Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”: Αποχωρεί ο Μανωλόπουλος, αναλαμβάνει η Ανδριοπούλου

Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”: Αποχωρεί ο Μανωλόπουλος, αναλαμβάνει η Ανδριοπούλου
Αεροφωτογραφία του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Eurokinissi

Σε έναν απολογισμό της πορείας του ΚΠΙΣΝ προχώρησε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε με απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Αλλαζή του διευθύνοντα συμβούλου καθώς και δύο μέλη του διοικητικού συμβούλιου που συνόδευσαν και καθόρισαν το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, φέρνει η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων (σ.σ.: του Υπουργείου Οικονομικών δηλαδή που έχει τη μοναδική μετοχή).

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μανωλόπουλος θα αντικατασταθεί από την Έλλη Ανδριοπούλου, η οποία εργάζεται στο ΚΠΙΣΝ από το 2012.

Κατά τη γνωστοποίηση της απόφαση, ο κ. Μανωλόπουλος προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων και των οικονομικών του ΚΠΙΣΝ κατά τη θητεία του. Μίλησε για τη διαρκή αύξηση της επισκεψιμότητας επί τρία συναπτά έτη (σ.σ.: το 2019 σημειώθηκαν 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες, δεκαπλάσιος δηλαδή αριθμός από τους αρχικούς στόχους του ιδρύματος), τη μεγάλη αποδοχή του κοινού, το θεαματικό πλεόνασμα 3,1 εκατ. ευρώ που πέτυχε σε σχέση με τα προβλεπόμενα οικονομικά δεδομένα αλλά τις χιλιάδες δράσεις κάθε είδους που έχουν μέχρι στιγμής διοργανωθεί.

«Τα στοιχεία αυτά επικυρώνουν απόλυτα και μάλιστα με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα, τη διαδεδομένη εικόνα του ΚΠΙΣΝ ως ενός πολύ μεγάλου success story της δεκαετίας που πέρασε για την Ελλάδα, τονίζει στη συνέχεια. «Το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού ως ένα νέο μοντέλο δημόσιου χώρου, ανοιχτού, ελεύθερου, χωρίς εμπόδια πρόσβασης οποιουδήποτε τύπου, όπου όλοι είναι και αισθάνονται ευπρόσδεκτοι» τόνισε.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην περίοδο του κορονοϊού, όταν το ΚΠΙΣΝ αποδείχθηκε πρωτοπόρο: πρώτο στην παραγγελία μέσων ατομικής προστασίας (από τέλη Ιανουαρίου) και στην εφαρμογή πυκνών απολυμάνσεων, δραστήριο εξ αποστάσεως με δράσεις που συγκέντρωναν πάνω από 500.000 προβολές ανά εβδομάδα καθώς και προσεκτική επαναφορά με απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή.

Ακολουθεί το κείμενο – απολογισμό του Ν. Μανωλόπουλου:

«Με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων (δηλ. του Υπουργείου Οικονομικών που έχει τη μοναδική μετοχή) της “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ” (ΚΠΙΣΝ)  της 11/6/2020, αντικαταστάθηκε από νέο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού μετά την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία.

Το έργο του Διοικητικού αυτού Συμβουλίου, στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω ως Διευθύνων Σύμβουλος, στέφθηκε από πολύ μεγάλη και καθολικά αναγνωρισμένη επιτυχία σε όλους τους τομείς.

-Στον τομέα της επισκεψιμότητας, ο αριθμός των επισκέψεων αυξανόταν επί 3 συνεχή χρόνια, φθάνοντας το 2019 τα 6,3 εκατομμύρια, σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τις 700.000 επισκέψεις που είχε θέσει ως στόχο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με Επιχειρησιακό Σχέδιο που είχε εκπονήσει, πριν την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία, και είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο του 2017 στο νέο, τότε, Διοικητικό Συμβούλιο ως σημείο αναφοράς για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

-Από έρευνες κοινού της Αττικής και επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποίησε μεγάλη εταιρεία του κλάδου στα τέλη του 2018 και του 2019, προκύπτει ότι 92% του κοινού και το 99% των επισκεπτών έχουν θετική γνώμη για το ΚΠΙΣΝ και τη λειτουργία του.

-Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καλύτερα από τους στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΣΝ. Χαρακτηριστικά σημειώνω ότι για το 2018 προβλεπόταν έλλειμμα 330 χιλιάδων ευρώ και επετεύχθη πλεόνασμα 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

-Στον τομέα του προγραμματισμού πραγματοποιήσαμε πάνω από 4.000 εκδηλώσεις και δράσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με δωρεάν είσοδο, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Οι εκδηλώσεις και δράσεις μας ήταν πολύμορφες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές με έμφαση στην ποιότητα αλλά και στην αξιοποίηση νέων ανθρώπων και την ενίσχυση νέων ιδεών.

Τα στοιχεία αυτά επικυρώνουν απόλυτα και μάλιστα με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα,  τη διαδεδομένη εικόνα του ΚΠΙΣΝ ως ενός πολύ μεγάλου success story της δεκαετίας που πέρασε για την Ελλάδα. Το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού ως ένα νέο μοντέλο δημόσιου χώρου, ανοιχτού, ελεύθερου, χωρίς εμπόδια πρόσβασης οποιουδήποτε τύπου, όπου όλοι είναι και αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, αλλά και ως βασικός προορισμός ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης και κορυφαίος προορισμός πολιτισμού και πρασίνου της Αθήνας. Έχει, επίσης, συγκεντρώσει πλήθος βραβεύσεων, τόσο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή, όσο και για τη λειτουργία του σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ευχαριστούμε από την καρδιά μας το κοινό και τους επισκέπτες μας, που αγκάλιασαν με τόση θέρμη το ΚΠΙΣΝ.

O Νίκος Μανωλόπουλος Eurokinissi

 

Λειτουργήσαμε με άκρα προσοχή και επιμέλεια στην οικονομική διαχείριση. Προστατεύσαμε σε κάθε βήμα το Δημόσιο Συμφέρον.

Αλλά και στην περίοδο του κορωνοϊού λειτουργήσαμε, πιστεύω, υποδειγματικά:

– Ήμασταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα, που παραγγείλαμε στα τέλη Ιανουαρίου και παραλάβαμε στα μέσα Φεβρουαρίου Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και εφαρμόσαμε πρόγραμμα πυκνών απολυμάνσεων, ώστε και όσοι εργαζόμενοί μας χρειαζόταν να έχουν φυσική παρουσία στο ΚΠΙΣΝ να είναι προστατευμένοι.

– Για την περίοδο του lockdown εκπονήσαμε ειδικό σχέδιο με “δεξαμενές ασφαλείας προσωπικού” στις βασικές υπηρεσίες (security, απολυμάνσεις, καθαρισμός κλπ.) ώστε και στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο ΚΠΙΣΝ να υπάρχει πάντα “προσωπικό ελεύθερο covid” για να μην μείνει ποτέ ακάλυπτο το ΚΠΙΣΝ στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

-Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός ένα νέο διαδικτυακό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που συγκεντρώνει πάνω από 500.000 views την εβδομάδα στα social media του ΚΠΙΣΝ, και προηγούμαστε, με απόσταση, όλων των άλλων πολιτιστικών οργανισμών της Ελλάδας. Με εκδηλώσεις και δράσεις υψηλής ποιότητας, η κάθε μια στο είδος της. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το Ελληνικό δυναμικό του Πολιτισμού και της Παιδείας που την περίοδο αυτή χειμάζονται. Δημιουργήσαμε τη σειρά “Αναγνώσεις”, για την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική παιδική λογοτεχνία  που έχει ήδη χαιρετισθεί ως υποδειγματική και αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για την παιδεία των νέων μας.

 -Επεξεργασθήκαμε ένα λεπτομερές και πλήρες Σχέδιο για το άνοιγμα του Πάρκου και των υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ, με γνώμονα την άριστη εμπειρία των επισκεπτών μας με ταυτόχρονη προστασία της υγείας τους, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την  Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, αποσπώντας συγχαρητήρια και ήδη εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία. Εφαρμόσαμε σύστημα προκρατήσεων για την αποφυγή του ενδεχόμενου συνωστισμού που θα συνεπαγόταν η πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα του ΚΠΙΣΝ. Αφήσαμε τελείως ελεύθερη την πρόσβαση για τους άνω των 65, τα ΑμεΑ και τις εγκύους.

Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την επιτυχία αυτή χωρίς την πολλαπλή οικονομική στήριξη του ΙΣΝ, του Διοικητικού του Συμβουλίου και ιδιαίτερα του Προέδρου του Ανδρέα Δρακόπουλου. Πέρα από  την παράδοση του μοναδικού αυτού έργου στην Ελληνική Πολιτεία, κορυφαίο στοιχείο της στήριξης αυτής ήταν οι μεγάλες δωρεές των 5+5 εκατομμυρίων κατ’ έτος για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες.

Ευχαριστώ την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους συνοδοιπόρους μας στην πορεία αυτή, για την συμβολή τους με τις λαμπρές επιδόσεις τους. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους συνεργάτες μας: καλλιτέχνες, ανθρώπους της Παιδείας, ανθρώπους του αθλητισμού, τεχνικούς για την βοήθειά τους στη λειτουργία μας και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου στο ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, ξεχωριστές προσωπικότητες όλοι, με σημαντικές επιδόσεις στον τομέα τους, για την αποφασιστική συμβολή τους στην επιτυχία του ΚΠΙΣΝ.

Τέλος, ευχαριστώ από την καρδιά μου τους συνεργάτες μου στο ΚΠΙΣΝ, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του οργανισμού. Στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία, έδωσαν, σε κάθε βήμα, τον καλύτερο εαυτό τους, δικαιώνοντας την εικόνα που είχα και τις προσδοκίες μου για πολύ υψηλές επιδόσεις στο έργο τους, σύμφωνα με το σχέδιό μας. Ιδιαίτερα, θα θυμάμαι πάντα την περισσότερο και από λαμπρή ανταπόκρισή τους στα εντελώς νέα και επίπονα καθήκοντα που μας έθεσε η περίοδος του κορωνοιού.

Το ΚΠΙΣΝ είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση για τη χώρα μας, ένας πολύ σημαντικός θεσμός και ένα μοναδικό δημόσιο αγαθό.

Ελπίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που διαγράφονται με την ίδια επιτυχία.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Μανωλόπουλος, πρώτος διευθυντής του ΚΠΙΣΝ που είχε οριστεί μαζί με το ιδρυτικό ΔΣ (με πρόεδρο τότε τον Γιώργο Κιμούλη για μόλις 17 μέρες μέχρι να παραιτηθεί και να τον διαδεχθεί η Λυδία Κονιόρδου η οποία επίσης παραιτήθηκε για να κατέβει στις Ευρωεκλογές) από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ΔΣ για την πρώτη συνεδρίαση. To ΔΣ είναι επταμελές και αποτελείται από τον Γιώργο Κουμεντάκη καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον Σταύρο Ζουμπουλάκη  πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθηκης, τον Δημήτρη Κάρναβο δήμαρχο Καλλιθέας, την Τίνα Στέα (η οποία παραμένει από την προηγούμενη σύνθεση). Τα νέα πρόσωπα στο ΔΣ είναι ο νομικός ειδικός σε ζητήματα φορολογίας Ευστάθιος Μπακάλης και ο Κωνσταντίνος Μαγουλάς, καθηγητής, κοσμήτορας της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Έλλη Ανδριοπούλου

Η Έλλη Ανδριοπούλου Eurokinissi

 

Η Έλλη Ανδριοπούλου εργάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το 2012 και μέχρι πρότινος διατελούσε Υπεύθυνη Διαχείρισης Δωρεάς. Έχει επίσης διατελέσει Διοικητική Διευθύντρια του ΙΣΝ στην Αθήνα και Διοικητική Διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της στο Ίδρυμα, ήταν Γενική Διευθύντρια Marketing στη Citibank και έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Oliver Wyman στη Βοστώνη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Kellogg School of Management, Northwestern University, και πτυχίου BA στην Ψυχολογία από το Deree College.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα