Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 30 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
ΚΑΡΟΛ ΦΕΡΜΑΝ
Carole A. Feuerman

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 30 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 30 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Carole A. Feuerman “Σε διάλογο με τον Παύλο (Διονυσόπουλο)” – Δωρεάν εικαστική βόλτα  

Την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα, της κορυφαίας Αμερικανίδας γλύπτριας Carole A. Feuerman, (Κάρολ Α. Φέρμαν), παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι, η οποία την εκπροσωπεί αποκλειστικά στη χώρα μας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 30 Μαΐου 2024, ώρα 18:00 -22:00, και η καλλιτέχνις θα παραστεί να συνομιλήσει με το κοινό.

ΚΑΡΟΛ ΦΕΡΜΑΝ
Carole A. Feuerman

Η έκθεση αποτελεί έναν δημιουργικό διάλογο με το έργο του επίσης διεθνούς, αείμνηστου, Έλληνα εικαστικού Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), χαρακτηριστικά έργα του οποίου συμπεριλαμβάνονται επίσης στην έκθεση.

H Carole A. Feuerman, υπέρμαχος του υπερρεαλισμού, τον οποίο υπηρετεί από τη δεκαετία του ‘70, θα παρουσιάσει μια σειρά από τις μοναδικές γλυπτές δημιουργίες της, τις ολοζώντανες κολυμβήτριες και χορεύτριες της, καθώς και άλλα ανθρωποκεντρικά γλυπτά. Τα σώματα των κολυμβητριών της, σαν αληθινά, με τα, έντονου χρώματος, μαγιό και αξεσουάρ, μοιάζουν να έχουν ακόμα υγρές πάνω τους τις σταγόνες του νερού.

ΚΑΡΟΛ ΦΕΡΜΑΝ
Carole A. Feuerman

Γλυπτά της Feuerman έχουν τοποθετηθεί και εκτεθεί σε δημόσιους χώρους, Μουσεία, Παλάτια και σημαντικές γκαλερί στην Ευρώπη, Αμερική, αλλά και στην Ασία. Πρόσφατα η ίδια βρέθηκε στη Βενετία, όπου επίσης φιλοξενούνται χαρακτηριστικά γλυπτά της, στο πλαίσιο της 60ης Μπιενάλε της πόλης. Η προηγούμενη έκθεσή της έγινε στο Μονακό τον Μάρτιο-Απρίλιο.

“Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένιωσα μια βαθιά και ακαταμάχητη έλξη προς την τέχνη της γλυπτικής”, σημειώνει η ίδια η Carole A. Feuerman. “Με την τέχνη μου θέλω να δημιουργήσω στιγμές απόδρασης και παύσης, να κάνω τους θεατές μου να ξεφύγουν από το καθημερινό, αυστηρό τους πρόγραμμα. Να τους προσφέρω ένα διάλειμμα από την πολύβουη πόλη, ώστε να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους και να βυθιστούν σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο τέχνης.”

ΚΑΡΟΛ ΦΕΡΜΑΝ
Carole A. Feuerman

Τα τελευταία έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου – Δωρεάν στο Κέντρο Ιλεάνα Τούντα

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πρόκειται για για λάδια σε καμβά, καθώς και έργα μεικτής τεχνικής – έργα στα οποία μας εκπλήσσει για μία ακόμη φορά η προσωπική γραφή του Θεοφυλακτόπουλου, που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται μία όλο και πιο πυκνή και ουσιαστική αναζήτηση της ουσίας στη ζωγραφική του.

Η σημασία αυτής της έκθεσης δεν είναι μόνο ιστορική, για τα χρόνια συνεργασίας του καλλιτέχνη με τη γκαλερί ήδη από τις αρχές του 1990, αλλά ταυτοχρόνως αφορά την αισθητική και τους προβληματισμούς της σύγχρονης ζωγραφικής. Το επαναστατικό και ανήσυχο πνεύμα του διέπει τα έργα μέσω της εξαιρετικής χρήσης σχεδίου, χρώματος και υλικού. Αυτά αντανακλούν την “υπαρξιακή” στάση ζωής του καλλιτέχνη.

Σταμάτης Θεοχάρης “Σπλάχνα / Viscera” – Δωρεάν στην γκαλερί Alma

Στην γκαλερί Alma παρουσιάζεται η νέα ατομική έκθεση του Σταμάτη Θεοχάρη με τίτλο “Σπλάχνα / Viscera”. [Eγκαίνια: Πέμπτη 30/05, 19:00 – 22:00]. Tο ταξίδι στον ονειρικό κόσμο, ένα κόσμο εσωτερικής αναζήτησης και υποσυνείδητων διεργασιών ξεκινά. Στα έργα του ο Σταμάτης Θεοχάρης με την χαρακτηριστική του pop ματιά και συγχρόνως με καθαρές αναφορές από art deco και art nouveau ανοίγει τις πύλες ενός σουρεαλιστικού σύμπαντος που αιωρείται πότε στον ουρανό και πότε στην θάλασσα.

Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται “εντός” μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό. […]  Η συλλογή περιλαμβάνει ένα κολλάζ βιωμάτων, που αποτυπώνονται με έναν τρόπο ρευστό και σε διαρκή κίνηση. Κίνηση προς την απελευθέρωση και την αλήθεια. […] 

Παναγιώτης Κολουράς και “Η εποχή της μεταμόρφωσης” – Δωρεάν στο Κέντρο Τεχνών

Παναγιώτης Κολουράς και "Η εποχή της μεταμόρφωσης"
Παναγιώτης Κολουράς και "Η εποχή της μεταμόρφωσης"

Την πρώτη μουσειακή έκθεση του Παναγιώτη Κουλουρά, με τίτλο “Η εποχή της μεταμόρφωσης”, παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 30 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου 2024, στο Κέντρο Τεχνών.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου, περιλαμβάνει έργα σε χαρτί που δημιούργησε ο καλλιτέχνης την τελευταία τετραετία. Για τον Παναγιώτη Κουλουρά, η ζωγραφική είναι μια ζωντανή και ποιητική διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Ο Κουλουράς ζωγραφίζει σε χαρτί φυτά και λουλούδια, όπως αγριόχορτα, τριανταφυλλιές και αμυγδαλιές, με έναν τρόπο διαλογιστικό. Η ζωγραφική του ορίζεται –και κατανοείται– μέσα από συγκεκριμένες λέξεις-έννοιες: οικονομία, χρόνος, ρυθμός, βλέμμα και όραση.

Η ζωγραφική του είναι μια άσκηση του βλέμματος. Ζωγραφισμένα κατά περιόδους, κάθε άνοιξη από το 2020 μέχρι σήμερα, τα έργα της έκθεσης έχουν προκύψει οργανικά, σε απόλυτη συμφωνία με τις εποχές και τον κύκλο της φύσης. Παράγονται και “συλλέγονται” σαν ώριμος καρπός. Όπως ο καλλιεργητής, έτσι και ο ζωγράφος πρέπει να περιμένει… για να ζωγραφίσει μία συγκεκριμένη τριανταφυλλιά που ανθίζει κάθε χρόνο τον Μάιο. Ο χρόνος αναμονής και η μεταμόρφωση γίνονται μέρος της ζωγραφικής διαδικασίας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19:00. Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας, Τ.Κ. 11521.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα