Δύο ακριβή αντίγραφα της Νίκης της Σαμοθράκης αναμένεται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Δύο ακριβή αντίγραφα της Νίκης της Σαμοθράκης αναμένεται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Έπειτα από συζητήσεις με το μουσείο του Λούβρου, συμφωνήθηκε να κατασκευασθούν με τρισδιάστατους εκτυπωτές δύο ακριβή αντίγραφα του διάσημου γλυπτού της Νίκης της Σαμοθράκης. Ένα θα τοποθετηθεί στο νησί της Σαμοθράκης και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα προχωρήσει στην κατασκευή δύο αντιγράφων στο πραγματικό του μέγεθος του αγάλματος της «Νίκης της Σαμοθράκης», με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση που έκανε το Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται.

Η κατασκευή θα στηριχθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές και με βάση τα αρχεία (3D) που θα της παραδοθούν, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας η οποία οριστικοποιήθηκε σήμερα ύστερα από επικοινωνία που είχε σήμερα με το θεματοφύλακα του αγάλματος, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης.

Πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι τα δύο αγάλματα να τοποθετηθούν, το πρώτο σε συμφωνία με το Δήμο Σαμοθράκης στο φυσικό του χώρο στο νησί της Σαμοθράκης και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε συμφωνία με τον αντίστοιχο Δήμο.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο κ. Παυλίδης τόνισε: «Η Νίκη της Σαμοθράκης» αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρειά μας αλλά και για όλη τη χώρα. Έχουμε σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροές την οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε όλο το μέγεθός της αλλά και να τη φέρουμε και σε επαφή με το φυσικό μας χώρο και τους συμπολίτες μας».

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network