Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Προβολή ντοκιμαντέρ "Τα σημάδια του Ουρανού"

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

“Une bouche aimée” – Κινηματογραφικά αριστουργήματα και όπερα

“Une bouche aimée”: μια παράσταση από τη σειρά “Οn screen On stage”, που συνδυάζει κινηματογραφικά αριστουργήματα με μεγάλες στιγμές της όπερας. Στη σειρά αυτή παρουσιάζεται ένα μέρος ζωντανής μουσικής και ακολουθεί η προβολή μιας ολόκληρης ταινίας που συνδέεται με το μουσικό κείμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν μια θεματική και νοηματική ενότητα.

Από τις αναπολήσεις μιας Ρωσίδας εμιγκρέ στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60 και από τις Romances των Rachmaninoff και Βοttesini, στην ταινία “Vivre sa vie” του Jean-Luc Godard. Aπό τη συγκινητική ερμηνεία της Viktoria Maifatova, στην ηρωίδα της ταινίας, Αnna Karina. Περισσότερα στο nakas.edu.gr.

Το τραγούδι στη ζωή μας ως συνδετικός δεσμός”

Η ΕΔΕΜ “Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής”, πιστή στην αποστολή της για την ανάδειξη και υποστήριξη διαχρονικά του ελληνικού τραγουδιού και των δημιουργών του, διοργανώνει μία ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση με θέμα “Το τραγούδι στη ζωή μας ως συνδετικός δεσμός“, η οποία θα λάβει χώρα στις 11 Δεκεμβρίου 2023 στον χώρο του Gazarte (Βουτάδων 34, Γκάζι), στις 19:00.

Σε αυτήν την εκδήλωση – αφιέρωμα στη συνδετική δύναμη της μουσικής, διάρκειας δύο ωρών, δύο σπουδαίοι εισηγητές ξεδιπλώνουν τις σκέψεις και τη γνώση τους γύρω από τον ιδιαίτερο ρόλο του τραγουδιού στη σύγχρονη κοινωνία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ως μέσου ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό από τη Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ κα Λούκα Κατσέλη και ομιλίες από τον καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κο Βασίλη Καραποστόλη, την καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου. Την συζήτηση θα συντονίσει η στιχουργός και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ κα Λίνα Νικολακοπούλου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

  • Χαιρετισμός από την κα. Λούκα Κατσέλη, Γενική Διευθύντρια ΕΔΕΜ.
  • Ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει για τη θεραπευτική δύναμη του τραγουδιού στην εισήγησή του με τίτλο “Τι προσφέρει και τι θεραπεύει το τραγούδι”.
  • Η κα Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα αναλύσει τον συμφιλιωτικό ρόλο του τραγουδιού.
  • Η κα Λίνα Νικολακοπούλου, Στιχουργός και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΕΔΕΜ, θα εξετάσει τη σχέση κοινού και δημιουργού.
  • Συμμετοχή κοινού με ερωτήσεις και συζήτηση.
  • Ακολουθεί συναφής με το θέμα επιλογή τραγουδιών /Για την είσοδo στην εκδήλωση, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τις εγγραφές σας πατήστε εδώ.

Προβολή ντοκιμαντέρ “Τα σημάδια του Ουρανού”

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο “Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ”, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 18:30) προβάλλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Τα Σημάδια του Ουρανού” (Whispers of the Sky | Ελλάδα | 2016 | Διάρκεια: 70′), σε σενάριο-σκηνοθεσία Μάρως Αναστοπούλου. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην Αμοργό όπου οι άνθρωποι μοχθούν κι απολαμβάνουν τη ζωή με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μια κοινή παράμετρο: τα σημάδια του ουρανού. Οι Αμοργιανοί κουβαλούν γνώσεις αιώνων για την πρόβλεψη του καιρού. Είναι τα σημάδια του ουρανού, οι άνεμοι, τα αστέρια, τα σύννεφα και η θάλασσα που τους μηνύουν για το αύριο. Ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο κύκλος των εποχών, της γέννησης και του θανάτου μα και μία διαρκής υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας.

Η ταινία έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το 1ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους και Σκηνοθεσίας στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

“Ημέρες με τη φωτογραφία στην Ελευσίνα” πολυθεματικές δράσεις

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας διοργανώνει από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου τις πολυθεματικές δράσεις “Ημέρες με τη φωτογραφία στην Ελευσίνα” στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στην εννοιολογική σκηνοθετημένη φωτογραφία “Conceptual Art”, στην οποία ο φωτογράφος σκηνοθετεί μια εικόνα παράσταση, συνήθως με αλληγορικό ή εννοιολογικό χαρακτήρα.

Ο βασικός πυρήνας των ημερών φωτογραφίας στην Ελευσίνα περιλαμβάνει δύο ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε εισήγηση και επιμέλεια της Υπατίας Κορνάρου. Η κεντρική έκθεση, που θα βρίσκεται στον πρώτο όροφο του παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας, έχει προκύψει από τις δημιουργίες των μελών της λέσχης που είχαν συμμετάσχει στο φετινό φωτογραφικό σεμινάριο με θεματική την “Conceptual Art φωτογραφία”.

Στη μικρή αίθουσα θα προβάλλεται η πολυμεσική παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας. Παράλληλα στο ισόγειο του κτιρίου, θα φιλοξενούνται τα επιλεγμένα φωτογραφικά κάδρα που προέκυψαν από το workshop “Το ταξίδι να είναι η πραγματικότητα”. Στο συγκεκριμένο φωτογραφικό εργαστήριο έλαβαν μέρος οι παρακάτω ομάδες: Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας, Φωτογραφική Λέσχη Σαλαμίνας “Φωτομέτρηση” και η Ομάδα Νέων Ελευσίνας Cultterra.

Συμμετέχουν επίσης με την εικαστική εγκατάσταση, σύνθεση φωτογραφιών με τίτλο “Μυστικότητες”, φοιτητές της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου & σχεδιασμού αντικειμένων. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με την ομιλία για τη θεραπευτική φωτογραφία από τη Νάνσυ Ψημενάτου και την παρουσίαση φωτογραφικού έργου μελών της λέσχης Ελευσίνας.

Στόχος των πολυθεματικών δράσεων είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η τέχνη της φωτογραφίας να συναντηθεί και να συνομιλήσει με άλλες τέχνες.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ
Eftychia Vlachou

”Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι” στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια παρουσιάζουν καθημερινά εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών και αγαπημένα pop κομμάτια.

Οι χορογραφίες εναλλάσσονται και θα παρουσιαζόνται καθημερινά κάθε μισή ώρα για το διάστημα 10.00-15.00 και 18.00-24.00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα