Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 15-17/3

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 15-17/3
OPANDA

Eκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο, 15 με 17 Μαρτίου στην Αθήνα.

Δωρεάν δρώμενα από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς στην Αθήνα μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με… τον εαυτό μας.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 15 Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς 16-17 Μαρτίου;

Δωρεάν εικαστική έκθεση στον χώρο τέχνης artworx

Τον τίτλο «Αθώρητα», αυτά που δεν μπορούν να ιδωθούν, έδωσε στη νέα του δουλειά του ο ζωγράφος Γιώργος Παστάκας, η οποία εγκαινιάστηκε στον χώρο τέχνης artworx, που δημιούργησαν η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές στην Κηφισιά.  Μια ζωγραφική πάλλουσα, αγέρωχη, γεμάτη μεταφυσικά στοιχεία για τα Αθώρητα, που όμως ο καλλιτέχνης μάς φανερώνει με την τέχνη του, που εφορμάται  από έναν ακατανίκητο πόθο για ζωή.

Στο σύνολο των έργων του Γιώργου Παστάκα μια οργιαστική φύση αποκαλύπτεται γεμάτη πλατάνια, κισσούς και κυπαρίσσια η οποία φαίνεται να «καταπίνει» οποιαδήποτε μορφή οικισμού έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι. Μια φύση νικητής απέναντι στον άνθρωπο, η οποία προβάλλεται σε όλο της το μεγαλείο.

Σημείο έμπνευσης αποτέλεσε το τοπίο που περιβάλλει τον Αμβρακικό κόλπο, έναν εκπληκτικό υγροβιότοπο ο οποίος διατηρεί μέχρι σήμερα ατόφια την ομορφιά του. Αυτό το παρθένο – ακόμα – τοπίο της περιοχής ενέπνευσε τον ζωγράφο για να δημιουργήσει μια ζωγραφική ενότητα αφιερωμένη σε ένα περιβάλλον που διατηρείται αναλλοίωτο εδώ και αιώνες.

Διάρκεια έκθεσης: Ως 9 Απριλίου 2024. artworx: Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος), τηλ. 2106236721.  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00-20:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-16:00.

Απόκριες στην Αθήνα – Δωρεάν εκδηλώσεις

Ο παλμός του καρναβαλιού χτυπά δυνατά στην πόλη μας και ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν μέρος της πολύχρωμης γιορτής της Αποκριάς με 80 εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων σε 55 σημεία της πόλης.

Ενδεικτικά:

Το Σάββατο 16/3, η Ένωση Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος», μας υπόσχονται άλλο ένα ταξίδι στην αποκριάτικη παράδοση της χώρας μας, με μια διαδρομή αναβίωσης της «Πατινάδας», τοπικού εθίμου της Λέσβου.

Τέλος, την Κυριακή 17/3, θα γιορτάσουμε τη λήξη της αθηναϊκής Αποκριάς με μια μεγάλη αποκριάτικη πομπή στο κέντρο της πόλης, μία δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, με ανιματέρ, ζογκλέρ, βραζιλιάνικα κρουστά και άλλους διασκεδαστές.

Δείτε το Πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων στο cultureisathens.gr.

Δωρεάν εκδηλώσεις – Απόκριες στο Δήμο Βύρωνα

Με αναβαθμισμένο πρόγραμμα ξεκινούν το Σάββατο 16/3 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Βύρωνα. Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα στο dimosbyrona.gr

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 17 Mαρτίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά κι ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους.

Katerina Botsari, Karl Heinz Jeron – Οπτικοακουστική εγκατάσταση “Kifissos”

Τι βλέπουμε όταν κοιτάζουμε τη φύση μέσα στον αστικό σχεδιασμό; Αυτό είναι ήδη μια πολιτιστική ματιά αφού μεταφέρουμε μέσα μας τη γνώση και το συγκείμενο. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον δεν συνδέεται πάντα με την πρώτη ύλη των στοιχείων της. Η αντίληψη διαμεσολαβείται πάντα.

Με αυτή τη καλλιτεχνική συνεργασία έρχονται κοντά οι πρακτικές δύο καλλιτεχνών που αμφότεροι παρατηρούν το αστικό τοπίο δίνοντας έμφαση στην εμπειρία του τόπου μέσω της αισθητηριακής παρατήρησης, σχολιάζοντας την κατάχρηση των φυσικών πόρων από την ανθρωπότητα.

Αυτή η οπτικο-ακουστική εγκατάσταση έχει σκοπό να ανοίξει μια συζήτηση καθώς και προσωπικό αναστοχασμό γύρω από την κατάσταση του κατοικημένου χώρου και τι αυτός αποκαλύπτει στην ανθρωπότητα.

Προερχόμενοι από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, η Κατερίνα Μπότσαρη και ο Karl Heinz Jeron επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ οπτικής και ηχητικής εμπειρίας. Tο τοπόσημο των εναπομεινασών διαφημιστικών πινακίδων αποτελεί ένα τεχνητό στοιχείο και το βουνό είναι το φυσικό σημαίνον του Αττικού τοπίου απ’ όπου το νερό αναβλύζει. To βασικό αντικείμενο της έρευνας της Μπότσαρη βρίσκεται στην πρακτική ανάδειξης αρχιτεκτονικών παραδοξοτήτων, σαν εισβολείς στο φυσικό περιβάλλον.

Οι γιγαντιαίας κλίμακας μεταλλικές δομές αποτελούν τις αναλογικές “οθόνες” που επικοινωνούσαν μια ποικιλία καταναλωτικών μηνυμάτων κατά την προ- ψηφιακή εποχή. Το ακουστικό μέρος του Karl Heinz Jeron περιλαμβάνει πολλές συζευγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ήχου που μεταβιβάζουν δεδομένα από (sonification*) τον ποταμό Κηφισό. Οι επιτόπιες ηχογραφήσεις, η ηλεκτροχημική ανάλυση δειγμάτων νερού και η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν ένα μουσικό κομμάτι.

Ο στόχος είναι να διατυπωθούν  μουσικο-ακουστικές ιδιότητες του νερού για ένα ηχητικό τοπίο.

Eγκαίνια: Παρασκευή 15-03-2024, ώρα 19:00-22:00/ Συζήτηση των καλλιτεχνών: Σάββατο 23-03-2024, ώρα 18:00/ Κλείσιμο (finissage) έκθεσης: Κυριακή 31-03-2024 18:00-21:00/ Τις υπόλοιπες ημέρες η έκθεση είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού. Τηλ. 6906420597, 6977041634.

Δήμος Ηλιούπουλης “Μίνι καρναβάλι για παιδιά και παραδοσιακό γλέντι”

Στις 17 Μαρτίου 2024 ο Δήμος Ηλιούπολης διοργανώνει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας παιδικό αποκριάτικο πάρτι με Ξυλοπόδαρους, Μασκότ, Face Painting, μπαλονοκατασκευές, σερπαντίνες, χορό με συνοδεία DJ για παιδικό ξεφάντωμα, διασκέδαση και λιχουδιές.

Στις 13:00μ.μ. – 15:00μ.μ. της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει Παραδοσιακό γλέντι, πλέκοντας γαϊτανάκι με παραδοσιακούς χορούς της Νάξου από τον Χορευτικό Σύλλογο “Μέθεξις” με παραδοσιακές στολές. Θα υπάρχει Live Μουσική

Στο Λαούτο ο Χρήστος Μαλισόβας, στο Βιολί ο Βαγγέλης Κουμτσής, στο Κλαρίνο οι Κωνσταντίνος Τάσιος και Σπύρος Κούρας, στα Κρουστά ο Κωνσταντίνος Τάσιος.

“Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά”

Σημαία Σπετσών
Σημαία Σπετσών με σύμβολα Φιλικής Εταιρείας Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνεργάζεται με την εικαστικό Μαιρηλί Χαραμή και παρουσιάζει, εν όψει της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, την έκθεση “Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά” έως 7 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας).

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από τη Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.

Η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας. Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία. Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών.

Για κάθε σημαία, υπήρξαν πάμπολλοι αγωνιστές που πολέμησαν με πάθος. Κάποιοι μαλιστα την υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή. Όμως προηγήθηκαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που ύφαναν, ονειροπόλοι που σχεδίασαν, τεχνίτες που ζωγράφισαν, κορίτσια που κέντησαν.

Κινούμενοι Κήποι στο ΚΠΙΣΝ

Μια αστεία διαδραστική εγκατάσταση με πρωταγωνιστές τρία ανθρωπόμορφα πράσινα γλυπτά που κυκλοφορούν ελεύθερα, σας περιμένει στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Ελάτε να μεταμορφώσουμε το γρασίδι σε κήπο λουλουδιών και να γιορτάσουμε μαζί την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη. Την Κυριακή 17/3, στις 11.00-15.00 στον Πευκώνα του ΚΠΙΣΝ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα