Γιώργος Νταλάρας: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον μεγάλο ερμηνευτή

Γιώργος Νταλάρας: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον μεγάλο ερμηνευτή
NDP Photos

Πενήντα και πλέον χρόνια ο Γ. Νταλάρας πρωταγωνιστεί στο μουσικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας με τη φωνή του, τα τραγούδια του, το λόγο του, τις επιλογές του.

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις: Στην καριέρα του έχει τραγουδήσει σχεδόν όλα τα μουσικά είδη: από δημοτικό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι μέχρι βυζαντινούς ύμνους, λυρικά, σύγχρονα έντεχνα, λάτιν, όπερα, συμφωνικά έργα, ροκ, ποπ κ.ά. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού καθώς και με πολλές από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Νταλάρας φιλοξενείται στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Ένα μύθο θα σας πω” και αφηγείται το μουσικό του παραμύθι- και όχι μόνο- στον Ηλία Μπενέτο! Για δύο ώρες (από τις 16:00 έως τις 18:00 το απόγευμα) χειμαρρώδης και αποκαλυπτικός, ο Γιώργος Νταλάρας θα μιλήσει για τη μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, για άγνωστες πτυχές της διαδρομής του και για την ευτυχία με τα δύο του εγγόνια…

News 24/7 στους 88,6: Ο Γιώργος Νταλάρας καλεσμένος στον Ηλία Μπενέτο

Με αφορμή την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του κορυφαίου ερμηνευτή στον Ηλία Μπενέτο, το News 24/7 παρουσιάζει πέντε αλήθειες για τον Γ. Νταλάρα που ίσως δεν είναι τόσο γνωστές:

1. Το όνομα Νταράλας

Ο Γιώργος Νταλάρας κατάγεται από οικογένεια μουσικών. O πατέρας του, Λουκάς Νταράλας ήταν επίσης τραγουδιστής και συνθέτης στο χώρο της ρεμπέτικης μουσικής. Οι πρώτες του μνήμες είναι στενά δεμένες με τις βασικές μορφές της ελληνικής μουσικής, το δημοτικό, το σμυρνέικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του, το άλλαξε επισήμως (όχι ψευδώνυμο) σε Νταλάρας. Όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, το όνομα του πατέρα του διευκόλυνε σημαντικά τα πρώτα του βήματα και του άνοιξε πόρτες.

Το τραγούδι “Φτωχομπούζουκο” του Λουκά Νταράλα:

2. Ξεκίνησε να τραγουδά και να δουλεύει στα 7

«Με παίρνανε επτά χρονών παιδάκι, με βάζανε στις χορωδίες και μου λέγανε “τραγούδα”, έτσι, χωρίς να σκεφτώ τι μπορεί να γίνει. (..)»  έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Λόγω της απουσίας του πατέρα του από το σπίτι, ο Γ. Νταλάρας δούλευε από 7 χρονών έως και 15 χρονών ταυτόχρονα με το σχολείο του. Η πρώτη του δουλειά ήταν η μεταφορά πάγου. Συνολικά στα παιδικά του χρόνια έκανε 23 διαφορετικά επαγγέλματα, όπως βοηθός καφενείου (στο πρωτοδικείο της Αθήνας στην οδό Φειδίου), βοηθός σε βιβλιοδετείο/τυπογραφείο, τεχνικός αυτοκινήτων, γρασαδόρος σε πλυντήρια αυτοκινήτων, εργάτης σε οικοδομή, βοηθός επισκευών σκαπτικών μηχανημάτων, οξυγονοκολλητής, βοηθός χρυσοχόου κλπ. Το 1965 σε ηλικία 15 χρονών, έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε στο πάλκο “Στου Στελλάκη”, με τον βετεράνο Στέλιο Περπινιάδη και τον γιο του Βαγγέλη στο Χαϊδάρι και έτσι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη μουσική.

3. Η πρώτη ηχογράφηση

Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, φίλος του πατέρα του, βλέποντας τα φωνητικά χαρίσματα του έφηβου ακόμα Γιώργου, προσπάθησε να τον βοηθήσει να μπει στην δισκογραφία. Του έγραψε δύο τραγούδια και του πρότεινε να τα ηχογραφήσουν σε ένα στούντιο στα Εξάρχεια. Καθώς πήγαιναν στο στούντιο την ημέρα που θα ηχογραφούσαν τα τραγούδια, δύο άρματα μάχης είχαν σταθμεύσει προς το μέρος της Στουρνάρη. Ήταν Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, η ημέρα που η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με τανκς. Έτσι λοιπόν δεν κατάφερε να ηχογραφήσει. Από την αυτοβιογραφία του Περπινιάδη μαθαίνουμε ότι αυτά τα δύο τραγούδια ήταν το “Μπροστά στα σκαλοπάτια σου” ένα κανταδορίστικο χασάπικο και το “Πάντα σε φίλους πίστευα” ένα ζεϊμπέκικο.

Πέντε μήνες αργότερα ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι από την εταιρία “Αυλός” του Γ. Περγαντή. Η “Προσμονή” σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου ηχογραφήθηκε το 1967 σε ένα μικρό στούντιο στην οδό Μασσαλίας. Το τραγούδι  κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, αλλά κόπηκε αμέσως και όχι τυχαία από την λογοκρισία των συνταγματαρχών. Οι στίχοι ήταν καθαρά πολιτικοί:

4. Η συνεργασία με τον Sting

Στις 11 Ιουλίου του 2001 σε συναυλία του Sting στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ο Sting μοιράστηκε την σκηνή μαζί με τον Γ.Νταλάρα για να πούνε μαζί ντουέτο το “Mad about you”. Ο Γιώργος Νταλάρας είχε συμπράξει με τον Sting για πρώτη φορά το 1988, στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας, ξανά στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τα επόμενα χρόνια συναντήθηκαν άλλες δύο φορές στο Open Air Φεστιβάλ του Αμβούργου και στη Γαλλία

5. “Ο θείος”

Πολλοί συνάδελφοι του Γ. Νταλάρα τον αποκαλούν “θείο”. Το παρατσούκλι αυτό είχε ξεκινήσει σαν αστείο, όταν ο Γ.Νταλάρας είχε κάνει μία φορά δώρο ένα κασετόφωνο στον Χάρη Κατσιμίχα και από τότε ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας τον φωνάζουν θείο. Έπειτα έγινε γνωστό και άρχισαν και άλλοι συνάδελφοι και φίλοι του να τον αποκαλούν θείο, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει δύο συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Hakan Sensoy, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Ηρώδειο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα