Και το ηλεκτρονικό εισιτήριο με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Και το ηλεκτρονικό εισιτήριο με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Μία ακόμα σύμβαση ύψους 300.000 ευρώ υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος, "για την υλοποίηση της Β’ Φάσης Εφαρμογής Συστήματος Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου"

Μετά τη σύμβαση δωρεάς που αφορούσε στα έργα στην Ακρόπολη, μία ακόμα σύμβαση δωρεάς ύψους 300.000 ευρώ για την υλοποίηση της Β’ Φάσης Εφαρμογής Συστήματος Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου υπεγράφη στις 18 Φεβρουαρίου μεταξύ του Δημοσίου (με δωρεοδόχο τον “Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων”, το πρώην Τ.Α.Π. δηλαδή, και με τις υπογραφές των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού Χρηστου Σταϊκούρα και Λίνας Μενδώνη αντίστοιχα, καθώς και του υφυπουργού Οικονομικών Αλέξανδρου Βεσυράκη) απ΄τη μία πλευρά και του Ιδρύματος Ωνάση απ΄την άλλη.

Η “συγγενής” με το Ίδρυμα, Α.Ε. “Αριόνα Ελλάς” (“α “ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ”) αναφέρεται ως φορέας καταβολών. Γνωρίζουμε άλλωστε την Α.Ε. και από τη σύμβαση για την Ακρόπολη όπου η “Αριόνα” φερόταν ως φορέας υλοποίησης και πάλι, της κατασκευής Ανελκυστήρα Πλαγιάς για τα ΑμεΑ και του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του φωτισμού, έργα στα οποία προστέθηκαν αργότερα και οι διαστρώσεις του μνημείου.

Αναμένουμε βέβαια τη δημοσίευση του περιεχομένου της σύμβασης στο ΦΕΚ ή την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για να διευκρινιστεί τί ακριβώς περιλαμβάνει η Β’ Φάση Εφαρμογής Συστήματος Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η εφαρμογή του υπήρξε αίτημα πολλών ετών και ότι η Α’ Φάση υλοποιήθηκε χάρη στη σταθερή επιδίωξη και τις κινήσεις προς αυτόν τον σκοπό της πολιτικής ηγεσίας, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ από το 2015 μέχρι το 2018: Η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018, η παραγωγική στις 2 Ιουλίου και 17 μέρες αργότερα (στις 19 Ιουλίου) έγινε η σύνδεση με το διαδίκτυο στη διεύθυνση etickets.tap.gr, δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων μέσω Ίντερνετ. Αυτή η Α΄Φάση Εφαρμογής αφορούσε σε 11 σημεία: Ακρόπολη και Κλιτύες μαζί με τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους Αρχαία Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικό, Λύκειο Αριστοτέλη, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά, Κνωσό και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 40% των επισκεπτών και το 55% των εσόδων.

Πρόθεση τότε του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή, που διαχειριζόταν αποκλειστικά το θέμα ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο να επεκταθεί σε: Ολυμπία, Δελφούς, Λίνδο, Δήλο, Ακρωτήρι, Βεργίνα, μουσεία της Θεσσαλονίκης κ.ά. Θα περιλαμβάνει αυτά τα σημεία βάσει των μελετών επισκεψιμότητας η Β΄Φάση που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το Ίδρυμα Ωνάση; Θα δούμε…

Πάντως το κόστος της Α΄Φάσης ανήλθε σε 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εξασφαλιστεί αποκλειστικά από χορηγίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (800 χιλιάδες ευρώ) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (400 χιλιάδες ευρώ), με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών. Οι χορηγοί ανέλαβαν, επίσης, να καλύψουν το κόστος συντήρησης της πρώτης διετίας. Έκτοτε και ειδικά μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΠΟ οι πρώτες ειδήσεις που έχουμε για την συνέχιση του έργου έρχονται με την είδηση της σύναψης αυτής της σύμβασης δωρεάς.

Η “νέα” Εθνική Πινακοθήκη

Σε στρατηγικό σύμμαχο του ΥΠΠΟ και σε σταθερό χορηγό των σχεδίων του φαίνεται πάντως πως έχει μετατραπεί το Ίδρυμα Ωνάση, εντύπωση που ενισχύει και η σταθερή συνεργασία των δύο φορέων. Πρόσφατα μάλιστα εκτός από τη σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε και έτερη σύμβαση δωρεάς 1 εκ. ευρώ που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο για την “κάλυψη αναγκαίων δαπανών για την ολοκλήρωση ή συμπλήρωση των υποδομών και του εξοπλισμού του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείον Αλεξάνδρου Σούτσου”. Εκ μέρους του Δημοσίου υπογράφουν και πάλι οι δύο υπουργοί και ο υφυπουργός Οικονομικών, δωρεοδόχος είναι βέβαια το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου “Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος και Μουσείον Αλεξάνδρου Σούτσου” και η “Αριόνα Ελλάς” αναφέρεται ως φορέας υλοποίησης.

Να θυμίσουμε με αυτή την αφορμή ότι το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 59.029.102 ευρώ, Από το ποσό αυτό τα 42.016.982 ευρώ προήλθαν από δημόσια χρηματοδότηση και τα 17.012.120 ευρώ από ιδιωτική. Το 71,2% της χρηματοδότησης του έργου επέκτασης, αντλήθηκε δηλαδή από δημόσιους πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής). Τα ψηφιακά προγράμματα της Πινακοθήκης, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το 28,8% προήλθε από δωρεές Ιδρυμάτων και ιδιωτών: 13 εκατομμύρια ευρώ από τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (εξ ου και οι διαμαρτυρίες που ξεσήκωσαν τα “αποκαλυπτήρια” της ταμπέλας με τον λογότυπο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πάνω από την επωνυμία “Εθνική Πινακοθήκη”, από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας) κι ακόμα 1 εκ. από το Ίδρυμα Ωνάση, 1 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού, 500 χιλ. ευρώ από το Ίδρυμα Κουτλίδη, 1 εκ. ευρώ από την Ντόροθι Λάτση και 500 χιλ. ευρώ από τον Βασίλη Θεοχαράκη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα