει στην προβολή του διαχρονικού και επιδραστικού ρόλου της Ελληνικής Αρχαιότητας ως Μούσας εικαστικών καλλιτεχνών.

OutReach Project 2

OutReach Project 2 Vault

Οι Συνέργειες Πολιτισμού και το Θέατρο VAULT παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2023 το “OutReach Project 2”, μια πρωτοβουλία που προάγει το νεοελληνικό θεατρικό έργο και αναδεικνύει καίρια ζητήματα αυτοπροσδιορισμού και ενθάρρυνσης της ορατότητας και της κοινωνικής αποδοχής.

Συγκεκριμένα, μέσα από οκτώ πρωτότυπα θεατρικά έργα νέων δημιουργών, διερευνώνται ζητήματα έμφυλης ταυτότητας και σεξουαλικότητας, σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων, εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας και ισότητας των ευκαιριών. Τα έργα των νέων συγγραφέων που θα παρουσιαστούν είναι αποτέλεσμα του τρίμηνου δημιουργικού εργαστηρίου θεατρικής γραφής που επιμελήθηκαν, στο πλαίσιο του “OutReach Project” οι διακεκριμένοι δραματουργοί Άκης Δήμου, Νίνα Ράπη, Ανδρέας Φλουράκης και Σοφία Καψούρου.

  • Πέμπτη 26/1

– 19:00 – 21:00 Μαρία Αιγινίτου “Θανάσιμα”

– 21:15 – 23:00 Χαρά Κονταξάκη “Speed Dating”

Info: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός. Είσοδος Ελεύθερη (Απαραίτητη η κράτηση θέσης). Κρατήσεις: Τηλ.: 213 0356472, 6951832070 (Ώρες: 11:00-14:00 & 17:00-21:00).

Γυναικεία πορτρέτα του Τάκη Γερμενή

Τάκης Γερμενής, Untitled, oil on canvas, 150x150cm, 2022 Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Δήμος Αθηναίων

Η νέα ατομική έκθεση του Τάκη Γερμενή με τίτλο “in-your-face” αποτελείται από δύο ενότητες γυναικείων πορτρέτων. Στην πρώτη ενότητα, που περιλαμβάνει έργα από το 2015 έως το 2020, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να θίξει -όπως ο ίδιος λέει- “τον εκφυλισμό των αξιών και τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, που συχνά οδηγούν σε φαινόμενα πορνείας, αστέγων και ναρκωτικών”.

Οι προσωπογραφίες του Τάκη Γερμενή βασίζονται σε φωτογραφικά πορτρέτα και αυτοπορτρέτα γυναικών που πρωταγωνιστούν σε πορνοταινίες. Ο καλλιτέχνης αποσαφηνίζει ότι σε αυτές τις φωτογραφίες που αλιεύει από το διαδίκτυο τον ενδιαφέρει η κίνηση του σώματος, η πόζα, και όχι η σεξουαλική έλξη ή ο προκλητικός χαρακτήρας των σωμάτων.

Εδώ διακρίνει κανείς αναφορές στο θρησκευτικό και τραγικό στοιχείο της μεσαιωνικής ζωγραφικής του Matthias Grünewald, στα γκροτέσκα γυναικεία πορτρέτα του Otto Dix και στις σκληρές φωτογραφίες του Boris Mikhailov. Η δεύτερη ενότητα (2020-2022) αποτυπώνει γυναίκες καταπιεσμένες από τις κοινωνικές συμβάσεις, από την παράδοση, τη θρησκεία και την οικογένεια.

Εγκαίνια: Έως και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”, Δήμος Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, Στάση μετρό Κεραμεικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα