Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει "like" στο Instagram και εγκαινιάζει μία εναλλακτική έκθεση

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει "like" στο Instagram και εγκαινιάζει μία εναλλακτική έκθεση

Συλλογή από φωτογραφίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κοινωνικά δίκτυα φιλοξενούνται σε εκτυπωμένη μορφή υψηλής ανάλυσης στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Το NEWS 247 στα εγκαίνια της εναλλακτικής έκθεσης

Μπορούν τα social media να εξελιχτούν σε μία μορφή εναλλακτικής τέχνης; Πόσο διαφέρει ένα ενσταντανέ στο Instagram από έναν πίνακα "ζωγραφικής"; Και πώς η φωτογραφική εφαρμογή που επινόησε ο 30χρονος Κέβιν Σίστρομ, αλλά και το "έξυπνο κινητό" μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία μιας οπτικοποιημένης αφήγησης ανώτατου αισθητικού αποτελέσματος; Η ιστορική γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πλατεία Κολωνακίου πάτησε "like" σε δεκάδες photobooks που αναρτώνται καθημερινά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επωνύμων και άνοιξε τις πόρτες της σε μία εναλλακτική έκθεση που ακούει στο όνομα "Ινσταντανέ". Το NEWS 247 βρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια και "κρυφοκοίταξε" τις φωτογραφίες που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τους online λογαριασμούς μας.

"Ουσιαστικά πρόκειται για μία συλλογή φωτογραφιών από social media πολλών φίλων. Και πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία; Ανάμεσα σε αμέτρητες αναρτήσεις, διέκρινα ότι κάποιες είναι πολύ ποιοτικές. Έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να επιλέξουμε φωτογραφίες που εμείς ξεχωρίζουμε και να κάνουμε μια έκθεση", αναφέρει η γυναίκα που εμπνεύστηκε την πρωτότυπη ιδέα, Δάφνη Ζουμπουλάκη.                          

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν καρέ από social media και όσα έχουν αποτυπώσει μέσα από τον προσωπικό τους φακό έχουν ο Νίκος Αλιάγας, ο Σταμάτης Αθανάσουλας, ο Νίκος Βατόπουλος, η Μαρίνα Βερνίκου, η Μαρία Γιαννά, ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης, η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, ο Βασίλης Μαραγκός, η Δωροθέα Μερκούρη, η Βένια Μπεχράκη, ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ, ο Βαγγέλης Πατεράκης, η Δανάη Στράτου και ο Μανούσος Χαλκιαδάκης. “Άνθρωποι δηλαδή που δεν έχουν απαραίτητα επαγγελματική σχέση με τη φωτογραφία”, συμπληρώνει η κα Ζουμπουλάκη.

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

Στην έκθεση παρουσιάζονται εννέα φωτογραφίες από κάθε συμμετέχοντα. Και επειδή οι αναλύσεις στο Instagram είναι αρκετά μικρές, οι φωτογραφίες τυπώθηκαν σε διάσταση 30x30 και καλύπτονται από πλέξιγκλας, το οποίο δίνει σταδιακά την αίσθηση τηλεοπτικής οθόνης, ενώνοντας σε αρμονία το ιστορικό με το σύγχρονο.

"Ο τρόπος που βλέπουμε τη φωτογραφία έχει αλλάξει. Όλη η κουλτούρα μας αλλάζει και αυτό οφείλεται στα τελευταίας γενιάς τηλέφωνα. Μέσα από το Instagram ανακαλύψαμε ότι κάποιες φωτογραφίες είναι πολύ καλές. Και ότι προέρχονται από το χέρι, όχι απαραίτητα φωτογράφων, αλλά αρχιτεκτόνων, ηθοποιών, παρουσιαστών, κινηματογραφιστών. Προσωπικά, ασχολούμουν με την φωτογραφία επαγγελματικά, όμως την εγκατέλειψα πριν 15 χρόνια. Με το κινητό μου ανακάλυψα ότι μπορώ να εξασκήσω και πάλι το χόμπι μου. Το Instagram δεν είναι τέχνη, έχει όμως την σημασία μιας ανάμνησης και μαζί με την ανάγκη να το μοιραστείς με κόσμο και όσους σε ακολουθούν, ουσιαστικά βγάζει κάτι καινούργιο, που δεν είναι αμελητέο. Αυτό ερευνούμε μέσα από την έκθεση. Και θέλουμε να δούμε πόση ανταπόκριση έχει στον κόσμο", αναφέρει στο NEWS 247 η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, που εκθέτει κι εκείνη με τη σειρά της φωτογραφίες κυρίως από καλοκαιρινά τοπία.

Το ενδιαφέρον φωτογραφικό πείραμα θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου και οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο Instagram, με hashtags: #instazoum14, #Ινσταντανέ, #ZoumboulakisGalleries. Οι πίνακες πωλούνται προς 150 ευρώ ο ένας, ενώ μέρος των εσόδων προορίζεται για τις ανάγκες της ίδιας της γκαλερί.

Εμείς δεν έχουμε παρά να σάς δώσουμε μία μικρή "γεύση" από όσα ενσταντανέ μάς εντυπωσίασαν. Και αν κρίνουμε από τον κόσμο που έδωσε το παρών στα εγκαίνια (άνθρωποι τόσο από την showbiz, όσο και από την ελληνική πολιτική σκηνή), τότε μιλάμε για μία από τις πιο φιλόδοξες εκθέσεις που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας για φέτος το χειμώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

(Οι φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα)

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

 

(Οι φωτογραφίες της Τατιάνας Καραπαναγιώτη)

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

(Οι φωτογραφίες της Μαρίας Γιαννά)

 

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους στην έκθεση:

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη κάνει

 

SHARE:

24Media Network