Η Alpha Bank στηρίζει δύο μεγάλες εκθέσεις με έργα Delacroix και Philippoteaux

ALPHABANK  (EUROKINISSU/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ALPHABANK (EUROKINISSU/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Χορηγός των δύο μεγάλων εκθέσεων, με έργα σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων του 19ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, είναι η Alpha Bank

Η Alpha Bank, συνεπής αρωγός της Τέχνης και του Πολιτισμού, υποστηρίζει δύο μεγάλες Εκθέσεις με έργα των Eugene Delacroix και Henri Felix Emmanuel Philippoteaux, σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων του 19ου αιώνα, που παρουσιάζονται έως την 31 Ιανουαρίου 2017, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη.

Οι Εκθέσεις επικεντρώνονται σε δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, την Επανάσταση του 1821 και την Πολιορκία του Παρισιού το 1870, αναδεικνύοντας τις σχέσεις φιλίας και υποστηρίξεως, αλλά και τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πρώτη Έκθεση, με τίτλο “Ο Delacroix σκηνοθετεί το ’21”, διαρθώνεται γύρω από δύο εμβληματικά έργα του μεγάλου φιλέλληνα ζωγράφου του Ρομαντισμού - “Η σφαγή της Χίου” (1824) και “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” (1826). Περιλαμβάνει σπάνιο εικονογραφικό υλικό και μαρτυρίες από το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ντελακρουά, καθώς και σημαντικά ελληνικά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Κατάληξη της Εκθέσεως για τον Delacroix, αποτελεί το έργο της ζωγράφου Βάνας Ξένου "Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα" (1989), το οποίο πραγματεύεται το θέμα της σφαγής της Χίου από τη σκοπιά του σύγχρονου καλλιτέχνη.

Στη δεύτερη Έκθεση, με τίτλο “Ο Philippoteaux δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού”, πρωταγωνιστεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870- 71). Το σπάνιο αυτό έργο -“Η υπεράσπιση του φρουρίου του Issy” (1872)- είχε παρουσιασθεί το 1896 στην Αθήνα, κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δύο Εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Γαλλικής Προεδρίας της ∆ημοκρατίας.

SHARE:

24Media Network