Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων – Η “άλλη” Ελλάδα του Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης

Διαβάζεται σε 6'
Robert McCabe
Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάρι της Ίου μαζί με ένα κοπάδι. Robert McCabe

Μια μοναδική αναδρομή στην “ελληνική περίοδο” του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες για την αυθεντικότητα, τον πολιτισμό, την ιστορία, και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, παρουσιάζουν από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην “ελληνική περίοδο” του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Robert McCabe – Με αγάπη και ευαισθησία φωτογραφίζει την Ελλάδα

Robert McCabe
Ο Άλαν Γουέις παρακολουθεί έναν από τους έμπειρους εργάτες, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, καθώς ανοίγει τάφρο στην πλαγιά δυτικά του σύγχρονου δρόμου, ανάμεσα στην Οικία των Ασπίδων και στην Οικία του Λαδέμπορου. Robert McCabe

Ο μεγάλος φιλέλληνας φωτογράφος, Robert McCabe ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton. Επέστρεψε το 1955 ταξιδεύοντας σε όλο το Αιγαίο και φωτογραφίζοντας με μια Rolleiflex, ενώ το 1957 τράβηξε σειρά έγχρωμων φωτογραφιών στις Κυκλάδες για λογαριασμό της National Geographic Society.

Robert McCabe
Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια. Robert McCabe

Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο φακός του αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο, διασώζοντας εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού και παραδίδοντας μαθήματα μνήμης.

Robert McCabe
Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας. Robert McCabe

Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και φωτογραφικά στιγμιότυπα, που αναδεικνύουν τη ζωή των Ελλήνων μεταπολεμική δεκαετία του 1950. Ο ίδιος είχε πει για τη σχέση του με τη χώρα μας: “H πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1954. Δέκα χρόνια είχαν περάσει από την αποχώρηση των Γερμανών και πέντε χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου. Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια.

…Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα προόδευε και θα μεταμορφωνόταν. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να βοηθήσω στην καταγραφή και την τεκμηρίωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. […]

Robert McCabe
Μαθητές ποζάρουν για φωτογραφία σε σχολείο στολισμένο με σημαίες στη Σέριφο. Robert McCabe
Robert McCabe
Η ιδιοκτήτρια του μανάβικου στη Μύκονο διαπραγματεύεται με αγρότη που έχει φέρει με τον γάιδαρο τη σοδειά του στην αγορά. Robert McCabe

Φωτογραφίες που απεικονίζουν πράγματα που μόνο άτομα από παλαιότερες γενιές θα θυμούνται ότι κάποτε υπήρχαν.

Τα ενσταντανέ του McCabe – H σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει για την έκθεση: “Με την αισθητική ποιότητα και τον ρεαλισμό τους, οι φωτογραφίες του Robert McCabe προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταγράφουν και αποθανατίζουν τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που αναδύεται από το σκοτάδι των συγκρούσεων. Αναδεικνύουν τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά της χώρας μας“.

Robert McCabe
Ο Αγαμέμνων Ντάσης και η κόρη του Παναγούλα στο ξενοδοχείο Belle Hélène στις Μυκήνες, κάτω από τον στίχο της ομηρικής Οδύσσειας. Robert McCabe

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα“.

Robert McCabe
Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας. Robert McCabe

O Robert A. McCabe τράβηξε τις πρώτες του φωτογραφίες το 1939, σε ηλικία πέντε ετών. Έχει εκδώσει 20 λευκώματα κι έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και σε πολλούς χώρους στις ΗΠΑ. Ζει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και το 2019 πολιτογραφήθηκε Έλληνας.

Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα. Robert McCabe

Πληροφορίες

Η είσοδος στην έκθεση “Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων” είναι ελεύθερη για το κοινό. *Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα