Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 9 Ιανουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 9 Ιανουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Συναυλία κλασικής μουσικής PIXABAY

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για γιορτινές βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 9 Ιανουαρίου.

Διάλεξη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

​​Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση που αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929.

H έκθεση, σε επιμέλεια των Ελευθερίας Δαλέζιου, Μαρίας Γεωργοπούλου και Ναταλίας Βογκέικωφ- Brogan, φέρνει στο φως τις άοκνες προσπάθειες πολιτικών, ηγετών φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και αφοσιωμένων εθελοντών. Υποκινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος, με ρίζες στις χριστιανικές, πατριωτικές ή και προσωπικές τους πεποιθήσεις, έπαιξαν στο σύνολό τους καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας ως έναν πιο ανεκτό και βιώσιμο τόπο μετά το 1922.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει επιστολές, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αφίσες, εφημερίδες, ταινίες μικρού μήκους και χειροτεχνήματα. Οι θησαυροί αυτοί, που προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αλλά και από διάφορα ιδρύματα, παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση με ιδιαίτερη σημασία, χωρισμένη σε έξι μεγάλες ενότητες.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, η Αμερικανική Σχολή διοργανώνει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, στις 19.00 διάλεξη του Δρ. Γιώργου Τοπαλίδη με τίτλο “Ottoman No More: “Oi Mikrasiatai Yper tōn Deinopathountōn Adelfōn tōn” στο αμφιθέατρο Cotsen Hall.

Η διάλεξη του κοινωνιολόγου Δρ. Γιώργου Τοπαλίδη, Λέκτορα στο Flagler College της Florida, πραγματεύεται την ανακουφιστική βοήθεια που έστειλαν οι Ορθόδοξοι Έλληνες Οθωμανοί υπήκοοι που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Οθωμανική αυτοκρατορία από το 1907 ώς το 1924, στους αναξιοπαθούντες συντοπίτες τους στη Μικρά Ασία. Βασισμένη σε αρχειακό υλικό και προφορικές μαρτυρίες, η παρουσίαση ζωντανεύει τις εμπειρίες των μεταναστών και υπογραμμίζει την αβεβαιότητα των αγώνων τους για αποδοχή τους από τις κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών και των Λευκών Αμερικανών. Η ρηξικέλευθη διατριβή του Γιώργου Τοπαλίδη βραβεύτηκε με το Βραβείο John O. Iatrides ως της Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

Συναυλία Φοιτητών Κολλεγίου Μουσικής Ωδείου Αθηνών

Οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του Athens Conservatoire College of Music θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εμφάνιση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και θα παρουσιάσουν έργα F. Carulli, J.A. Pedrosa, A. Dvořák, C.M.v. Weber, G. Donizetti, J. Brahms, F. Schubert.

Στη συναυλία θα ακουστούν συνδυασμοί από τα εξής μουσικά όργανα: φλάουτο, κιθάρα, κρουστά, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο, άρπα καθώς και έργα φωνητικής μουσικής.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων “Instrumental Ensembles” και “Musical Theatre” του τρέχοντος ακαδημαϊκού εξαμήνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία των φοιτητών στη συναυλία αξιολογείται ως μέρος της ακαδημαϊκής τους επίδοσης και η παρουσία κοινού επιδρά θετικά και ενθαρρυντικά στην καλλιτεχνική τους απόδοση. Περισσότερα εδώ

Raimondo Dato (Remo) έκθεση ζωγραφικής

Η Γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την 9η ατομική έκθεση του Raimondo Dato, μια σειρά από ζωγραφικά έργα, με θέμα τα άλογα και τα αιγαιοπελαγίτικα τοπία.

Η πολλαπλότητα μέσα από την απλότητα διαφαίνεται μέσα από τις διαφορετικές ενότητες έργων ζωγραφικής που παρουσιάζει ο Raimondo Dato. Ενότητες που διαφέρουν τεχνοτροπικά αλλά που φέρουν ορισμένα σύμβολα σαν κοινό σημείο. Έτσι το άλογο καλπάζει ξέφρενα σε όλους σχεδόν τους πίνακές του και ο καλλιτέχνης υπαινίσσεται την δύναμη και την ελευθερία καθώς προβάλλονται μέσα στα αχανή λιβάδια με συννεφιασμένους και απειλητικούς ουρανούς. Ουρανούς που διαφέρουν από τους χαρούμενους και γνώριμους Μεσογειακούς.

Δυνατό στοιχείο των έργων του είναι και ο Αιγαιοπελαγίτικος χώρος, δεύτερος πόλος έλξης για τον Dato. Στα έργα αυτά κυριαρχούν οι απαλοί, χαμηλοί τόνοι και μια ανώτερη ηρεμία και αρμονία χωρίς μεγάλες χρωματικές εξάρσεις. Μύκονος – Δήλος – Κυκλάδες, εμπνέουν τον καλλιτέχνη μέσα από το ζεστό τους ήλιο και τις θαλάσσιες νότες του Αιγαίου. Περισσότερα εδώ

Νίκος Τσικούρας - "Χωρογραφήματα"/ SNOWBLIND” (λεπτομ. έργου), 2023, Spray and charcoal on paper, 1,50 x 1,50 cm.

Νίκος Τσικούρας – “Χωρογραφήματα”

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Τσικούρα, με τίτλο “Χωρογραφήματα”.  Ο επιμελητής Δημήτρης Αντωνίτσης αναφέρει: “Τον 17ο αιώνα ο φιλόσοφος René Descartes διαχώρισε το Νου από το Σώμα. Ισχυρίστηκε ότι η νοητική υπόσταση υφίσταται ανεξάρτητα από την υλική : ο νους σκέφτεται, ενώ το σώμα όχι. Αυτή άλλωστε ήταν η πρώτη σαφής διατύπωση του προβλήματος Νου – Σώματος. Η δυτική σκέψη βασιζόμενη στη συλλογιστική του Descartes διατύπωσε μία σειρά από θέσεις. Η σκέψη θεωρείται αποσωματοποιημένη, το συναίσθημα αποτελεί εμπόδιο για τη λογική και οι έννοιες γίνονται κατανοητές μέσα από άμεσες συνδέσεις με τον εξωτερικό κόσμο. […]

Έτσι ακριβώς, ως σωματική εμπειρία, προσέγγισα τα ζωγραφικά έργα του Νίκου Τσικούρα από την πρώτη κιόλας φορά που τα είδα. Τεράστιες επιφάνειες χαρτιού, στις οποίες ο θεατής καλείται να ξεφύγει από τον εντυπωσιασμό του πόσο καλοδουλεμένες είναι και να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

Άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας. Για παράδειγμα στο “Λογική του Δάσους” 800 κάθετες γραμμές από κάρβουνο, πάνω από τρία μέτρα ύψους, απαιτούν από τον καλλιτέχνη να ανεβοκατέβει σε σκαλωσιά και έτσι να εκτελέσει μια πολύ προσωπική χορογραφία και ταυτόχρονα άσκηση νοητικής και σωματικής αντοχής. […]” Εγκαίνια: Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, από τις 18:00 έως τις 21:00. Περισσότερα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα