Επιστροφή στην πλαζ της Βουλιαγμένης: Τρεις γενιές στο “πάρτι” για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Επιστροφή στην πλαζ της Βουλιαγμένης: Τρεις γενιές στο “πάρτι” για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη
: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

"Τζιν,Τζιν,Τζιν, πως του παν’ καλέ τα τζιν" ακούγεται μια φωνή να σιγοψιθυρίζει στον αέρα του Ραδιοφώνου 24/7, στην αρχή της εκπομπής από την Ακτή Βουλιαγμένης- Λουκιανός Κηλαηδόνης».

«Είναι το τραγούδι που έγραψε ο μπαμπάς μου για τη Γιασεμί» εξηγεί η Μαρία Κηλαηδόνη. Σε λίγο θα ανέβει στη σκηνή με τον Δώρο Δημοσθένους και το Φοίβο Δεληβοριά. Στο ιστορικό πάρτι η Γιασεμί και Κηλαηδόνη ήταν 6 ετών και ήταν στο πάρτι του μπαμπά της. Τώρα η κόρη της Μαρίνα, γίνεται δύο χρονών το Σεπτέμβριο και χορεύει στο πρώτο της πάρτι με τα τραγούδια του παππού Λουκιανού, στην ίδια παραλία. Ζητάμε από τη Γιασεμί να τραγουδήσει «τα θερινά σινεμά» στον αέρα του Ραδιοφώνου 247 πάνω στην ηχογράφηση του 1983, στο τραγούδι που ερμήνευσαν τότε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και ο Γιώργος Νταλάρας. Οι τρεις φωνές γίνονται μία στον αέρα, καλύπτοντας απόσταση 35 ετών.

: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

«Ξέρετε τι έκαναν οι γονείς μας, σε μένα και την αδελφή μου. Μας πήγαν στην γιαγιά μου και μας άφησαν εκεί για το βράδυ πήραν τα μαγιώ τους και κατέβηκαν στο πάρτι του Λουκιανού. Όταν ήρθαν το πρωί της επόμενης μέρας, μας είπαν δεν ξέρετε τι χάσατε. Η συμμετοχή μου στη συναυλία αυτή είναι μια μικρή εκδίκηση», λέει χαμογελώντας πονηρά ο Φοίβος Δεληβοριάς».

: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

Ο κύριος Γιώργος παντρεύτηκε την κυρία Ρόη το 1977. Άκουσε για το πάρτι του Λουκιανού από το κρατικό ραδιόφωνο, και τον Γιάννη Πετρίδη. Εκείνο το απόγευμα της 25ης Ιουλίου, πήραν το αυτοκίνητό τους και από την Κηφισιά κατηφόρισαν στην Ακτή Βουλιαγμένης. Από εκείνη τη βραδιά πέρασαν 35 χρόνια και έκαναν το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουλίου 2018, την ίδια διαδρομή πιασμένοι χέρι, χέρι ξανά για να τιμήσουν τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

Η συναυλία ξεκινάει με 3 σύντομες ομιλίες. Ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος υποδέχεται τον κόσμο που έχει γεμίσει την παραλία. Παντού υπάρχουν καρέκλες και ξαπλώστρες. Τρεις γενιές μαζί. Οι νέοι του 1983, λίγο πιο μεγάλοι πια, αλλά πάντα νέοι με ζωντάνια στα μάτια για τη μαγική νύχτα που είχε διοργανώσει ο Λουκιανός. Οι νέοι μεταξύ 30 και 40 ετών. Άκουσαν τα τραγούδια του Λουκιανού λίγο αργότερα, χωρίς να έχουν μπροστά τους, τα γεγονότα της εποχής που γράφονταν. Όμως περιγράφουν το σήμερα. «Δεν μας τρομάζουνε τα νέα μέτρα»… Στους ώμους των νέων μπαμπάδων, η επόμενη γενιά. Τα παιδάκια που χορεύουν κάτω από την εξέδρα, στους ήχους των τραγουδιών του Λουκιανού.

Ο δήμαρχος των «3Β» (Βούλας, Βάρης Βουλιαγμένης) Γρηγόρης Κωνσταντέλος, παίρνει το λόγο. Ήταν 16 ετών στη συναυλία. Πήρε «άδεια από τη σημαία»» και γύρισε μαζί με τους υπόλοιπους 100.000 ανθρώπους το επόμενο πρωινό στο σπίτι.

Εμφανώς συγκινημένη η Άννα Βαγενά, «το κορίτσι του Λουκιανού» όπως λέει, παίρνει το λόγο και καλωσορίζει τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την αποψινή βραδιά. Θυμίζει πως «ο καλός της» αγαπούσε τη Βουλιαγμένη και από 13 χρονών, έφευγε μαζί με τους φίλους του από τη Νέα Κυψέλη (έμεινε στην ανηφόρα της οδού Λαχανά) έπαιρναν το λεωφορείο και κατέβαιναν στη θάλασσα. «Εδώ που είμαστε είχε Κάποτε αμμόλοφους και περνούσαν εδώ ξαπλωμένοι και το βράδυ. Στη γιγαντοοθόνη, πίσω της πάνω από την εξέδρα η φωτογραφία του Λουκιανού.

.Επιστροφή στο 1983 με το φιλμ της συναυλίας της 25 Ιουλίου. «Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαμένη». Στη σκηνή εμφανίζονται ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Κηλαηδόνη και ο Φοίβος Δεληβοριάς φέρνοντας το τραγούδι στο 2018. Ακολουθεί προσκλητήριο ονομάτων, σε πειρατική εκδοχή με «Το πάρτι». «Γιο χο, χο, με ένα μπουκάλι ρούμι»

Ο Δώρος Δημοσθένους ερμηνεύει τα τραγούδια του Λουκιανού, τα οποία έχει τραγουδήσει πρώτα ο Μανόλης Μητσιάς. “Μη χτυπάς”, το αγαπημένοι του όσο αγαπιόμαστε τα δυό” και “κοίταξε να δεις”.

Εικόνες ξανά από το πάρτι του 1983. Το βίντεο της εποχής ξεκινάει με τον καιρό και πανοραμικά πλάνα της Αθήνας. Στην εξέδρα η Μαρία Κηλαηδόνη και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Τραγουδούν μαζί του “Θα σ αγαπώ”. Στην οθόνη η φωτογραφία του Λουκιανού και της Άννας Βαγενά, όταν ήταν νέοι, πολύ νέοι. Ο Φοίβος τραγουδάει τον “Καουμπόι” και το “ένα γουρούνι λιγότεροι”. Οι νεότεροι στις δικές του συναυλίες πιστεύουν πως το τραγούδι είναι σύγχρονο και δικό του. “Όχι, είναι του Λουκιανού”, λέει απευθυνόμενος στο κοινό της συναυλίας.

Από κοινού ο Φοίβος και ο Δώρος ερμηνεύουν το “που βαδίζουμε κύριοι”: “Τα φτιάξε ο Μηνάς με την Αννέτα …”. Στον αέρα του Ραδιοφώνου 247 η Μαρία Κηλαηδόνη, τραγουδάει την πρώτη στροφή. Τόσα ονόματα και τα θυμάται”.

: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

: 24media / Ραδιόφωνο 24/7 / Ειρήνη Προβίδα

Το 1983 η Αφροδίτη Μάνου τραγουδάει από την εξέδρα στη θάλασσα τη “Μέρα μιας Μαίρης” με λευκό φόρεμα. Στην γιγαντοοθόνη η εικόνα της και από κάτω η Μαρία, επίσης, με λευκό φόρεμα, ερμηνεύει: “Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά, μια εργαζόμενη γυναίκα…” Συνεχίζει με το νανούρισμα της Γιασεμί , το “Τζιν, τζιν, τζιν” και τη “χαμηλή πτήση”. Ο Φοίβος ξανά στη σκηνή με τα τραγούδια “Για ένα κλαρίνο” και “Θα δραπετεύσω” και ο Δώρος με τη “Νύχτα καταστροφής”. Στη γιγαντοοθόνη η “Κρουαζιέρα” με τον Βαγγέλη Γερμανό από το πάρτι του 1983 και … “αρχίζει το ματς”. Ο Δώρος εξηγεί πως απόψε δεν μπόρεσε να έρθει ο Χάρυ Κλυν, αλλά από το 1977 ο Λουκιανός είχε προβλέψει “Έμπαινε Χάρυ ”. Μετά το “θα κάτσω σπίτι” και όλοι μαζί δηλώνουν πως “δεν μας τρομάζουνε τα νέα μέτρα”. Στη γιγαντοοθόνη, “Τα θερινά σινεμά”. Ο νέος της παρέας στη σκηνή είναι ο κλαρινετίστας Χρήστος Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε το 1989 και έγραψε το τραγούδι “Σε ευχαριστώ Λουκιανέ”. Το έγραψε για εκείνο και του το έστειλε πριν από χρόνια. Το τηλεφώνημα του Λουκιανού τον βρήκε στο στρατόπεδο που υπηρετούσε, μας εξηγεί στον αέρα του Ραδιοφώνου 247 ο Χρήστος Παπαδόπουλος για τη γνωριμία του με τον είδωλό του και την οικογένεια Κηλαηδόνη.

“Στα ουίσκια λέμε ναι και στις τρέλες λέμε ναι” ακούγεται από την γιγαντοοθόνη, ο “Ύμνος των Μαύρων σκυλιών”. Και οι 3 ερμηνευτές ξανά στη σκηνή. Οδεύουμε προς το τέλος. Στο “encore’ o «Μικρός ήρωας», ο Γιώργος Θαλάσσης και τα κατορθώματα του στην Κατοχή, όπως τα εξιστορεί το τραγούδι. Δεν ήταν ένας ο Γιώργος Θαλάσσης, ήταν πολλοί τότε, Όλοι όρθιοι και μπροστά στην εξέδρα, τραγουδάνε συγκινημένοι. Πολλές γενιές, πολύς πόνος. Θέλετε τη “Σάμπα” για το τέλος, ρωτάει από το μικρόφωνο η Μαρία Κηλαηδόνη. “Στη Σάμπα, ναι” η απάντηση στο ρυθμό του τραγουδιού. Είναι σχεδόν 11.20, η συναυλία που ξεκίνησε, λίγο μετά από τις 9.30 τελειώνει. Ο κόσμος ήθελε κι άλλα τραγούδια.

Μαζεύουμε πλαστικά ποτήρια από τις μπίρες και τα μπουκάλια του νερού, τα καλώδια, την κονσόλα τις κάσκες για τη ραδιοφωνική μετάδοση

Χάθηκε το αεράκι. Έχει αρχίσει η ζέστη. Στην παραλιακή δεν έχει κίνηση. Επιστροφή στην Αθήνα.

**Ομάδα παραγωγής Ραδιοφώνου 247 για τη συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη:

Κατερίνα Καρανάτσιου, Μαρία Σταμπασοπούλου, Αργύρης Παντελιάδης, Πανος Ραπτης, Σμαράγδα Σταμουλακάτου, Μαρία Πανονσιαν, Αμαλία Κατοίκου, Παρασκευή Νικολόπουλου, Άννα Μαρινάκη, Νίκος Γιαννόπουλος, Βασίλης Κουφόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα