ΥΠΠΟΑ: Τον θεό Ερμή απεικονίζει η αρχαία κεφαλή που βρέθηκε στην Αιόλου

ΥΠΠΟΑ: Τον θεό Ερμή απεικονίζει η αρχαία κεφαλή που βρέθηκε στην Αιόλου

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το άγαλμα που βρέθηκε 1,5 μέτρο κάτω από τη γη στο κέντρο της Αθήνας. "Πρωτότυπο έργο του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ".

Τον θεό Ερμή απεικονίζει το άγαλμα αρχαίας κεφαλής που βρέθηκε 1,5 μέτρο κάτω από τη γη στην οδό Αιόλου, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού:

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου “Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας” του δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους”.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο συμπληρώνει τα εξής:

Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο, πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών του 3ου αι π.Χ.. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα