Ίδρυμα Γουλανδρή: Οι εκθέσεις του καλοκαιριού με το σύνθημα #StaySafe

Ίδρυμα Γουλανδρή: Οι εκθέσεις του καλοκαιριού με το σύνθημα #StaySafe
Του νέο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή,στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι Eurokinissi

"Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς" με έργα από Takis, Chryssa, Γιάννη Κουνέλλη και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, στην Άνδρο, και «Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση» στο νέο μουσείο της Αθήνας.

«Ο κορονοϊός μας άλλαξε τα πάντα: Μας άλλαξε τη ζωή, μας άλλαξε τις συνήθειες και, βεβαίως, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να ανταποκρινόμαστε στη νέα καθημερινότητα». Με αυτήν την παραδοχή, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Φλερέτ Καραδόντη, άνοιξε την παρουσίαση των εικαστικές εκθέσεων που παρουσιάζουν το φετινό καλοκαίρι τα δύο μουσεία του Ιδρύματος σε Αθήνα και Άνδρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ασφάλεια του κοινού όσο και στη διασφάλιση ότι οι συλλογές που θα παρουσιαστούν είναι ένα άρτιες, άξιες προσοχής και προσφέρουν ένα καλλιτεχνικό ερέθισμα στους επισκέπτες, το οποίο συνάδει με τη φιλοσοφία και το υψηλό επίπεδο του Ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το άνοιγμά του στο κοινό τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου που επεβλήθη το lockdown, το μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα υποδέχτηκε πάνω από 106.479 επισκέπτες.

Ειδικότερα, ως προς το πρώτο σκέλος, αυτό της ασφάλειας, το μουσείο έχει ανοίξει τις θύρες του, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για κοινό και εργαζόμενους, τα οποία πέρα από τη διατήρηση των συνιστώμενων αποστάσεων ασφαλείας, τις απολυμάνσεις και την υποχρεωτική χρήση μάσκας περιλαμβάνουν κλιματισμό ανοιχτού κυκλώματος και νέα ηχητική εφαρμογή για ξενάγηση (ίδιο περιεχόμενο με το audio guide) που διατίθεται δωρεάν για όλα τα κινητά (iOS και Android).

Ως προς τις εκθέσεις του καλοκαιριού αυτές θα είναι δύο: Η πρώτη στην Αθήνα εγκαινιάστηκε την Τετάρτη και παρουσιάζει ζωγραφικές, γλυπτικές και κατασκευαστικές δημιουργίες παιδιών που έγιναν μέσα στην καραντίνα και εστάλησαν στο Μουσείο ως συμμετοχή σε δημόσια ανοιχτή πρόσκληση. Το αφιέρωμα φιλοξενεί 252 έργα, γεμάτα φαντασία, φρεσκάδα, αισιοδοξία που δικαιώνουν τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος έλεγε: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης, το ζήτημα είναι να παραμείνει μεγαλώνοντας». Με την έκθεση αυτή, που τιτλοφορείται «Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση» εγκαινιάζεται και ο ωραίος εκθεσιακός χώρος στο πρώτο υπόγειο, με ποδαρικό που έκαναν οι μικροί καλλιτέχνες.

Η δεύτερη έκθεση που επίσης εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο μουσείο της Άνδρου με τίτλο «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού του Ιδρύματος να φέρει κοντά στο ελληνικό κοινό έργα δημιουργών οιοποίοι είτε γεννήθηκαν είτε σε κάποια στιγμή της ζωής τους εγκαταστάθηκαν και συνεχίζουν να ζουν στη χώρα υποδοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομαδική αυτή έκθεση αντικαθιστά την προγραμματισμένη αναδρομική του Γιώργου Ρόρρη,  η οποία ανεβλήθη λόγω της πανδημίας ωστόσο θα πραγματοποιηθεί σε ένα ημερομηνία στο εγγύς μέλλον (πιθανώς το καλοκαίρι του 2021)

Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση

Tο μουσείο της Αθήνας φιλοξενεί μια έκθεση με «έργα παιδικά, χωρίς να πρόκειται για παιδική έκθεση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Φλερέτ Καραδόντη. Κατά τη διάρκεια το εγκλεισμού, μαζί με τις υπόλοιπες ψηφιακές του δράσεις, το Ίδρυμα Γουλανδρή απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε μικρούς και έφηβους “Πικάσο”, ώστε με έμπνευση από τη νέα τους καθημερινότητα να φτιάξουν ένα έργο ζωγραφικής ή γλυπτικής. Το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες: λεπτοδουλεμένα σχέδια με μονόκερους και φαντασία, ζωγραφικά και ακρυλικά που εμπνέονται από τον Βαν Γκογκ ή τον Καντίνσκι μαζί με αξιέπαινα λιτές απόπειρες ξεχωρίζουν ανάμεσα στα 252 έργα που εκτίθενται.

"Απογευματινή απόλαυση" - Ελένη Υακίνθη Αρβανιτίδου, 13 ετών © Χριστόφορος Δουλγέρης

«Το εύρος της παιδικής φαντασίας, ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης, τα μέσα με τα οποία εκφράστηκαν, η αισθητική τέρψη που μας προκάλεσαν μας οδήγησαν στη σκέψη να οργανώσουμε μια έκθεση με νόρμες και κριτήρια που επιβάλλονται οργανωτικά σε εκδηλώσεις μουσειακών αξιώσεων και με τις ανάλογες εκθεσιακές υποδομές (..) Η επίσκεψη σε αυτό το αφιέρωμα θα είναι μια διαδρομή στην παιδική φαντασία και μια εμπειρία κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την παιδική φαντασιακή πρόσληψη και δημιουργικότητα. Αυτό που θα συγκρατήσουμε είναι το ένστικτο των παιδιών και η εύστοχη ματιά τους σε γεγονότα που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, βιώσαμε μέσα στη δίνη της πανδημικής αγωνίας» δήλωσαν οι επιμελητές της έκθεσης Κατερίνα Γεωργοπούλου και Γιάννης Κετιπίδης.

"Οι ουρανοξύστες της φύσης" - Αχιλλέας Δένδης, 6 ετών © Χριστόφορος Δουλγέρης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635, Τ. 210 7252 895)

«Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση»

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας Ιούνιος – Ιούλιος: Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00 Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα, Τρίτη κλειστά Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00 Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα κλειστά.

Γενική είσοδος μουσείου: € 8, μειωμένο εισίτ.: € 6

Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς

Η ομαδική έκθεση «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς», η οποία αποτελείται αποκλειστικά από έργα σημαντικά, αφανή μέχρι σήμερα στο κοινό, από ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνες που είτε γεννήθηκαν στη χώρα που ζουν ή (αυτό)εξορίστηκαν από τον τόπο τους ενόψει του εμφύλιου πολέμου αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού. Όλα τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από την ιδωτική συλλογή του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή.

"Untitled" / Χωρίς τίτλο (1983) - Γιάννης Κουνέλλης © Χριστόφορος Δουλγέρης

«Πάντοτε, στο πίσω μέρος της σκέψης μας, διατηρούμε την ιδέα ότι οφείλουμε, ως ίδρυμα, να φέρνουμε κοντά τους Έλληνες αποδέκτες της τέχνης σε ονόματα ομογενών που, ανεξάρτητα από την εδώ αναγνωρισιμότητά τους, διαπρέπουν στο εξωτερικό, τιμούνται με βραβεία, εκθέτουν σε μεγάλα διεθνή μουσεία και περιλαμβάνονται σε συλλογές σημαντικών συλλεκτών» ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο οποίος επιμελήθηκε της έκθεσης. «Μιλάμε για έργα που δημιουργήθηκαν τη δύσκολη δεκαετία του ’50 και τις απαρχές της επόμενης, όταν ο οίστρος των διωκόμενων Ελλήνων για ελεύθερη έκφραση και δράση συνάντησε την επαναστατική έξαρση της δυτικής τέχνης, την αφαίρεση και της arte povera, την κίνηση και την ενέργεια, το σπάσιμο των ορίων στη ζωγραφική και τη γλυπτική» συνέχισε.

"Untitled" / Χωρίς τίτλο (1960) - Λουκάς Σαμαράς © Χριστόφορος Δουλγέρης

 

Οι καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα είναι οι:

Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής, Lynda Benglis.

"Mur magnétique jaune" - Δημιουργία του Taki (Παναγιώτη Βασιλάκη) που θα παρουσιαστεί στο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο © Χριστόφορος Δουλγέρης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος 845 00, T. 22820 22444)

«Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς»

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 11:00-15:00 & 18:00-21:00, Δευτέρα 11:00-15:00 | Τρίτη κλειστά

Γενική είσοδος μουσείου: € 5, μειωμένο εισίτ.: € 3

London Cityscape - Picadilly Circus I | Τοπίο του Λονδίνου - Picadilly Circus Ι - Γλυπτό από τη Chryssa (Χρύσα Βαρδέα) που θα παρουσιαστεί στο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο © Χριστόφορος Δουλγέρης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα