Ελληνικό metoo: Το ΥΠΠΟ ζητά εξηγήσεις από τον Ν. Νικολάου

Ελληνικό metoo: Το ΥΠΠΟ ζητά εξηγήσεις από τον Ν. Νικολάου

Ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κλήθηκε για εξηγήσεις ύστερα από αναφορές σχετικά με υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Τι απαντά ο ίδιος.

Με δήλωσή του, που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στην δημοσιότητα, ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) απάντησε σε δημοσιεύματα που τον φέρουν εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει παραγραφεί.

Με προηγηθείσα σημερινή του δήλωση, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, είχε καλέσει τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ να τοποθετηθεί εγγράφως, «τόσο ενώπιον του Υπουργείου, όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος». Στην δήλωσή του ο κ. Νικολάου αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία του προσάπτεται «για αντιδεοντολογική συμπεριφορά», ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να προσφύγει στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό», είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για ανάρμοστη συμπεριφορά «από γνωστό 65χρονο ηθοποιό με συμμετοχή σε πολλά σίριαλ», ο οποίος κατέχει υψηλή θέση σε πολιτιστικό οργανισμό «κάτι αντίστοιχο με τον κ. Λιγνάδη», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζεται το εν λόγω πρόσωπο. Σύμφωνα με την σημερινή δήλωση του κ. Γιατρομανωλάκη, με εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε το υπουργείο στις 24 Φεβρουαρίου και στον ΑΝΤ1, αλλά και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ζητούσε διευκρινίσεις ή/ και ήδη υπάρχουσες ονομαστικές καταγγελίες χωρίς, όμως, να λάβει απάντηση. Την ίδια τύχη φαίνεται πως έχει επί του παρόντος και η αίτηση που κατέθεσε το υπουργείο στις 26 Φεβρουαρίου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την υπόθεση.

Σημειώνεται, πως σημερινό δημοσίευμα του 2020mag έκανε λόγο για καταγγελία από γυναίκα που το 1994-95 ήταν ανήλικη και είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από τον νυν αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ. Όσον δε αφορά χθεσινό διαδικτυακό δημοσίευμα του news2u, σύμφωνα με το οποίο ο τηλεοπτικός σταθμός Mega προτίθεται να απομακρύνει άμεσα τον ηθοποιό από το σίριαλ «Έξαψη» υπό το φως των καταγγελιών, πηγές ανέφεραν στο NEWS 24/7 πως το ίδιο το κανάλι παρακολουθεί την υπόθεση και τελεί εν αναμονή των όποιων εξελίξεων από πλευράς δικαιοσύνης, πριν προβεί σε όποιες αποφάσεις επιβάλλεται να παρθούν.

Αναλυτικά η δήλωση ου κ. Νικολάου:

«Κυκλοφορούν δημοσιεύματα που με εμπλέκουν αόριστα σε υπόθεση “σεξουαλικής παρενόχλησης”.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε όλη μου την πορεία ως ηθοποιός, η οποία ξεπερνάει πλέον τα σαράντα χρόνια, αλλά και στο σύνολο της διαδρομής μου, ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα να συνδεθεί το όνομά μου με οποιαδήποτε αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ούτε θα επιτρέψω να συμβεί τώρα. Ποτέ δεν έχω προσβάλλει, ούτε με λόγια, ούτε με πράξεις, οποιονδήποτε από όσους βρέθηκαν δίπλα μου ως συνεργάτες σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή.

Αγνοώ παντελώς την ύπαρξη οποιασδήποτε καταγγελίας, καθώς κανείς δεν με έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτό θα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου.

Δηλώνω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όποιος επιχειρήσει να σπιλώσει το όνομά μου, καλυπτόμενος πίσω από αόριστες δήθεν “πληροφορίες”, θα κληθεί άμεσα να αποδείξει τα λεγόμενά του ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων ως κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση. Είμαι στην διάθεση κάθε αρμοδίου για να δώσω οποιεσδήποτε εξηγήσεις μου ζητηθούν, αν βεβαίως υφίστανται οι υποτιθέμενες “καταγγελίες”, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και του θεσμούς του Κράτους Δικαίου.

Αυτοί που επέλεξαν εμένα για να παίξουν παιχνίδια, πολιτικά ή άλλα, καθώς και τα άθλια μέσα που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την ζωή και τη τιμή ανθρώπων για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από κλικ στα χυδαία τους δημοσιεύματα, έκαναν μεγάλο λάθος. Η καθαρότητα της διαδρομής μου και η εντιμότητά μου δε θα επιτρέψω να αμφισβητηθούν. Πέραν της όποιας καλλιτεχνικής αξίας των πεπραγμένων μου, το προσωπικό μου ήθος συνιστά την παρακαταθήκη που θέλω να αφήσω στο χώρο του θεάτρου και στην οικογένειά μου».

Και η επιστολή του στο Υπουργείο

Ακολουθείη επιστολή του κ. Νικολάου

«ΚύριεΥφυπουργέ,

Σεαπάντηση του με αρ. 101311/11.3.2021 εγγράφουσας, σας αναφέρω τα εξής:

Προφανώςείδα κι εγώ το δημοσίευμα στο οποίοαναφέρεστε και το οποίο αναπαράχθηκεπολλές φορές μετά. Αμέσως προχώρησα σεδημόσια δήλωση, πριν μου την ζητήσετεκαι την οποία ήδη γνωρίζετε. Απαντώ καισε σας τα εξής:

Αγνοώ τελείως σε τι αναφέρονται τα άθλια αυτά δημοσιεύματα. Καμιά καταγγελία δεν μου έχει γνωστοποιηθεί ποτέ και κανείς δενμου ζήτησε ποτέ να δώσω εξηγήσεις για οποιοδήποτε περιστατικό, αλλά σε κάθεπερίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδιστην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτόθα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι καιοι συνεργάτες μου.

Άλλωστε,και στα ίδια τα – πανομοιότυπα -δημοσιεύματα τίποτα δεν αναφέρεταιώστε να μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα.Μιλούν αορίστως για «σεξουαλικήπ αρενόχληση» κάπου, κάποτε, σε κάποιανκαι αφιερώνουν όλο το υπόλοιπο «ρεπορτάζ»τους σε πολιτικές μου δηλώσεις και στηνιδιότητά μου ως αναπληρωτή καλλιτεχνικούδιευθυντή του ΚΘΒΕ. Όμως, δεν χρειάζομαικανένα στοιχείο από τους συκοφάντεςγια να σας δηλώσω, όπως ήδη δήλωσα καιδημοσίως, ότι δεν υπάρχει τίποτα για τοοποίο πρέπει να απολογηθώ.

Στα46 χρόνια της πορείας μου στο θέατρο,ποτέ δεν έδωσα το παραμικρό δικαίωμα και ποτέ δεν επέδειξα οποιαδήποτε αντιδεοντολογική ή ανάρμοστη συμπεριφορά.Ποτέ δεν έχω προσβάλλει, ούτε με λόγια,ούτε με πράξεις, οποιονδήποτε από όσους βρέθηκαν δίπλα μου ως συνεργάτες σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Η καθαρότητα της διαδρομής μου και η εντιμότητά μου δε θα επιτρέψω να αμφισβητηθούν. Πέραν της όποιας καλλιτεχνικής αξίας των πεπραγμένων μου, το προσωπικό μου ήθος συνιστά την παρακαταθήκη που θέλω να αφήσω στο χώρο του θεάτρου και στην οικογένειά μου.

Πρώτος εγώ, που έχω περάσει όλη μου την ζωή στο σανίδι, επιθυμώ να μην υπάρχει καμιά αντιδεοντολογική συμπεριφορά στον χώροτου θεάτρου και να διαλευκανθεί κάθε τέτοια σοβαρή υπόθεση. Και αντιλαμβάνομαικαι την πίεση που δέχεστε. Αλλά δεν είναι νοητό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματασ’ ένα κράτος δικαίου. Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος, κρυπτόμενος πίσω από ανώνυμες, δήθεν δημοσιογραφικές,πληροφορίες, να εξαπολύει αόριστες κατηγορίες, χυδαία υπονοούμενα, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, χωρίς καμιά δυνατότητα άμυνας του συκοφαντούμενου και αντί να καλείται ο συκοφάντης να εξηγήσει, να τινάζονται στον αέρα οι ζωές και οι σταδιοδρομίες ανθρώπων και να ρίχνονται βορά στον αγριεμένο όχλο.

Σ’ ένα κράτος δικαίου, ακόμη και η απαίτηση να δώσει εξηγήσεις κάποιος χωρίς να ξέρει για ποιο πράγμα να τις δώσει, θα ήταν παράνομη και προσβλητική. Αλλά δεν θα κάνω αυτήν την χάρη στους χυδαίους, δεν θα τους επιτρέψω να κραυγάζουν ότι αρνήθηκα ή ότι κρύβομαι πίσω από τον νόμο. Αντιθέτως, αυτοί θα υποχρεωθούν να εμφανιστούν μπροστά του.

Εξηγούμαι,λοιπόν, και ταυτόχρονα προειδοποιώ:

Όπωςήδη είπα στην δημόσια δήλωσή μου, δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι, τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπομαι, στα 46 χρόνια που υπηρετώ το θέατρο. Και όποιος αμφισβητήσει την εντιμότητα και το ήθος μου ή βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο εμένα και την οικογένεια μου, θα συρθεί στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και θα κληθεί να αποδείξει τις χυδαιότητές του και να αποκαταστήσει μέχρι κεραίας κάθε είδους ζημιά που θα υποστώ εξ αιτίας του. Έκαναν λάθος όσοι επέλεξαν εμένα για να παίξουν τα γελοία πολιτικά παιχνίδια τους ή για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από τα κλικ τα πρόστυχα «μέσα ενημέρωσης» στα οποία ψωμίζονται.

ΚύριεΥφυπουργέ,

Θεωρώ,όπως σας είπα, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αλλά βρίσκομαι σε μια ηλικία και έχω πίσω μου μια μακρά και πολλαπλά πετυχημένη σταδιοδρομία που μου δίνει την δυνατότητα να μην νοιάζομαι ούτε για τα αξιώματα, ούτε για τον μισθό. Και μου επιβάλει το καθήκον να νοιάζομαι για το θέατρο, τους νεότερους από μένα συναδέλφους μου και την τιμή μου. Γι’αυτό, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από την θέση για την οποία επιλέχθηκα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια,προκειμένου να μην επιτρέψω να πληγείτο ΚΘΒΕ και ο χώρος που όλη μου την ζωή υπηρετώ. Το έργο μου θα το ολοκληρώσω όταν, με το τέλος αυτής της υπόθεσης,που θα έρθει αναπόφευκτα και θα είναι οδυνηρό για τους συκοφάντες, θα επιστρέψω σ’ αυτήν.

Αθήνα,11.3.2021

Με εκτίμηση

ΝίκοςΝικολάου»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα