Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 11 προτάσεις χωρίς είσοδο 29-31/3

Διαβάζεται σε 10'
βόλτα στην πόλη
PEXELS/φωτό αρχείου

Eκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο, 29 με 31 Μαρτίου στην Αθήνα.

Δωρεάν δρώμενα από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς στην Αθήνα μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με… τον εαυτό μας.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 29 Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο 30-31.

Δωρεάν εκδήλωση στο Θέατρο Αλκμήνη

Το Κέντρο Ημέρας “Λωτός” θα παρουσιάσει δραματοποιημένο ένα μέρος της ποιητικής ανθολογίας “Αφόρετα λόγια” την Παρασκευή 29.3.2024 στις 11:00 και την Κυριακή 31.3.2024 στις 12:00 στο Θέατρο Αλκμήνη. Περισσότερα στο theatro.gr/aforeta-logia.

Δωρεάν έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, την έκθεση “Λάμπρος Ορφανός- Έλλη Μουρέλου Ορφανού: Η Γοητεία του Μέτρου”, σε επιμέλεια Κάλλης Πετροχείλου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα.

Λάμπρος Ορφανός- Έλλη Μουρέλου Ορφανού
"Λάμπρος Ορφανός- Έλλη Μουρέλου Ορφανού: Η Γοητεία του Μέτρου"

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ανήκουν στις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Μέσα από 100 και πλέον έργα ζωγραφικής, σχέδια, ψηφιδωτά και χαρακτικά ο επισκέπτης θα γνωρίσει δύο καλλιτέχνες που έκαναν τέχνη την καθημερινότητά τους. Στο έργο τους καταγράφουν τις οπτικές εμπειρίες και τις προσωπικές εικαστικές εξερευνήσεις τους, δίνοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας που εκτείνεται σχεδόν εξήντα χρόνια. Καθοριστική για την καλλιτεχνική τους πορεία υπήρξε η παραμονή τους στο Παρίσι, που τους έδωσε τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τα ρεύματα της εποχής και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με άλλους ομότεχνούς τους.

Με τη συνδρομή του αρχιτέκτονα Μίνωα Ορφανού, γιο των δύο καλλιτεχνών, η έκθεση αξιοποιεί το αρχείο προφορικής μαρτυρίας- την άυλη πολιτιστική κληρονομιά- το οποίο δημιουργεί μια παράλληλη ηχητική διαδρομή στις ενότητες της έκθεσης.

Έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη – “Ένα ταξίδι”

Η Gallery Art Prisma παρουσιάζει την έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη “Ένα ταξίδι”. Ο Μανώλης Σαριδάκης μαθήτευσε κοντά στους μεγάλους δασκάλους Γιάννη Μόραλη, και Δημήτρη Μυταρά. Αναφερόμενος στην ζωγραφική του λέει: “Ζωγραφίζω την πραγματικότητα που με περιβάλλει, τη θάλασσα, τον ουρανό, τα πράγματα, τον αέρα ανάμεσα στα πράγματα. Ξεκινώντας από τον άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμα των δεήσεων του στις βραχογραφίες έως τον άνθρωπο που εμπεδώνει τη συνέχεια του. Kι αν η ζωγραφική μου είναι μια πραγματικότητα, είναι η πραγματικότητα που άλλοτε προσπαθεί να αποτυπώσει με ακρίβεια όλα όσα στοχεύει και άλλοτε ηθελημένα αποκλίνει∙ πότε προς το φανταστικό και την υπέρβαση, πότε εσωκλείοντας ακούσιες εκρηκτικές υπαγορεύσεις.”

Έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη - "Ένα ταξίδι"
Έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη - "Ένα ταξίδι"

Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης γράφει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης: “Η τέχνη είναι, πάνω από όλα, μια οδυνηρή περιπέτεια της μνήμης που όμως καταλήγει σε μιαν ευφορία σχεδόν μεταφυσική. Έτσι ώστε να λειτουργεί σαν θρησκεία χωρίς Θεό. Το θαύμα της έκφρασης, των θαύμα των εικόνων που εμφανίζουν με υλικά μέσα το αόρατο και το υπερφυές. Την ποίηση ενσαρκωμένη. Όπως συμβαίνει με τη ζωγραφική του Μανώλη Σαριδάκη, άξιου τέκνου πανάξιου πατρός: Του ζωγράφου και αγιογράφου Δημήτρη Σαριδάκη από την Κρήτη, νησί μαζί αλλά και αισθητική άποψη. […]

Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery

Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την ατομική έκθεση της Τατιάνας Κάσσαρη με τίτλο ALDILÀ.

Ο τίτλος ALDILÀ μεταφράζεται “στην άλλη πλευρά”. Η έκθεση αφηγείται μια ιστορία αγάπης και λαχτάρας για ένα μέρος που ο άνθρωπος είναι σε σύνδεση με την βαθύτερη ύπαρξη του και σε πλήρη επαφή με άλλα πεδία.

Τατιάνας Κάσσαρη
Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την ατομική έκθεση της Τατιάνας Κάσσαρη με τίτλο ALDILÀ.

Είναι η αγάπη για κάτι που δεν μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, μια επιθυμία που τροφοδοτεί τη λαχτάρα του ανθρώπινου πνεύματος για σύνδεση με κάτι ανώτερο. Απεικονίζει την προσπάθεια του κάθε ανθρώπου εξερευνητή να υπερβεί τον χρόνο και τον χώρο, αφήνοντας πίσω το Εγώ του και χάνοντας την ανθρώπινη μορφή να πορευτεί προς το Φως. Η πορεία αυτή δεν είναι εύκολη, και μέχρι να την βρει ο άνθρωπος περιστρέφεται άσκοπα κάτι που αποτυπώνεται στα ζωγραφισμένα φωτογραφικά κολάζ.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρώμη. Αρχικά ασχολήθηκε με την ασπρόμαυρη φωτογραφία και πειραματίστηκε πάνω σε διάφορες τεχνικές.

Συνέχισε τη φωτογραφική της πορεία μεταβαίνοντας στην έγχρωμη και αργότερα στην ψηφιακή φωτογραφία. Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση “Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας”.

Δωρεάν εκδήλωση κατά της ρητορικής μίσους

Το ΚΜΟΠ καλεί το κοινό σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας”, την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 18:00-20:00, στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28. Αθήνα).

Η εκδήλωση θα εστιάσει στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη ρητορική μίσους, εξετάζοντας πώς αυτή επηρεάζει την ψυχολογία των ατόμων που την υφίστανται. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ερευνητές και ερευνήτριες, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι, δίνοντας τη δική τους οπτική πάνω στο θέμα.

Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η προεγγραφή (βλ. παρακάτω). Τα συμμετέχοντα άτομα θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Πληροφορίες στο ΚΜΟΠ στο email [email protected] ή στο τηλ. 2103637547.

Ομαδική έκθεση “Φύση Πάσχουσα”

Την ομαδική έκθεση “Φύση Πάσχουσα” / “Natura Patiens” θα φιλοξενήσει η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτήριο Α) με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και ανεξάρτητης επιμελήτριας.

Η έκθεση “Φύση Πάσχουσα” τιμά την ικανότητα της τέχνης να προσφέρει ισχυρή εικόνα για το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που αφορά τον πλανήτη και την ανθρώπινη ύπαρξη. Τριάντα δύο καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, textile art, εγκατάστασης, φωτογραφίας και βίντεο που εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, θίγοντας ταυτόχρονα τρόπους με του οποίους ο άνθρωπος το καταστρέφει, καταστρέφοντας μαζί και τον εαυτό του.

Δωρεάν έκθεση στο Μουσείο Βορρέ

Το Μουσείο Βορρέ διοργανώνει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Embrace Empathy σε επιμέλεια Όλγας Δανιηλοπούλου. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 30/3/24, 12:00-16:00

Ποια η σημασία της ενσυναίσθησης στις τέχνες και ποιές οι επιπτώσεις της στην καλλιτεχνική έρευνα. Πώς οι καλλιτέχνες με το να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη στάση στην πρακτική τους, μπορούν να θωρακιστούν απέναντι σε κάθε είδους κρίση. Η έκθεση Embrace Empathy, εξερευνά τον ρόλο της τέχνης ως μέσο ενότητας και αμοιβαίας κατανόησης που προωθεί την ενσυναίσθηση και την ανθεκτικότητα.

Στην έκθεση συμμετέχουν είκοσι έξι καλλιτέχνες από έξι χώρες.

“Χρήστος Γεωργουδάκης, Retospectiva, Χαρακτική-Γλυπτική 1987-2024” έκθεση

Ο Χώρος Τέχνης AndieArt εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Εικαστικού και Καθηγητή  Εφαρμοσμένων Τεχνών, Χρήστου Γεωργουδάκη, με τίτλο “Χρήστος Γεωργουδάκης, Retrospectiva, Χαρακτική – Γλυπτική 1987-2024”, την  Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 19.30 το βράδυ, εγκαινιάζοντας μαζί και το εκθεσιακό πρόγραμμα του νεοσύστατου χώρου Τέχνης.

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Άννα Χασανάκου,  παρουσιάζονται επιλογές έργων του Γεωργουδάκη -πολλά από τα οποία βγαίνουν από το εργαστήριο του για πρώτη φορά- από όλες τις περιόδους της πλούσιας δημιουργικής του πορείας των σχεδόν 40 ετών, προσφέροντας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την εξέλιξη και τη συνεισφορά του στον τομέα τόσο της χαρακτικής, όσο και της γλυπτικής, τις οποίες κυρίως υπηρετεί.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, στις οποίες κυριαρχούν τα ασπρόμαυρα χαρακτικά πορτραίτα του σε λινόλεουμ – Υψιτυπίες. Πρόκειται για προσωπογραφίες των σημαντικότερων και πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού μας, μορφές – σύμβολα των τεχνών και των γραμμάτων που καθόρισαν τον πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο του 20ου και 21ου αι.

Σπουδαίοι λογοτέχνες και εικαστικοί, εμβληματικοί ερμηνευτές, θρύλοι του ρεμπέτικου, απαθανατίζονται με το δικό του μοναδικό εκφραστικό ιδίωμα, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μια πορεία αναζήτησης, έμπνευσης και δημιουργικής συνάφειας, ενώ γίνονται οι πνευματικοί του οδηγοί και η προσωπική καταφυγή του.

Παράλληλα στην έκθεση εκτίθενται γλυπτά του Γεωργουδάκη από ατσάλι από τις σειρές του “Γόρδιος Δεσμός” και “Ανθρώπινες Φιγούρες”, κάποια από τα οποία έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις γλυπτικής.

Από τις ενότητες έργων του δεν λείπουν και αυτά με εννοιολογικό χαρακτήρα και σαφές κοινωνικό σχόλιο, όπως το γλυπτό του “Bleeding” ή το χαρακτικό “Καρυάτιδες” που λειτουργούν ως ένα είδος καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα.

“Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη” αναδρομική έκθεση

Στη Sianti Gallery παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση “Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη”.

Η έκθεση τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σπουδαίου καλλιτέχνη, κατά την διάρκεια των οποίων εμπνέεται ακαταπόνητος νέες εικαστικές προσεγγίσεις του κόσμου, έχοντας παρουσιάσει μέχρι σήμερα 88 ατομικές εκθέσεις και αναρίθμητες ομαδικές παγκοσμίως, τα ζωγραφικά, γλυπτικά και χαρακτικά του έργα.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της κόρης του Μαρίας Γιαγιάννου, εστιάζει στα είκοσι πιο πρόσφατα έτη της δουλειάς του Απόστολου Γιαγιάννου, παρουσιάζοντας δείγματα από δέκα εικαστικές ενότητες σε μια περιεκτική αναδρομή που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και επιτρέπει μια ματιά στην Ιστορία του δημιουργού, όχι ως ένα ήσυχο κομμάτι κάποιου Αρχείου, αλλά ως ενεργή παρακαταθήκη για το Μέλλον.

Ο επισκέπτης θα συνομιλήσει με 50 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων και με γλυπτά. Οι ενότητες που τιτλοφορούνται Ε.Δ.Ε.Μ., Εικοστός Αιών, Τοπία, Άνθη.Μόνο, Σημείο Φυγής, Το Αυγό του Ανθρώπου, Κροκόδειλοι, Ποδόσφαιρο, Δοξαστικά, Η Νύχτα των Σκαραβαίων, αναπτύσσονται στις αίθουσες ενώ κείμενα αναρτημένα στους τοίχους δίνουν πρόσβαση στην ιστορική συνέχεια και τη θεματική της κάθε ενότητας. Τα λογοτεχνικά τολμήματα του Απόστολου Γιαγιάννου θα βρίσκονται επίσης στον χώρο, συμπληρώνοντας τον ευρύτατο κόσμο του καλλιτέχνη.

Δωρεάν Εκδήλωση “Μουσική και Εγκέφαλος”

H νευροεπιστήμονας, γιατρός και πιανίστρια, Δρ Μαριάννα Καψετάκη, παρουσιάζει ενα ρεσιταλ πιάνου και μια ομιλία που εστιάζει στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν παίζουμε μουσική.

Στο ρεσιτάλ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων έργων, τα 24 πρελούδια του Σοπέν και οι “Παιδικές Σκηνές” του Σούμαν. Η εκδήλωση στηρίζεται από το Ίδρυμα Dana και την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών στα πλαίσια του Brain Awareness Week. Χώρος: Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (Πρώην Πολυχώρος). Περισσότερα στο mmb.org.gr.

Δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα τον Μάρτιο

Σάββατο 30.03

ΛΟΦΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

  • 10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Εκκλησία Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη
  • Ξεναγός: Άννα Μπενάκη (έως 50 άτομα)

Κυριακή 31.03

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

  • 10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Εθνικού Κήπου
  • Ξεναγός: Γεωργία Τόγκα (έως 40 άτομα)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “ΟΛΟΙ ΕΔΩ, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”

  • 11:00| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου (πλατεία Ασωμάτων 5, Θησείο)
  • Ξεναγός: Χάρις Βελαχουτάκου (έως 25 άτομα)

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  • 10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου
  • Ξεναγός: Μαρία Μενδρινού (έως 30 άτομα)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα