Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10+1 προτάσεις χωρίς είσοδο 26 – 28/5

Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10+1 προτάσεις χωρίς είσοδο 26 – 28/5
Μια έκθεση αφιερωμένη στην Υποβρύχια Ελλάδα, θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Issaris

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα και μία ευκαιρίες για να περάσουμε τον χρόνο μας στην πόλη, εντελώς δωρεάν.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 26 Μαΐου και το Σαββατοκύριακο 27-28 Μαΐου;

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στις 26 και 28 Μαΐου 2023 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου:

  • Την Παρασκευή 26 Μαΐου στη Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών ώρα 11:00- 12:00 με θέμα “”Ποτάμιοι θεοί” και ώρα 12:00- 13:00 με θέμα “Απεικονίσεις φυσικού – αστικού τοπίου σε έργα της Συλλογής Γλυπτών” και
  • Την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 12:00- 13:00 στη Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών με θέμα “Φυτά και υπαίθριο περιβάλλον στα αρχαία ελληνικά ιερά”.

Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889, 213 214 4856. / Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, ώρες λειτουργίας Mουσείου. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25.

”Το Πέρασμα-1922” στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Εξώφυλλο Κατερίνα Βερούτσου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την παράσταση “Το Πέρασμα-1922“, βασισμένη στο βιβλίο “Το πέρασμα-Αϊβαλί Μυτιλήνη, 1922” (Εκδόσεις Πατάκη), την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 (ώρα 20:30), στο κτήριο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Η συγγραφέας Λίλη Λαμπρέλλη διαβάζει αποσπάσματα του βραβευμένου βιβλίου της, το οποίο περιγράφει το “πέρασμα” πέντε γυναικών κι ενός μωρού, από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη, το 1922. Τη συγγραφέα συνοδεύει η σοπράνο Μυρτώ Μποκολίνη, ενώ μουσική από τη Μικρά Ασία εκτελεί στο κανονάκι ο Μανώλης Χριστοδούλου.

Η παράσταση οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “κατά τρόπον παραγωγικόν-Τεκμήρια από την αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων”, η οποία παρουσιάζει πτυχές της προσπάθειας για την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη του μικρασιατικού στοιχείου και η οποία αξιοποιεί κατά κύριο λόγο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή Ζωγραφικής της Οδησσού

Από την έκθεση "Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή Ζωγραφικής της Οδησσού" Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Με μία υψηλής συμβολικής σημασίας για την ανάδειξη του Ουκρανικού Πολιτισμού και για την τεράστια συμβολή του ελληνικού στοιχείου της Οδησσού σε αυτόν, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει και φιλοξενεί στην έδρα του, στην οικία Μποδοσάκη, την έκθεση “Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή ζωγραφικής της Οδησσού” η οποία αποτελείται από έργα της συλλογής του Νικόλαου Ευσταθίου.

Τα έργα της έκθεσης εκφράζουν μία ολόκληρη εποχή η οποία υπηρετήθηκε από πολλούς και σημαντικότατους Έλληνες ζωγράφους και σηματοδότησε με τη Σχολή της Οδησσού, το πέρασμα στο μοντερνισμό.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 11:00-13:00 & 18:00-20:00.

2η Eκθεση Βιβλίου στο Αλσος Περιστερίου

PIXABAY

Από την Παρασκευή 19 Μαΐου άνοιξε τις πύλες της η Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου (στάση Μετρό “Ανθούπολη”), την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Περιστερίου και ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών – Εκδοτών Αθηνών & Προαστίων, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΒ. Το Άλσος θα φιλοξενεί την Έκθεση Βιβλίου για 17 ημέρες.

Στη φετινή έκθεση βιβλίου θα ενημερωθούν οι αναγνώστες για τους νέους τίτλους και θα “ανταμώσουν” με παλαιότερα αγαπημένα βιβλία. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και θα συγκεντρωθούν καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία (σε καλή κατάσταση) με σκοπό να δωριστούν, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις βιβλιοθήκες σχολείων του Περιστερίου, καθώς και στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής κοινότητας στη Γεωργία, σε συνεννόηση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου, θα λειτουργεί καθημερινές και Κυριακές από τις 6-10.30 μ.μ., ενώ Παρασκευή και Σάββατο από 6-11 μ.μ.. Επίσης τις δύο τελευταίες Κυριακές (28/5, 4/6), θα λειτουργήσει και το πρωί 11 π.μ.-2 μ.μ.

Έκθεση φωτογραφίας “Γυναίκες του 21ου αιώνα”

Μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις Γυναίκες του 21ου αιώνα θα φιλοξενηθεί στην Περίφραξη του Εθνικού Κήπου από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στο επιμελητικό κείμενο της έκθεσης: “Η γυναίκα του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται να είναι διάσημη, διαβόητη ή απλώς πλούσια για να προσελκύσει το ενδιαφέρον, του κοινού και του φωτογραφικού βλέμματος. Η γυναίκα του 21ου αιώνα είναι παντού. Στην παραδοσιακά αναμενόμενη θέση της μάνας, μαίας, συζύγου και αδερφής, στις πασαρέλες της ομορφιάς και της δημιουργίας των επιδείξεων μόδας και ταυτόχρονα σε ρόλους που εκατό μόνο χρόνια πριν δεν θα χαρακτηρίζονταν παραδοσιακοί, ούτε καν αναμενόμενοι, όπως το τζούντο, η άρση βαρών, το πυροσβεστικό σώμα, οι αρχαίες πολεμικές τέχνες και οι πορείες στους δρόμους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Και όπως πάντα στον θρήνο των οικείων και στην αναζήτηση μιας ελπίδας επιβίωσης μέσα σε συντρίμμια πολέμου και χαλάσματα σεισμού”.

Η έκθεση των φωτογράφων του πρακτορείου European Pressphoto Agency, μέσα από τα μάτια της Maria Mann και των επιμελητών του Athens Photo World, φέρνει στην καρδιά της Αθήνας μια σταγόνα από τον ωκεανό των φωτογραφιών που απαθανατίζουν την γυναικεία παρουσία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας του κόσμου στον 21ο αιώνα. Η επιμέλεια από πλευράς Athens Photo World έγινε από τον Γιάννη Κολεσίδη και τον Θανάση Σταυράκη.

“Εστιάζοντας στην Υγεία – 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων”

Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Μαΐου 2022: Δύο γυναίκες στέκονται μπροστά από το Εθνικό Μνημείο COVID στο Λονδίνο, κοιτάζοντας τις καρδιές που έχουν ζωγραφιστεί στη μνήμη όσων πέθαναν από την COVID-19. Πάνω από 150.000 χειροποίητες καρδιές αποτελούν τραγική μαρτυρία για τις ζωές που χάθηκαν από αυτόν τον ιό. ©WHO /Sanne De Wilde - NOOR

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα, διοργανώνει την κεντρική έκθεση φωτογραφίας του για τη φετινή χρονιά με τίτλο “Εστιάζοντας στην Υγεία – 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων” στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο ΚΠΙΣΝ από τις 18 Μαΐου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από και αφιερωμένη στην επέτειο των 75 χρόνων λειτουργίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στην προσφορά του στην πρόοδο της υγειονομικής φροντίδας, στις διαρκείς εξελίξεις και, ταυτόχρονα, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που κατά καιρούς αναδύονται. Παράλληλα, η έκθεση προσδοκά να παρουσιάσει τον Διεθνή Οργανισμό από την ανθρώπινη πλευρά του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του Π.Ο.Υ. έξω από στατιστικές, νούμερα, δεδομένα και οδηγίες, πέρα από τα στενά ιατρικά και επιστημονικά στεγανά, μέσα από εικόνες ενός οικείου και προσιτού κόσμου, μέλη του οποίου είμαστε όλοι.

Οι φωτογραφίες των περισσότερων από ογδόντα φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος Robert Doisneau, ο φιλοξενούμενος του Athens Photo World και του ΚΠΙΣΝ το 2021 Paolo Pellegrin του πρακτορείου Magnum, αλλά και οι ευρύτερα γνωστοί στο ελληνικό κοινό Άγγελος Μπαράι, Δημήτρης Κόντος και Μάριος Κουρουνιώτης, καλύπτουν την 75ετή πορεία και δράση του Π.Ο.Υ. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την ομάδα του Athens Photo World, Θανάση Σταυράκη, Γιάννη Κολεσίδη και Βαγγέλη Τάτση.

Αφιέρωμα στο Σταύρο Ξαρχάκο

O Σταύρος Ξαρχάκος VaGGiNet Evaggelia Thomakou

Ο “Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης – Γρηγόρης Γρηγορίου” προσκαλεί το κοινό σε ένα μουσικό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης “Μίκης Θεοδωράκης”, (Σοφ. Βενιζέλου & Κουντουριώτου).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα σύνολα των Μουσικών Εργαστηρίων, η Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο με μαέστρο τη Βαρβάρα Κουτίβα, το Τμήμα Μοντέρνου Τραγουδιού με καθηγητή τον Φίλιππο Πασσαλίδη και τα Λαϊκά Σύνολα, με καθηγητή τον Νίκο Καραχάλιο.

Περισσότερα εδώ…

Rolex Arts Festival: The Predatory Chord

Predatory Chord ΜΜΑ

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συναυλία λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex στον Κήπο του Μεγάρου, ο Αυστραλός συνθέτης-ερμηνευτής Ben Frost, υπότροφος μουσικής της Rolex με μέντορα τον Brian Eno, δημιουργεί μια ηχητική εγκατάσταση ειδικά για την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη: πάνω από σαράντα αιωρούμενα ηχεία θα περιβάλλουν τους επισκέπτες, διαμορφώνοντας ένα μεταβαλλόμενο ηχητικό τοπίο.

Το κοινό θα παρακολουθεί πάνω στη σκηνή, και θα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ελεύθερα καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, και η είσοδος είναι δωρεάν. Την ίδια μέρα το κοινό θα παρακολουθήσει και τη συναυλία λήξης του Rolex Arts Festival με μουσικές του κόσμου, στον Κήπο του Μεγάρου.

Street Party για τα 10 Χρόνια του περιοδικού Σχεδία

Ένα κεφάτο street party για μικρούς και μεγάλους, στο σπίτι του περιοδικού δρόμου “σχεδία”, το “σχεδία home” στον πεζόδρομο της Νικίου. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί Θεοδόσης Μίχος (Best 92.6), και Dj Snatch (Athens Voice 102.5), και Ρουμπίνη Σταγκουράκη “RoubiRoubiRoubi” (Kosmos 93.6) φροντίζουν να ξεσηκώσουν το κοινό με τις μουσικές επιλογές τους.

Ταυτόχρονα, οι La Petite Marguerite ζωντανεύουν στιγμές χαράς, ονείρου και ανεμελιάς σε μία “Ζώνη Ελεύθερης ΣαποοοΟΟοοουνΟόΟφοοΟοουσκας”. Ένα συλλογικό αιωρούμενο παιχνίδι με σαπουνόφουσκες που αναδεικνύει τη σημασία του εδώ και του τώρα, την αξία του βιώματος αλλά και τη δύναμη του παιχνιδιού μέσα στην πόλη.

Στους τοίχους του “σχεδία home”, οι επισκέπτες θα δουν την δεύτερη έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τα 10 χρόνια της “σχεδίας”. Θα προβληθούν εικονογραφήσεις, κόμικς και σκίτσα των αγαπημένων συνεργατών του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου, Soloup, Μιχάλη Κουντούρη, Τάσο Αναστασίου και Βαγγέλη Χερουβείμ.

  • Κυριακή 28 Μαΐου 2023 19:00-23:00 – Στον πεζόδρομο της Νικίου – Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα δρώμενα της βραδιάς.

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023 στο Μουσείο Ακρόπολης

Η Αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην πανελλήνια επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, με δύο έκτακτες παρουσιάσεις της θεματικής “Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης“.

Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Μουσείου, οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται στη βάση του κτηρίου και κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Πληροφορίες: Σάββατο 27/5: 11 π.μ. στα αγγλικά & 13:00 στα ελληνικά. Κυριακή 28/5: 10:30 π.μ. στα αγγλικά & 12:30 μ.μ. στα ελληνικά.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Υποβρύχια Ελλάδα”

Μια έκθεση αφιερωμένη στην Υποβρύχια Ελλάδα, θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Issaris

Μια έκθεση αφιερωμένη στην Υποβρύχια Ελλάδα, θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με έργα των Γιάννη Ίσσαρη, Ηλία Κοσίντα και Έλενας Μπεκατώρου από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Δεκατρείς φωτογραφίες τριών Ελλήνων δημιουργών, φέτος μας ταξιδεύουν όχι ψηλά όπως άλλοτε, αλλά μέσα, όσο μέσα μας επιτρέπει να κοιτάξουμε η γαλάζια θάλασσα της χώρας μας.

Το βαθύ μπλε της θάλασσας, η διάθλαση του φωτός, καθώς διαπερνά τον υδάτινο όγκο και η διαρκής κίνηση μέσα κι έξω απ’ το νερό παραμένουν οι πιο γνήσιες πηγές χαράς, αισιοδοξίας και ομορφιάς του τοπίου που μας περιβάλλει. Από τη χαρούμενη φασαρία των παιδιών που παίζουν στα ρηχά, μέχρι τον σιωπηλό, αλλά σαγηνευτικό, χορό της υδρομέδουσας στα νερά του Σαρωνικού, οι σκηνές που συνθέτουν το ψηφιδωτό των ελληνικών θαλασσών είναι μαγικές.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον Θανάση Σταυράκη και τη Χριστίνα Καλλιγιάννη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα