Φουτουρισμός: Κλείνει 110 χρόνια το καλλιτεχνικό κίνημα

Φουτουρισμός: Κλείνει 110 χρόνια το καλλιτεχνικό κίνημα
Glomex

Λίγα λόγια για το πρωτοποριακό κίνημα που συνδέθηκε με τον φασισμό. Οι φουτουριστές που αντιτάχθηκαν στον ρομαντισμό, την παράδοση και τις παλιές τεχνοτροπίες και ύμνησαν την ταχύτητα και τις βιομηχανικές πόλεις.

Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό κίνημα που γεννήθηκε στην Ιταλία, ο φουτουρισμός, γιορτάζει 110 χρόνια ύπαρξης με μια έκθεση στην Πίζα, όπου εμφανίζονται τα βασικά έργα των καλλιτεχνών που τον διαμόρφωσαν.

Youtube

Βασικός εκφραστής του φουτουρισμού ήταν ο Φίλιππο Μαρινέττι (1876-1944), ενώ απαρχή του κινήματος θεωρείται το έτος 1909, όταν ο Μαρινέττι δημοσίευσε στη γαλλική εφημερίδα “Φιγκαρό” το μανιφέστο του φουτουρισμού. Ο Μαρινέτι, γόνος πλούσιας ιταλικής οικογένειας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σπούδασε στο Παρίσι και έζησε στο Μιλάνο. 

«Μόλις έφτασε στο Μιλάνο συνειδητοποίησε ότι είχε σημειωθεί μια εποχική αλλαγή στην κοινωνία, ακόμα και στην ιταλική κοινωνία. Έτσι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια αισθητική επανάσταση σε όλες τις πτυχές των τεχνών λέει η Άντα Μασοέρο επιμελήτρια της έκθεσης.

Όπως γράφει το Euronews, οι φουτουριστές εισήγαγαν κάθε νέο μέσο στην καλλιτεχνική έκφραση και χαιρέτησαν τα νέα τεχνολογικά μέσα της εποχής ως ένα θρίαμβο του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Αντιτάχθηκαν στο ρομαντισμό, τις παλιές τεχνοτροπίες, την παράδοση και ύμνησαν την ταχύτητα και τις βιομηχανικές πόλεις.

Κατά την έκφρασή τους «ένα αυτοκίνητο, είναι ωραιότερο από τη Νίκη της Σαμοθράκης». Ο φουτουρισμός αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλες της μορφές της τέχνης, από τη ζωγραφική, έως το θέατρο αλλά και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Youtube

Αυτό το μανιφέστο απευθύνονταν στο ευρύ κοινό, στο πλήθος και όχι σε μια μικρή ομάδα όπως ξεκίνησε. Αυτή ήταν μια ακόμη ιδιαιτερότητα του κινήματος που ήταν σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της avant-garde τον εικοστό αιώνα, λέει ο Κόσιμο Μπάτσι Τόρσι πρόεδρος του «Ιδρύματος Palazzo Blu». 

Ο Sant’Elia πέθανε το 1916 και ο θάνατός του συχνά ταυτίζεται με το τέλος του φουτουρισμού. Παρόλα αυτά αρκετοί εκπρόσωποι του φουτουρισμού συνέχισαν να δημοσιεύουν και να εκθέτουν έργα, έως το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου. 

Καθώς όμως το κίνημα συνδέθηκε με το φασισμό, το ίδιο το κοινό, το εγκατέλειψε. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα