Φεστιβάλ Αθηνών, η χειμερινή εκδοχή

Φεστιβάλ Αθηνών, η χειμερινή εκδοχή
Στιγμιότυπο από το περσινό εργαστήρι χορού του Open Plan CJ Makiing Stories

Δωρεάν εκπαιδευτικές/ θεατρικές δράσεις για εφήβους, εργαστήρια χορού και μόδας με άξονα το θέατρο, και ραδιοφωνικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι συνυφασμένο με το καλοκαίρι, βέβαια. Πέρυσι, ωστόσο, η διοργάνωση λάνσαρε το Open Plan, μια πλατφόρμα δράσεων και συνεργασιών που καταργεί την χειμερία νάρκη του Φεστιβάλ ανάγοντάς το σε μια πολιτιστική οντότητα που δίνει δυναμικό παρόν ολόκληρο το έτος. Και όχι αποκλειστικά μέσω παραστάσεων…

Το Open Plan, λοιπόν, επιστρέφει το 2022 προγραμματίζοντας τέσσερις συναρπαστικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, που συνδέουν, λόγου χάρη, το αρχαίο δράμα με την μόδα, που δίνουν δημιουργικό βήμα στους εφήβους μέσα από θέατρο και χορό, ή που δημιουργούν ραδιοφωνικό θέατρο αντλώντας έμπνευση από την λογοτεχνία του φανταστικού. Υπενθυμίζεται, πως η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Open Plan είναι δωρεάν (απαιτείται, βέβαια, η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής).

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ξεκινούν οι δυο πρώτες δράσεις του Open Plan. Πρόκειται για:

  1. το εργαστήριο μόδας «Morphés» υπό την καθοδήγηση του σχεδιαστή Χρήστου Κωσταρέλλου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ενδύματα εμπνευσμένα από τη μορφή της Ελένης του Ευριπίδη.
  2. το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Youthquake» για εφήβους 14-17 ετών, που θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο υπό την καθοδήγηση της Γιώτας Αργυροπούλου και της θεατρικής ομάδας blindspot, δημιουργώντας μια παράσταση με συμμετοχή των εφήβων αλλά και επαγγελματιών.


Στιγμιότυπο από την περσινή δράση «Morphés» PENELOPE YERASSIMOU

Λίγο αργότερα, εντός της χειμερινής περιόδου, θα ξεκινήσουν οι άλλες δύο δράσεις του Open Plan, με ανανεωμένη φόρμα και περιεχόμενο:
  1. το «Radio Plays» με φετινό θέμα «Αλλόκοτες Ιστορίες», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου. Πρόκειται για πρωτοβουλία που δημιουργεί πρωτότυπο, ποιοτικό θέατρο με όχημα το ραδιόφωνο ενεργοποιώντας καλλιτεχνικό δυναμικό από τον χώρο του θεάτρου αλλά και της μουσικής. Φέτος, τα «Radio Plays» συνδυάζουν το ραδιοφωνικό θέατρο με την λογοτεχνία του φανταστικού προτείνοντας μια σειρά αυτοτελών έργων, τα οποία θα υπογράψουν πέντε σκηνοθέτες/ τριες εμπνεόμενοι από ένα λογοτεχνικό έργο από το σύμπαν του φανταστικού. Ταυτόχρονα, για τα πέντε έργα θα γραφτούν πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.
  2. το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους «Ancient Future Chorus» με την χορεύτρια και χορογράφο Μαριάννα Καβαλλιεράτου, αλλά και την θεατρολόγο Παρασκευή Τεκτονίδου. Στόχος της δράσης, να μυήσει το εφηβικό κοινό στην δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού μέσα από μια βιωματική γνωριμία με το αρχαίο δράμα. Φέτος, στο πλαίσιο του «Ancient Future Chorus» οι συμμετέχοντες έφηβοι μαθητές 13-17 ετών θα δημιουργήσουν μια δική τους χορογραφική πρόταση με αφετηρία έργα του αρχαίου δράματος.

Μόδα και αρχαίο δράμα

Μετά την μεγάλη επιτυχία του περσινού εργαστηρίου μόδας που συνομιλεί με το αρχαίο δράμα, το Φεστιβάλ προσφέρει ξανά τις «Morphés» υπό την καθοδήγηση, φέτος, του καταξιωμένου σχεδιαστή μόδας Χρήστου Κωσταρέλλου. Πηγή έμπνευσης για τις «Morphés» του 2022 αποτελεί η «Ελένη» του Ευριπίδη. Σύμφωνα με το έργο, ένα ειρωνικό δράμα με άφθονα κωμικά στοιχεία, η Ωραία Ελένη δεν έφθασε ποτέ στην Τροία· στην Τροία βρέθηκε μόνο ένα ομοίωμά της. Αποκαθιστώντας την φήμη της μυθικής ηρωίδας, αλλά και αποκαλύπτοντας την ασύλληπτη ματαιότητα του Τρωικού Πολέμου, ο Ευριπίδης πραγματεύεται τις έννοιες της ομορφιάς, της γυναικείας ταυτότητας και αξιοπρέπειας, αλλά και το θεμελιώδες δίπολο «φαίνεσθαι» και «είναι», όπως αποτυπώνεται στη σχέση ειδώλου και πραγματικότητας.

Ο σχεδιαστής μόδας Χρήστος Κωσταρέλλος ΡΗ

Έχοντας σπουδάσει Σχέδιο Μόδας αλλά και Σχεδιασμό Θεατρικού Κουστουμιού στο βρετανικό London College of Fashion ο Κωσταρέλλος δημιουργεί από το 1998 γυναικείες συλλογές που κινούνται στα όρια μεταξύ μόδας και θεάτρου. Στο εργαστήριο θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες (δεν απαιτείται εμπειρία στον χώρο της μόδας) στην διαδικασία δημιουργίας ενός πρωτότυπου γυναικείου ενδύματος, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική εκτέλεσή της.

Η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ θα είναι υπεύθυνη για την θεωρητική υποστήριξη του εργαστηρίου, το οποίο θα πλαισιωθεί επίσης από τον σκηνοθέτη και εικαστικό Βασίλη Νούλα, την σχεδιάστρια Λυδία Βουσβούνη, τον δημιουργικό διευθυντή της Vogue Greece, Νικόλα Γεωργίου, την εικαστικό Έλσα Χαραλάμπους, την μηχανικό κλωστοϋφαντουργίας Μαρία Μανωλάκη, την πατρονίστ Αρετή Κομήνου και την μοντελίστ Αντιγόνη Δράκου. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η θεατρολόγος-εκπαιδευτικός, Μαρία Σταυροπούλου.

Η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος εδώ.

Ο (δημιουργικός) λόγος στους έφηβους

Ποιες είναι οι ανησυχίες, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, το χιούμορ, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των εφήβων που μεγαλώνουν στην Αθήνα του 2022; Πώς επηρεάζονται από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και πώς διαμορφώνουν την ταυτότητά τους; Τι είδους ενήλικες οραματίζονται να γίνουν και πώς θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο; Τι έχουν να μας πουν και πώς θα τους βοηθήσουμε να το εκφράσουν καλλιτεχνικά;

Η ηθοποιός και δημιουργός θεάτρου Γιώτα Αργυροπούλου ΡΗ

Μέσα από το «Youthquake», ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα μετεξελιχθεί σε παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Open Plan φιλοδοξεί να προκαλέσει φέτος έναν καλλιτεχνικό «σεισμό» με δημιουργούς τους ίδιους τους εφήβους. Νεολογισμός που το 2017 ανακηρύχθηκε Λέξη της Χρονιάς από το Λεξικό της Οξφόρδης, το «youthquake» (youth + earthquake) ψαύει κάθε σημαντική πολιτισμική, πολιτική ή κοινωνική αλλαγή που προκύπτει από τις δράσεις των νέων.

Καλούνται, λοιπόν, έφηβοι 14-17 ετών που αγαπούν το θέατρο, τον χορό, την μουσική, που ενδιαφέρονται για τον νεανικό ακτιβισμό και τις κοινωνικές εξελίξεις, και θέλουν να πειραματιστούν με το βίντεο και τις νέες τεχνολογίες, να δηλώσουν συμμετοχή στο «Youthquake». Το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού-θεατρανθρώπου Γιώτας Αργυροπούλου, και της θεατρικής ομάδας blindspot, που η Γιώτα ίδρυσε με τον κινηματογραφιστή Μιχάλη Κωνσταντάτο, έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα