Έρχεται το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου

Έρχεται το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου
Το Ανοιχτό Θέατρο στην Χώρα της Άνδρου DCIM100MEDIA

Με θέατρο, συναυλίες, Καραγκιόζη, αλλά και πρωτογενές υλικό για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, η διοργάνωση θα διεξαχθεί από 1η έως 20 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας.

Όποιος έχει επισκεφτεί την Χώρα της Άνδρου ξέρει πως πρόκειται για έναν τόπο που αποπνέει υψηλό, βιωμένο πολιτισμό. Νεοκλασικά οικοδομήματα σε άριστη κατάσταση, υπέροχες πλατείες, αδριάντες, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Κυδωνιέως, και φυσικά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –που φέτος το καλοκαίρι φιλοξενεί την εκπληκτική αναδρομική έκθεση του μέγιστου ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη–, όλα μαζί συνθέτουν έναν τόπο, ο οποίος σε συνδυασμό με την μοναδική μορφολογία του τοπίου αναδίδει καλαισθησία, αρχοντιά, και καλώς νοούμενη κουλτούρα.

Τον Ιούλιο του 2015, σε όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα πολιτιστικό κόσμημα στην Χώρα της Άνδρου. Ήταν το νεόδμητο Ανοιχτό Θέατρο της πόλης, δωρεά του ανδριώτη εφοπλιστή Αλκιβιάδη Τάττου, το οποίο κατασκευάστηκε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο πάνω σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου. Πρόκειται για ένα άρτια εξοπλισμένο θέατρο 900 θέσεων και τεσσάρων διαζωμάτων, που εκμεταλλεύεται υποδειγματικά το πρανές της περιοχής και ενσωματώνεται αβίαστα στο τοπίο και την αισθητική της πρωτεύουσας του νησιού.

Με την ίδια ταχύτητα με την οποία ανεγέρθηκε το θέατρο, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Άνδρου, γεννήθηκε και το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ του νησιού, που έχει ως έδρα του το εν λόγω τοπόσημο. Έτσι, την 1η Αυγούστου 2015, μια μόλις βδομάδα μετά τα εγκαίνια του θεάτρου, έκανε… πρεμιέρα και το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, ένας πολιτιστικός θεσμός που φέτος διανύει την έβδομη σεζόν του. Το ότι ο κορυφαίος σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης, χρίστηκε –και παραμένει– καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ δεν αποτέλεσε μείζονα έκπληξη, όσο κι αν ο ίδιος δήλωνε τότε στην ΕΡΤ, «Δημιουργήθηκε αυτό το καταπληκτικό θέατρο στην Άνδρο, και τελευταία στιγμή ανέλαβα την επιμέλεια των εκδηλώσεων».

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης

Η αλήθεια είναι πως ο Βούλγαρης, καίτοι επί δεκαετίες θαυμαστής και τακτικός επισκέπτης του νησιού, δέθηκε αμετάκλητα με την Χώρα της Άνδρου, όταν το 2013 πραγματοποίησε εκεί τα πολύμηνα γυρίσματα της θαυμάσιας ταινίας του
«Μικρά Αγγλία»
μεταφέροντας στο σελιλόιντ το ομότιτλο ευπώλητο βιβλίο της συντρόφου του,
Ιωάννας Καρυστιάνη
.

Πανέτοιμος, λοιπόν, για το φετινό 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που θα λάβει χώρα στο Ανοιχτό Θέατρο από 1η έως 20 Αυγούστου υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του σημειώνει: «Έβδομο ραντεβού στο Ανοιχτό θέατρο της Χώρας στην Άνδρο. Και πάλι μαζί τον Αύγουστο. Επειδή τις προηγούμενες φορές περάσαμε εκεί όμορφα βράδια με θέατρο, μουσική και χορό. Και φέτος, λοιπόν, προσαρμοζόμαστε με προσοχή στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και προσμένουμε να συναντηθούμε με σημαντικούς καλλιτέχνες, να χαρούμε τη δουλειά τους».

Ένα πρόγραμμα με στάνταρ και εκπλήξεις

Μιλώντας, λοιπόν, για όσα θα χαρούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Άνδρου στη διάρκεια του 20ήμερου φεστιβάλ, αξίζει να σημειωθεί πως δίπλα σε θεατρικές παραστάσεις-φαβορί του φετινού καλοκαιριού («Ορέστης», «Οθέλλος»), ή σε συναυλίες γνωστών και λιγότερο γνωστών ονομάτων, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άνδρου δημιουργεί και δικό του πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν. Όπως, ας πούμε, την διήμερη εκδήλωση «Νέα ματιά στην επαναστατημένη Άνδρο», που θα ρίξει αυλαία στην φετινή διοργάνωση με ομιλίες, πομπή λαβάρων και βρακοφόρων, ζωντανή μουσική και πυροτεχνήματα τιμώντας έτσι την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Παράσταση Καραγκιόζη, αλλά και εργαστήριο κατασκευής φιγούρων για παιδιά, στο Φεστιβάλ Άνδρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

  • Κυριακή 1 Αυγούστου, 21:00: Το σύνολο πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και η Μικτή Χορωδία και η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου δίνουν συναυλία με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα». Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.
  • Τετάρτη 4 Αυγούστου, 21:00: Θεατρική παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, πρωταγωνιστούν Άρης Σερβετάλης, Μαίρη Μηνά, Πάνος Βλάχος. Εισιτήρια 20€, μειωμένο 15€.
  • Πέμπτη 5 Αυγούστου, 21:00: Θεατρική παράσταση «Οθέλλος» του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη & Μανώλη Δούνια, πρωταγωνιστούν Γιάννης Μπέζος, Αιμίλιος Χειλάκης, Μυρτώ Αλικάκη. Εισιτήρια 20€, μειωμένο 15€.
  • Δευτέρα 9 Αυγούστου, 21:00: Θεατρική παράσταση «Νικηράτος» της Ευανθίας Καΐρη, σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση, πρωταγωνιστούν ανδριώτες ηθοποιοί. Εισιτήρια 10€.
  • Τρίτη 10 Αυγούστου, 20:30: Ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης δίνει διάλεξη με θέμα «Θεόφιλος Καΐρης: Μια οδύσσεια ιδεών». Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.
  • Πέμπτη 12 Αυγούστου, 19:30: Παιδικό εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών φιγούρων Καραγκιόζη από τον Θίασο Σκιών Αλέξανδρου Μελισσηνού. Είσοδος ελεύθερη.
  • Παρασκευή 13 Αυγούστου, 20:30: Παιδική παράσταση «Το παραμύθι της Οδύσσειας – Ο Καραγκιόζης στο νησί του Κύκλωπα» του Θιάσου Σκιών Αλέξανδρου Μελισσηνού. Εισιτήρια 8€.
  • Δευτέρα 16 Αυγούστου, 21:00: Συναυλία ελληνικής χιπχόπ με τον ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και τους ΣΤΙΧΟΙΜΑ. Εισιτήρια 12€.
  • Πέμπτη 19 Αυγούστου, 21:00: Συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου στο πλαίσιο της περιοδείας της για τον δίσκο «Η εποχή του θερισμού». Εισιτήρια 20€, μειωμένο 15€.
  • Παρασκευή 20 Αυγούστου, 20:30: Πολύ-εκδήλωση με ομιλίες, παραδοσιακούς χορούς, χαιρετισμούς και έκθεση δυο λαβάρων του 1821 με γενικό θέμα «Νέα ματιά στην επαναστατημένη Άνδρο». Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Πληροφορίες: Διάθεση δελτίων εισόδου στο ταμείο του θεάτρου, 10:00-14:00 και 18:00-21:00, τηλέφωνο 2282-024775. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα