125 γλυπτά εκτοξεύθηκαν με πύραυλο στο φεγγάρι

Διαβάζεται σε 5'
Jeff Koons
Ο Jeff Koons μπροστά από τα αγάλματα "Michael Jackson and Bubbles" και "Amore" AP Photo/Bebeto Matthews

Γλυπτά του Koons ταξιδεύουν για το φεγγάρι και αν όλα πάνε καλά θα μιλάμε για το πρώτο εγκεκριμένο έργο τέχνης στη Σελήνη.

Ο Αμερικανός superstar καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς (Jeff Koons) παρακολούθησε με συγκίνηση την εκτόξευση του πυραύλου της SpaceX, που μετέφερε 125 από τα μικροσκοπικά γλυπτά του στη Σελήνη.

Στη Γη ο κόσμος χάνεται, τα έργα τέχνης στο φεγγάρι μας έλειπαν! Κι όμως αν όλα πάνε καλά θα μιλάμε για το πρώτο εγκεκριμένο έργο τέχνης στη Σελήνη. Το σκάφος προσεδάφισης δεν περιέχει μόνο τα έργα του Koons, αλλά και πανάκριβο εξοπλισμό της NASA, όπως στερεοφωνική κάμερα και ραδιοφωνικό δέκτη.

Η SpaceX εκτιμά ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σεληνιακή προσεδάφιση με τα έργα τέχνης του Koons και τον εξοπλισμό της NASA θα λάβει χώρα σε εννέα ημέρες.

Koons – Θυμάται τον Κένεντι όταν μιλούσε για το διάστημα

Μεγάλωσα ακούγοντας τον πρόεδρο Κένεντι να μιλάει για την αποστολή στο φεγγάρι“, δήλωσε ο Koons σε συνέντευξή του πριν από την απογείωση.”Έδωσε στην κοινωνία μας ένα όραμα και μια ώθηση ότι μπορούσαμε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να πετύχουμε πράγματα“.

Η ομιλία του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, John F. Kennedy με τίτλο “Επιλέγουμε τη Σελήνη” σε ένα πλήθος άνω των 30.000 ατόμων αποτέλεσε κομβική στιγμή για το διαστημικό πρόγραμμα, συσπειρώνοντας τους Αμερικανούς να στηρίξουν μια αποστολή που δεν ήταν καθόλου σίγουρη.

“Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι σε αυτή τη δεκαετία όχι επειδή είναι εύκολo, αλλά επειδή είναι δύσκολo”, είπε ο Κένεντι στο πλήθος στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον. Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε να στείλει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι πριν από το τέλος της δεκαετίας, και επτά χρόνια αργότερα, τα κατάφερε, με την προσεδάφιση του Apollo 11 στο φεγγάρι, το 1969.

Ο Koons στο φεγγάρι και τα μικροσκοπικά γλυπτά του

Ο 69χρονος καλλιτέχνης δήλωσε ότι πήρε έμπνευση για το έργο από τον γιο του Sean Koons, ο οποίος τον πλησίασε με την ιδέα, αφού είδε μια πρόταση για την αποστολή έργων τέχνης στο φεγγάρι. Στο έργο συμμετείχαν η εταιρεία ψηφιακών τεχνών και τεχνολογίας NFMoon και η εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος 4Space, καθώς και η υποστήριξη της Pace Gallery.

Ο Koons πίστευε ότι τα γλυπτά του από ανοξείδωτο ατσάλι θα έφταναν στο διάστημα μέχρι το τέλος του 2022, αλλά το έργο είχε αρκετές καθυστερήσεις.

Η πρωτοβουλία, γνωστή ως “The Moon Phases Project”, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022 και επικεντρώνεται σε μια συλλογή από NFT. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την προσεδάφιση των φυσικών έργων στο φεγγάρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Jeff Koons
O Jeff Koons μπροστά από το έργο 'Balloon dog' AP Photo/Francesco Fedeli

Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, τα γλυπτά “Moons” του Koons ταξιδεύουν στο διάστημα…

Τα 125 μικροσκοπικά γλυπτά του Koons είναι μινιατούρες που δείχνουν τις φάσεις της Σελήνης και σχετίζονται με ανθρώπους από διάφορους τομείς και χρονικές περιόδους που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου στη Γη – όπως ο Μότσαρτ, ο Γαλιλαίος, η Κλεοπάτρα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, για να αναφέρουμε μερικούς“, αναφέρει η επίσημη δήλωση του προγράμματος.

Αυτά τα φεγγάρια θα είναι τα πρώτα εγκεκριμένα έργα τέχνης που θα τοποθετηθούν στη Σελήνη“.

Αν όλα πάνε καλά…

Η εκτόξευση του Falcon 9 καθυστέρησε αφού οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα πρόβλημα με το προωθητικό μεθανίου του πυραύλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Ο πύραυλος κατασκευάστηκε από την SpaceX, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Ίλον Μασκ το 2002.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Koons έκανε αναρτήσεις σχετικά με την εκτόξευση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), και έτσι είδαμε εικόνες του σεληνιακού προσεδαφιστή και των σεληνιακών γλυπτών του που τοποθετήθηκαν στον πύραυλο Falcon 9.

Jeff Koons
Ο Jeff Koons AP Photo/Charles Rex Arbogast

Η εκτόξευση των μικροσκοπικών φεγγαριών είναι η πρώτη φάση

Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι η εκτόξευση των μικροσκοπικών φεγγαριών του ήταν μόνο η πρώτη φάση. Δύο άλλα στοιχεία του έργου θα παραμείνουν στη Γη: μια μεγαλύτερη εκδοχή κάθε γλυπτού εγκιβωτισμένη σε γυαλί, την οποία οι συλλέκτες μπορούν να πάρουν στο σπίτι τους, και ένα αντίστοιχο NFT που δείχνει την εγκατάσταση της σεληνιακής προσγείωσης.

Ο Koons είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα γλυπτά έχουν ενθουσιάσει και διχάσει τους κριτικούς. Βέβαια στο χρημαστιστήριο της τέχνης μιλάμε για έναν ακριβοπληρωμένο καλλιτέχνη. Το 2019, το ασημένιο γλυπτό κουνέλι του πωλήθηκε για περισσότερα από 91 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie’s.

Το γλυπτό του 1986, κατασκευασμένο για να μοιάζει με κουνέλι από μπαλόνι, έγινε ένα από τα έργα τέχνης με τις υψηλότερες πωλήσεις από σύγχρονο καλλιτέχνη.

Κι άλλοι καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να κατακτήσουν το διάστημα, μόνο και μόνο για να εξαφανιστούν τα έργα τους ίσως σε κάποια… μαύρη τρύπα. Το 2018 ο Trevor Paglen εκτόξευσε έναν δορυφόρο αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων με την ονομασία “Orbital Reflector” σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Νεβάδα. Όταν χάθηκε η επαφή με τον δορυφόρο, ναυάγησαν τα μεγαλόπνοα σχέδια.

Εάν η σεληνιακή προσεδάφιση που μεταφέρει τα γλυπτά του Κουνς ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα μιλάμε για το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο έργο τέχνης στο φεγγάρι. Ο Κουνς πιστεύει ότι θα παραμείνει στο διηνεκές ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με τις “Συμφωνίες Άρτεμις”, οι οποίες προστατεύουν ιστορικά σημαντικές τοποθεσίες και αντικείμενα στο διάστημα.

*Με πληροφορίες από NY Times, Artnnews.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα