Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης για πρώτη φορά χωρίς κοινό

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης για πρώτη φορά χωρίς κοινό
Παλαιότερη συναυλία στη Βιέννη. AP

Τρόπους να καλύψει το κενό από την έλλειψη χειροκροτημάτων αναζητούσε η ορχήστρα που για πρώτη φορά θα παίξει χωρίς κοινό. Το αποτέλεσμα θα φανεί την Παρασκευή.

Χωρίς την φυσική παρουσία κοινού  η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης, που από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί “κανονικά” την ερχόμενη Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, στην “έδρα” της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα.

“Φυσικά, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια συναυλία στην οποία δεν υπάρχουν επισκέπτες που χειροκροτούν, κάτι που θα είναι μία νέα εμπειρία για την ορχήστρα, και θα πρέπει να βρούμε κάποιο δραματουργικό πλαίσιο”, είχε τονίσει πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει μια γρήγορη “πόλκα” και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα, ωστόσο “εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και ίσως συνενώσουμε κάποια μουσικά κομμάτια για να δημιουργήσουμε ένα θεματικό τόξο”.

“Μένει να δούμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε το παραδοσιακό “encore” που ακολουθεί μετά το Μαρς του Ραντέτσκι, στο οποίο το κοινό συνοδεύει με τα ρυθμικά χειροκροτήματα του την ορχήστρα, και ίσως μπορέσουμε να χειροκροτούμε εμείς οι ίδιοι στην ορχήστρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

“Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ακύρωσης της Συναυλίας καθώς θα ήταν διεθνώς αδύνατο να μην κάνουμε αυτή τη Συναυλία, η οποία για εμένα είναι ένα μήνυμα στον κόσμο”, τόνισε ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα, που θα εστιάζεται κυρίως στη μουσική δυναστεία των Στράους, είναι ακριβώς όπως είχε καταστρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τον μεγάλο μαέστρο Ρικάρντο Μούτι που θα διευθύνει τη Συναυλία.

Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021, θα είναι η έκτη φορά.

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση μεταδίδει από το 1959 την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, που παρακολουθούν κάθε Πρώτη του Νέου Έτους περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, και που μεταδίδει εδώ και δεκαετίες η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ειδικότερα η ΕΡΤ 1 και το Τρίτο Πρόγραμμα) μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα