Κατάληψη και του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη από σπουδαστές δραματικών σχολών

Κατάληψη και του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη από σπουδαστές δραματικών σχολών
Το Βασιλικό Θέατρο INTIME NEWS

Σε κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν οι σπουδαστές της Δραματικής του ΚΘΒΕ- Υπό κατάληψη συνεχίζει να βρίσκεται και το  Μέγαρο Τσίλερ του Εθνικού Θέατρου.

Μια μόλις μέρα μετά την κατάληψη στο Μέγαρο Τσίλερ του Εθνικού Θέατρου από σπουδαστές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου στην Αθήνα -με κύριο αίτημα την απόσυρση του ΠΔ που υποβιβάζει τα καλλιτεχνικά πτυχία με εκείνα των αποφοίτων Λυκείου- οι σπουδαστές της Δραματικής του ΚΘΒΕ προχώρησαν απόψε σε κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη– λίγο πριν την πραγματοποίηση της παράστασης του έργου του Γιώργου Καπουτζίδη ”Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του”.

Την κατάληψη στο ΚΘΒΕ χαιρέτισε η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου με ανάρτηση της:

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου στέκεται με ομοψυχία, αγωνιστικό πνεύμα και αλληλεγγύη, στο πλευρό της Κατάληψης του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 05.02.2023. Λίγες ώρες μετά την Κατάληψη του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ, αναγνωρίζουμε την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου ως κορυφαίο γεγονός στην κλιμάκωση των εξελίξεων για τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των καλλιτεχνικών σπουδών, σε όλη την Ελλάδα.

Δύο από τα σημαντικότερα κτίρια για την ιστορία του θεάτρου στη χώρα μας, βρίσκονται υπό κατάληψη μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι νέοι καλλιτέχνες δεν είμαστε υποχείρια καμιάς κυβερνητικής ατζέντας που υποτιμά τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις/τους δημιουργούς και τη δημιουργία. Οι νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, σε όλα τα μέτωπα, δυναμικά, για να κρατήσουμε αναμμένη τη σπίθα της τέχνης μας που πολεμάει τη φτωχή σκέψη, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τον κυβερνητικό τακτικισμό, την θεσμική αδιαφορία απέναντι στα αυτονόητα αιτήματά μας για πτυχία με αξία, σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές και ίδρυση νέων, Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών.

Οι φοιτητές/τριες των Καλλιτεχνικών Σχολών σε όλη την Ελλάδα, είμαστε πολλοί/ές και είμαστε μαζί: Ενώνουμε τις φωνές μας με βαθιά πίστη πως η τέχνη ήταν και θα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και σας καλούμε να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας για έναν κόσμο δίκαιο, ελεύθερο, αλληλέγγυο, μαχητικό ─ ένας τέτοιος κόσμος, χωρίς καλλιτέχνες και δημιουργία δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν φοβόμαστε κανέναν κρατικό παραλογισμό, καμιά καταστολή και κανένα ιδιωτικό συμφέρον που εναντιώνεται στο συλλογικό μας πρόταγμα: προχωράμε σθεναρά στον αγώνα μας, μέχρι να νικήσουμε.

Το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, οι Σπουδάστριες/Σπουδαστές της Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ δηλαδή, έγραψαν χθες για την κατάληψη:

Η Κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος χαιρετίζει την κατάληψη του κτιρίου του Θεάτρου Τσίλερ που είναι γεγονός από απόψε, 4 Φεβρουαρίου 2023.

Οι σπουδαστές/στριες των Δραματικών Σχολών παίρνουμε στα χέρια μας την τύχη και το μέλλον μας και αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στην θεσμική απαξίωση που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία.

Ως νέοι καλλιτέχνες που βδομάδες τώρα κατακλύζουμε τους δρόμους πανελλαδικά, διεκδικώντας την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας, δηλώνουμε πως θα πολεμήσουμε ενωμένοι μέχρι τέλους την κυβερνητική αδιαφορία, την υποβάθμιση της τέχνης στη ζωή, το κυβερνητικό χτύπημα στην ελευθερία που η τέχνη μας πρεσβεύει.

Η κατάληψη του σημαντικότερου, ιστορικού θεάτρου της Αθήνας υποστηρίζει έμπρακτα, με τον πιο δυναμικό, αλληλέγγυο και μαχητικό τρόπο, πως το θέατρο δεν το προστατεύουν, βέβαια, τα ΜΑΤ που το φρουρούσαν στην μεγάλη πορεία της Πέμπτης (στην Αθήνα) γελοιοποιώντας την κυβέρνηση στα μάτια της κοινωνίας, δεν το προστατεύει το ΥΠΠΟΑ που σήμερα επιδόθηκε στην υποκριτική και σπάταλη φιέστα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, αλλά οι ηθοποιοί του, οι σκηνοθέτες του, οι χορευτές του, οι κάθε λογής εργάτες του, τα παιδιά του.

Στηρίζουμε, λοιπόν, την κατάληψη του Θεάτρου Τσίλερ όπως και όσο χρειαστεί και δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να νικήσουμε!.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

Από χτες το βράδυ και από σήμερα το βράδυ, αντίστοιχα, το κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου και το Βασιλικό Θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. τελούν υπό κατάληψη από τους/τις σπουδαστές/ριες όλων των δραματικών σχολών.

Ο αγώνας έχει γιγαντώσει.

Είναι μαζικός και πολυμορφικός: απεργίες σε θέατρα και γυρίσματα, γενική συνέλευση, αλλεπάλληλες πορείες και κινητοποιήσεις, έξω από υπουργεία, στο δρόμο, στο Σύνταγμα, έξω από εθνικό με τα Ματ απέναντι μας, αναγνώσεις κειμένων στα θέατρα, και, σχεδόν ταυτόχρονα με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του κινήματος στην τελετή έναρξης της Ελευσίνας 2023, τώρα πλέον, αυτός ο αγώνας δυναμώνει και δικαιώνεται ακόμα πιο πολύ.

Με τους φοιτητές πια μέσα στις κεντρικές κρατικές σκηνές, με το εμβληματικό τους σύνθημα “Σ’ εσάς που μας ακούτε”, ο αγώνας ανάγεται σε Ιστορική στιγμή. Η πράξη αυτή των σπουδαστών απηχεί την οργή όλων μας απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας και το ΥΠΠΟΑ που κωφεύουν στις δίκαιες διεκδικήσεις των καλλιτεχνών. Ως ΣΕΗ – και ως καλλιτέχνες – έχουμε την ηθική και συνδικαλιστική, να σταθούμε στο πλευρό των σπουδαστών/ριών και να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία τους, καλώντας ταυτόχρονα όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο να τους/τις στηρίξει και να αναγκάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την πολιτεία να λύσει το πρόβλημα ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία.
#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα