Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος PAPADAKIS PRESS

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Εθνικό Θέατρο – Δωρεάν Κύκλος Συζητήσεων*

Ο κύκλος συζητήσεων που άνοιξε το Εθνικό Θέατρο πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία συνεχίζεται. Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, μια δημόσια συζήτηση με θέμα: “Αναπηρία και ισότητα: προκλήσεις και προοπτικές“.

Στη συζήτηση συμμετέχουν η ηθοποιός-stand up comedian Κατερίνα Βρανά, η ηθοποιός Βασιλική Δρίβα, η αθλήτρια με αμαξίδιο Γεωργία Καλτσή, ο ηθοποιός-stand up comedian Πάνος Κατσής, η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black-Light Χρυσέλλα Λαγαρία και το ιδρυτικό μέλος της Black-Light Θοδωρής Τσάτσος.

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει ο Φώτης Σεργουλόπουλος και την αρχισυνταξία ο Γιώργος Πράτανος. Η συζήτηση θα διεξαχθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη liminal. Οι αίθουσες του Εθνικού Θεάτρου είναι προσβάσιμες σε χρήστες-χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί είναι ευπρόσδεκτοι.

H Κατερίνα Βρανά Θέατρο Αργώ

Συμμετέχουν: Κατερίνα Βρανά, ηθοποιός και stand up comedian, Βασιλική Δρίβα, ηθοποιός, Γεωργία Καλτσή, αθλήτρια με αμαξίδιο, Χρυσέλλα Λαγαρία, συνυδρύτρια και διευθύντρια της Black-Light, Πάνος Κατσής, ηθοποιός και stand up comedian, Θοδωρής Τσάτσος, ιδρυτικό μέλος της Black-Light. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Αρχισυνταξία: Γιώργος Πράτανος. Περισσότερα στο n-t.gr.

*Το Εθνικό ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε η δημόσια συζήτηση με τίτλο «Αναπηρία και ισότητα: προκλήσεις και προοπτικές» λόγω των ειδικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ίσχυσαν στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου.

Δωρεάν ομαδική έκθεση “RE.TRACE”

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 η γκαλερί “7” παρουσιάζει, την δωρεάν ομαδική έκθεση με τίτλο: “RE.TRACE” σε επιμέλεια Παναγιώτη Δαραμάρα.

Η ταυτότητα, οι σχέσεις, η μνήμη και η ευάλωτη πλευρά της ύπαρξης είναι μερικές από τις θεματικές που διαπερνούν τα έργα των 6 καλλιτεχνών: Παναγιώτη Δαραμάρα, Παναγιώτη Κουλουρά, Βασιλικής Λευκαδίτη, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Νίκου Ποδιά, Μυρτώς Χμιελέφσκι.

Μέσα από υλικά όπως το χαρτί, το ύφασμα, το ξύλο, οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα προσωπικά που ενώ αποτελούν σταθερές αναφορές στη δουλειά τους, ταυτόχρονα δημιουργούν μια νέα αφορμή συνεύρεσης, συλλογικής εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης πάνω στην προσέγγιση του ευαίσθητου και ευπαθούς.

Η έκθεση Re.trace αναδεικνύει έναν κόσμο γήινης ποικιλομορφίας όπου κάθε έργο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις υφές και τα ίχνη του παρελθόντος, να παρατηρήσουμε το παρόν και να στοχαστούμε πάνω στο κοινό μέλλον όλων. Εγκαίνια: Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, 7.30 – 10 μ.μ.

Δωρεάν βιωματικό εργαστήρι προφορικότητας για ενήλικες

Ο Νίκος Καζαντζάκης Εκδόσεις Διόπτρα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει βιωματικό εργαστήρι προφορικότητας, για ενήλικες, αξιοποιώντας βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη από την ιστορική συλλογή της Βιβλιοθήκης ΠΙΟΠ, με τον ιστορητή και ερευνητή δρ Στέλιο Πελασγό, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν άνθρωπος του προφορικού λαϊκού πολιτισμού μεταφέροντας στη γραφή του τον τρόπο σκέψης και έκφρασης του θρύλου, του παραμυθιού, της κουβέντας του καφενείου, της μαντινάδας και του μοιρολογιού.

Στο εργαστήρι, που θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου (ώρες 11:30-13:30), οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν το έργο του Καζαντζάκη και θα γνωρίσουν τις τεχνικές του λαϊκού παραμυθιού και της μαντινάδας για να τις αξιοποιήσουν σε προφορικές διηγήσεις. Περισσότερα στο piop.gr.

Χάρης Γαρουνιάτης και Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους στο “Με τα λόγια (γίνεται)”

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” παρουσιάζουν στην 3η εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους, δυο νέoυς ποιητές, τον Χάρη Γαρουνιάτη και τον Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους, στις  ποιητικές αυτοπροσωπογραφίες τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Πρόκειται για την 16η εκδήλωση του “Με τα λόγια (γίνεται)” του τύπου “1+1”, όπου δυο ποιητές διαβάζουν παλιά και νέα ποιήματά τους· ποιήματα που αγαπούν· και συνομιλούν μεταξύ τους και με το κοινό.

Το φεγγάρι είναι στη χάση του. / Καθώς περνάει πάνω από τ’ απορημένα μας μπαλκόνια / μας υπενθυμίζει πως, αργά ή γρήγορα / όλα τα υψηλά ερωτήματα θα κατεβούν // στο βάθος των απουσιών τους. [1] Όσο βαθαίνει ο ύπνος των παικτών / σκιρτούν τα σκόρπια τραπουλόχαρτα / επάνω στο τραπέζι. / Φέγγει το στέμμα / το φτερό, τα νεύματα — / πότε σπαθί / πότε ο πέλεκυς στα χέρια. [2]

[1] Χ. Γαρουνιάτης, “Περιμένοντας το ασανσέρ” [απόσπ.] (Ροσινιόλ, εκδ. Αντίποδες, 2019)/ [2] Δ. Χατζηχαραλάμπους, “Ο ύπνος των παικτών” [απόσπ.] (The Books’ Journal, τ. 101, Σεπτ. 2019)/  Χώρος: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα