Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Μίκης Θεοδωράκης INTIME

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα ενδέχεται να επηρεάσουν και τις δωρεάν εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα τη σημερινή ημέρα.

Για το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί, καιρού επιτρέποντος: η προβολή της ταινίας “‘Όσα Έσβησε ο Άνεμος” στο πλαίσιο του 13ου Athens Open Air Film Festival στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα), συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη “Μαζί και το καλοκαίρι” στον Παλαιό Σταθμό Τρένου Διονύσου και συναυλία του Μανώλη Μητσιά στα “Μενάνδρεια” στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Δείτε 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου σε… εσωτερικούς χώρους.

Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη τιμούν τον Zülfü Livaneli

Τιμούν τον Αγωνιστή της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Ειρήνης και ιδιαίτερα της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας, τον δημιουργό, φίλο, συνεργάτη και συναγωνιστή του Μίκη Θεοδωράκη, τον φίλο της Ελλάδας Zülfü Livaneli.

Για τη ζωή και τους αγώνες του Zülfü Livaneli θα μιλήσει ο Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη. Για τον συγγραφέα Zülfü Livaneli θα μιλήσουν: Η Άννα Πατάκη, εκδότρια των βιβλίων του Zülfü Livaneli στην Ελλάδα και ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας.

Για τον μουσικό Zülfü Livaneli θα μιλήσουν: Ο Πάρις Κωνσταντινίδης, μουσικολόγος και ο Henning Schmiedt, πιανίστας και συνεργάτης του Zülfü Livaneli και του Μίκη Θεοδωράκη. Απονομή τιμής και αντιφώνηση Zülfü Livaneli.

Συντονισμός: Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”. Μουσικό κλείσιμο: θα τραγουδήσει η Μαρία Φαραντούρη και θα την συνοδεύσει στο πιάνο ο Henning Schmiedt. Οργάνωση: Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1)

“Resilient by Nature”

Golemas Miltos - ΑΥΞΩΝ ΜΗΝΙΣΚΟΣ, 25x35 Oil on canvas / 2023 Zoumboulakis Galleries

Στη σημερινή εποχή τα όρια μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα και ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητος. Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει μία επιλογή έργων τα οποία αγγίζουν θέματα που αφορούν τη σχέση της φύσης και της ανθρώπινης συνείδησης, και εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία και βίντεο, ενώ παρουσιάζουν διαφορετικές οπτικές στις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τα νέα οικοσυστήματα που συνεχώς αναδύονται.

Στην έκθεση “Resilient by Nature” 14 καλλιτέχνες/χνιδες παρουσιάζουν έργα που προσεγγίζουν την έννοια της ανεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας αλλά και του φυσικού τοπίου εν γένει. Επισημαίνοντας την ικανότητα των ζωντανών οργανισμών, αλλά και των φυσικών διεργασιών να επαναπροσδιορίζονται, να ανακάμπτουν και να ευδοκιμούν μπροστά σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές ή διαταραχές και παρεμβάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα τους.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ένα παράλληλο πρόγραμμα δύο προβολών βίντεο του έργου “Sea Monster II” της Ελένης Μυλωνά. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αγγελή Ηώ, Γκολέμας Μίλτος, Εφέογλου Δημήτρης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κούκου Βασιλική, Μόσχος Νίκος, Μυλωνά Ελένη, Παπακώστας Αχιλλέας, Ράλλη Ιωάννα, Ροζάκη Σοφία, Ρόκος Στέφανος, Φλέσσα Δέσποινα, Ψυχοπαίδης Γιάννης..

Ομαδική έκθεση “Επαναλήψεις ΙΙ”

Στις 5 Σεπτεμβρίου η CITROΝΝΕ Gallery παρουσιάζει στον χώρο της στην Αθήνα την νοητή και οργανική συνέχεια της έκθεσης Επαναλήψεις, της οποίας το πρώτο τμήμα παρουσιάζεται μέχρι τις 17/9 στην CITROΝΝΕ Gallery στον Πόρο.

Έντεκα εικαστικοί – Νίκος Αλεξίου, Beppe Caturegli, Αλέκος Κυραρίνης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Μαρία Οικονομόπουλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ποδιάς, Έφη Σπύρου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους – συγκροτούν μία θεματική και συνδιαλέγονται γύρω από το κοινό στοιχείο της επανάληψης στο έργο τους.

Η επανάληψη της κίνησης, η εμμονική ιεροτελεστία ως πράξη, η τάξη-ταξινόμηση, η κοπιώδης εμβάθυνση είναι μερικά από τα διακριτά χαρακτηριστικά των έργων αυτών των δύο εκθέσεων.

Οι δυό εκθέσεις λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι καλλιτέχνες τόσο με νέες ad hoc δημιουργίες ή με επαναπροσδιορισμό παλαιότερων ιστορικών έργων συγκροτούν την θεματική της έκθεσης.

Εγκαίνια: Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, 20:00-22.00.

Νίκος Ζήβας γλυπτική έκθεση-εγκατάσταση “Το Αίμα της Μνήμης”

Η γλυπτική έκθεση – εγκατάσταση του Νίκου Ζήβα, «Το Αίμα της Μνήμης»,

Η γλυπτική έκθεση – εγκατάσταση του Νίκου Ζήβα, «Το Αίμα της Μνήμης», παρουσιάζεται από τις 10 Ιουλίου 2023, στον χώρο της συλλογής Μνημείων Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κωνσταντίνου Ζήβα – Δήμου Χαλανδρίου. «Το Αίμα της Μνήμης» είναι ένας εύλογος τίτλος για την γλυπτική έκθεση – εγκατάσταση των τραυματισμένων μαρμάρων του Νίκου Ζήβα.

Σ ‘αυτόν τον χώρο, γεννήθηκαν τα μάρμαρα αυτής της έκθεσης και φιλοξενούνται μαζί με πολλά άλλα, τα οποία διασώθηκαν ως αποσπάσματα από την λαίλαπα των κατεδαφίσεων εξ αιτίας της αντιπαροχής των μεταπολεμικών χρόνων και του «ήθους» που επικράτησε απέναντι στον νεώτερο πολιτισμό μας. Οι πληγές των εκθεμάτων (όλα από την συλλογή αποσπασμάτων νεότερης αρχιτεκτονικής της οικογένειας Ζήβα), παραπέμπουν επίσης στην ιστορική καταστροφή, που το περασμένο έτος συμπλήρωνε την εκατονταετή επέτειό της, αλλά και στις νεώτερες εθνικές μας περιπέτειες ή σε κάποια χοντρά μεταπολεμικά λάθη μας.

  • Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 20.00
  • Συλλογή Κωσταντίνου Ζήβα – Δήμου Χαλανδρίου ( Η Μάντρα του Ζήβα), Λεωφ.Κηφισίας και Παντανάσσης γωνία, έμπροσθεν Ιδρύματος Χατζηκώνστα, Χαλάνδρι.

Νίνα Παππά διαδραστική video-περιήγηση “Koραή 4”

Η εικαστικός Νίνα Παππά παρουσιάζει το έργο “Κοραή 4”, μία διαδραστική βίντεο-περιήγηση (video walk) στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944.

Στο εμβληματικό κτίριο της Κοραή, σε έναν κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, στεγάστηκε η γερμανική διοίκηση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το υπόγειο του κτιρίου λειτούργησε ως χώρος κρατητηρίων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία για τις γυναίκες και τους άνδρες που φυλακίστηκαν εκεί, παρά το ότι στην πλειονότητά τους δεν είχαν απαραίτητα αντιστασιακή δράση. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες που διέπρατταν μικρά “αδικήματα”, όπως να πηδήξουν παράνομα στο τραμ ή να κάνουν μικροκλοπές. Συλλαμβάνονταν και εξαφανίζονταν ξαφνικά μέσα στην καθημερινότητα της πόλης. Οι τοίχοι του Χώρου Ιστορικής Μνήμης καλύπτονται από χαράγματα αγνώστων, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, για να αφεθεί ένα ίχνος της παρουσίας τους.

Με αφετηρία τις χαραγμένες γραφές των κρατουμένων και τη βοήθεια του γραφολόγου Παύλου Κηπουρά, επιχειρήθηκε να αναβιώσουν τα άτομα που βρέθηκαν στον χώρο. Γίνεται ανάλυηση των γραφών και των σκίτσων που δηλώνουν ανάγκες για νερό ή φαγητό, εκφράζουν απορία ή θυμό, αναπαριστούν σκληρές ερωτικές σκηνές, ή αυτοσχέδια ποιηματάκια. Διακρίνονται χαρακτήρες και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι πράγματι κατάφεραν να αφήσουν το ίχνος τους σε ένα διώροφο υπόγειο, κάτω από εκεί που σήμερα ανέμελα πίνουμε καφέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα