Εθνικό Θέατρο: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα χωρίς εκπλήξεις

Εθνικό Θέατρο: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα χωρίς εκπλήξεις
Εθνικό Θέατρο

Ο Στάθης Λιβαθινός ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2018 - 2019.

«Κάποιες παραστάσεις πήγαν καλά, κάποιες λιγότερο καλά από ότι περιμέναμε» δήλωσε για τη σεζόν που τέλειωσε ο καλλιτεχνικός  διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός στη χτεσινή ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος για τη νέα σεζόν 2018-2019, που κινείται σε γνώριμα ύδατα, με νέες όμως υποδομές: του Rex, όπου θα στεγάζεται  η μόνιμη στέγη της παιδικής και εφηβικής, της σκηνής “Μαρίκα Κοτοπούλη” και των εργαστηρίων στου Ρουφ.

 Κι ενώ τα ταμεία δείχνουν να είναι μείον ο κ. Λιβαθινός επιμένει στα υψηλά  standard των τελευταίων τριών χρόνων της θητείας του: «το Εθνικό δεν μπορεί να κοιτά μόνο το ταμείο» υπογράμμισε , αφήνοντας αιχμές για τον «φτωχό προϋπολογισμό που καλύπτει με το ζόρι τις μισθοδοσίες και τα τρέχοντα έξοδα».

Η αυλαία της σεζόν στην κεντρική σκηνή θα σηκωθεί με Πιραντέλο και το «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» από τον έλληνα μετρ Δημήτρη Μαυρίκιο (Πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου).

  Θα ακολουθήσει «Ο  ορφανός του Ζάο» του Ζι Ζουν Ζιανγκ, από τον κινέζο σκηνοθέτη Γουάνγκ Ξιάοινγκ (Από 18 Νοεμβρίου). Τη σκυτάλη θα πάρει στις 10 Μαρτίου του 2019 ένας πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, ο Γιάννης Χουβαρδάς με τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη.

Η Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου με  το «Ξύπνα Βασίλη» του Ψαθά, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Η «Απλή μετάβαση», το μιούζικαλ του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη, με μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση Θέμη Καραμουρατίδη θα παρουσιαστεί από 15 Φεβρουαρίου του ’19.

Τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, θα είναι η τελευταία δουλειά (από  10 Μαίου).

Το “Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη” κάνει έναρξη με ένα μεγάλο κείμενο: Η νέα δουλειά του Στάθη Λιβαθινού είναι ο «Τίμων ο Αθηναίος »των Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Τόμας Μίντλτον (θα παρουσιαστεί από 27 Σεπτεμβρίου και για β’ περίοδο από 7 Φεβρουαρίου).

Τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς μεταφράζει ο Γιώργος Δεπάστας, διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου (από 7 Δεκεμβρίου). Εκκωφαντικά πολιτική η επιλογή του Θοδωρή Αμπαζή, «Ο άνθρωπος που γελά» του Βίκτωρ Ουγκώ (από 22 Μαρτίου).

 Στην Πειραματική Σκηνή, ο Σίμος Κακάλας  θα παρουσιάσει Μπρεχτ, ο Ακύλας Καραζήσης μια σύνθεση κειμένων των Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου και Νίκου – Γαβριήλ Πεντζίκη και το  La Strada του Φελίνι η ομάδα Fly Theatre.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα