Φωτεινός φάρος πολιτισμού η Σάμος

Φωτεινός φάρος πολιτισμού η Σάμος

Το Ίδρυμα Schwarz αναδιατάσσει τον πολιτιστικό χάρτη καθιστώντας Νο1 προορισμό το πανέμορφο ακριτικό νησί με την έκθεση HANDMADE: ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, αλλά και το 12ο μουσικό φεστιβάλ-θεσμός SAMOS YOUNG ARTISTS FESTIVAL.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται με το ΕΜΣΤ, πραγματοποιείται στο Art Space Pythagorion, ενώ το 12ο SYAF φιλοξενείται στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου.

Το Ίδρυμα Schwarz είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής ιδεών και πρακτικών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Ενόψει των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη, και οι οποίες απαιτούν νέους τρόπους σκέψης, οι πρωτοβουλίες του ιδρύματος έχουν στόχο να συμβάλλουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης και επανεξέτασης της ηπείρου, ιδίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της σχέσης της με τον περίγυρό της. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει και υποστηρίζει δράσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, φεστιβάλ μουσικής, εκθέσεις, συμπόσια και υποστήριξη καλλιτεχνικών δράσεων. Ισχυρή πεποίθηση του Ιδρύματος αποτελεί ότι η κατανόηση της Ιστορίας και των πολιτιστικών παραδόσεων, καθώς και η ευαισθητοποίηση απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα εντός της νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στον σχεδιασμό του μέλλοντος αυτής της ιστορικά σημαντικής περιοχής.


Στη βάση όλων αυτών των κριτηρίων, το Ίδρυμα Schwarz εγκαινιάζει στις 4 Αυγούστου και παρουσιάζει έως και τις 25 Σεπτεμβρίου την ομαδική έκθεση HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας στο Art Space Pythagorion στη Σάμο, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου – μια έκθεση που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα. Σε αυτή συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό –συγκεκριμένα οι Νίκος Αλεξίου, Bertille Bak, Μαρία Βαρελά, Silvina Der Meguerditchian, Μαρία Λουίζου, Ναταλία Μαντά, Ελένη Μυλωνά, Jennifer Nelson και Sphinxes– και περιλαμβάνονται επίσης έργα από τη συλλογή του Μουσείου, αφού η έκθεση σηματοδοτεί μια νέα συνέργεια μεταξύ των δύο φορέων και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Ιδρύματος Schwarz να συνάπτει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και στη νέα πολιτική του ΕΜΣΤ, που στοχεύει να συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοση του σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού και να εκθέτει έργα της συλλογής του εκτός των τειχών του και εκτός της πρωτεύουσας.


Το ερέθισμα για την έκθεση αυτή δόθηκε από το ανανεωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης για έργα που είναι χειροποίητα ή βασίζονται στη χειροτεχνία. Ο όρος «χειροτεχνία» αναφέρεται σε διαδικασίες, ενέργειες, τεχνικές και μορφές δημιουργικότητας που εκτελούνται συνήθως διά χειρός ή με τη χρήση χειροκίνητων συσκευών. Με την έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης, την πίεση για παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, όπως και με τη μαζική παραγωγή χαμηλού κόστους, η χειροτεχνία περιθωριοποιήθηκε σταδιακά και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίστηκε εντελώς. Παραδοσιακές τεχνικές και τεχνογνωσία που υπήρχαν για γενιές εξαλείφθηκαν. Σήμερα, ωστόσο, πολλοί καλλιτέχνες επιστρέφουν στις χειροτεχνικές πρακτικές και σε μεθόδους που ενέχουν δημιουργική υλικότητα. Ένας λόγος είναι η αυξανόμενη επικράτηση της ψηφιακής κουλτούρας, η κυριαρχία του άυλου, της πληροφορικής, η άνοδος της πνευματικής εργασίας (cognitive labour) στη σύγχρονη ζωή και η περιθωριοποίηση του απτού και του απτικού. Ένας δεύτερος λόγος είναι η σύνδεση της χειροτεχνίας κυρίως με τις γυναίκες και την εργατική τάξη, καθώς και με τις μειονότητες – δηλαδή με περιθωριοποιημένες ομάδες που αποκλείστηκαν από τον χώρο της «υψηλής τέχνης» και των ορθόδοξων ή κυρίαρχων ιστορικών αφηγήσεων. Σήμερα, καθώς αμφισβητείται η υποκείμενη δυναμική εξουσίας, η οποία υπαγόρευε τους κανόνες για ό,τι ανήκει στην «υψηλή τέχνη» και ό,τι όχι, τίθεται σε αμφισβήτηση και η αντίθεση τέχνης – χειροτεχνίας.


Μάλιστα, την Πέμπτη 4 Αυγούστου, την ημέρα των εγκαινίων, στο Art Space Pythagorion θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 η πεφόρμανς Six Breaths Per Minute της Μαρίας Λουίζου με τη συμμετοχή της Αλίκης Σιούστη και της Κατερίνας Νουνοπούλου. Η περφόρμανς θα επαναληφθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 19.30.

Οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Schwarz για τον φετινό Αύγουστο δεν εξαντλούνται όμως στην πολύ σημαντική αυτή έκθεση, αφού αυτό το καλοκαίρι συνολικά 22 νέοι Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο και συναντιούνται στη Σάμο, κάνουν πρόβες, ανταλλάσσουν σκέψεις για τη μουσική και την ερμηνεία, και μοιράζονται τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου. Για 12η χρονιά, το Samos Young Artists Festival καλεί μουσικούς στη Σάμο και παρουσιάζει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το μπαρόκ ρεπερτόριο μέχρι την κλασική και ρομαντική μουσική, τη μουσική δωματίου, τη μουσική φάδο και την μπόσα νόβα.

Η Masha Ilyashov και ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος διατηρούν την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ και επιμελούνται ένα πρόγραμμα 7 συναυλιών στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, με θέα τη θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Samos Young Artists Festival διοργανώνεται στην ελληνική περιφέρεια τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες του. Πρόκειται δε για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βορείου Αιγαίου, καθώς πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2010, ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα στους κόλπους του έχουν συνυπάρξει περισσότεροι από 170 διεθνούς φήμης μουσικοί εδραιώνοντας έτσι τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, στα 5 ευρώ ανά συναυλία, ακριβώς έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις.


Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως και η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική παραγωγή και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχους του Ιδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού της Σάμου, εκπληρώνοντας έναν από τους καταστατικούς σκοπούς του Ιδρύματος.

Πληροφορίες για την έκθεση HANDMADE: ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

  • Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, 20.00-23.00
  • Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου 2022
  • Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-13.00 και 19.00-24.00

Το αναλυτικό πρόγραμμα του SAMOS YOUNG ARTISTS FESTIVAL

Κυριακή 7 Αυγούστου

Traverssia – H μπόσα νόβα συναντά τη μουσική φάδο

Δευτέρα 8 Αυγούστου

Σύνολο Odeon

Έργα των Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, Φραντς Σούμπερτ

Τρίτη 9 Αυγούστου

Masters of Trumpet and Piano

Έργα των Β.Α. Μότσαρτ, Ρόμπερτ Σούμαν, Έργουιν Σούλχοφ, Φρεντερίκ Σοπέν, Γκίγια Καντσέλι, Ζαν-Μπατίστ Αρμπάν

Τετάρτη 10 Αυγούστου

Φρεντερίκ Σοπέν – Ωγκύστ Φρανσόμ

Μία φιλία με μουσικούς καρπούς

Έργα των Ωγκύστ Φρανσόμ και Φρεντερίκ Σοπέν

Πέμπτη 11 Αυγούστου

Συναυλία μουσικής δωματίου

Έργα των Ρίχαρντ Στράους και Αντονίν Ντβόρζακ

Παρασκευή 12 Αυγούστου

Συναυλία μπαρόκ μουσικής

Κινούμενο γι’ αυτή τη βραδιά ανάμεσα στο δίπολο της λαϊκής και της λόγιας τέχνης, το φεστιβάλ Σάμου κάνει ένα πολύ μικρό αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή λιγότερο από έναν χρόνο πριν έχοντας σημαδέψει με το έργο του τη μουσική της νεότερης Ελλάδας. Στο ίδιο πνεύμα θα συμπορευθεί μαζί του ενας από τους τον πλέον λαϊκούς συνθέτες του όψιμου μπαρόκ, ο Γκ. Φρ. Χαίντελ.

Σάββατο 13 Αυγούστου

Συναυλία λήξης φεστιβάλ

Έργα των Φέλιξ Μέντελσον, Νίκου Σκαλκώτα

Το SYAF πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού & της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα