Λύθηκε το μυστήριο με το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ

Λύθηκε το μυστήριο με το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ

Μια επιστολή του γιατρού του Ολλανδού ζωγράφου ρίχνει φως στην υπόθεση με το ακρωτηριασμένο αυτί του Βαν Γκογκ

Είναι ίσως για το πιο γνωστό περιστατικό στην ιστορία της τέχνης:  Μια νύχτα του Δεκεμβρίου του 1888, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε μια στιγμή τρέλας έκοψε ένα τμήμα του αριστερού του αυτιού, εμφανίστηκε αιμόφυρτος σε έναν οίκο ανοχής με τον κομμένο λοβό και στη συνέχεια ζήτησε από μια ιερόδουλη να του τον φυλάξει.

Η επιστολή από το γιατρό του Βαν Γκογκ, Φέλιξ Ρέι, παρουσιάζει ένα σκίτσο του ακρωτηριασμένου αυτιού και τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ, ανατρέποντας τις καθιερωμένες ιστορικές αφηγήσεις. Η επιστολή του Δρ Ρέι αποκαλύπτει ότι ο ταραγμένος καλλιτέχνης δεν είχε αφαιρέσει μόνο ένα τμήμα του αυτιού του, τελικά, αλλά ολόκληρο, καθώς επίσης και ότι η γυναίκα που το παρέλαβε δεν ήταν ιερόδουλη, αλλά καθαρίστρια.

Λύθηκε το μυστήριο με το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ

Η ερευνήτρια Bernadette Murphy ήταν σε θέση, με τη βοήθεια της επιστολής, να αποδείξει ότι το αυτί δόθηκε συγκεκριμένα σε ένα κορίτσι που ονομάζεται Gabrielle, όπως αναφέρει η Telegraph. Η Gabrielle είχε τραυματιστεί από επίθεση που είχε δεχτεί από έναν σκύλο και εργαζόταν ως καμαριέρα σε οίκο ανοχής για να πληρώνει τους ιατρικούς λογαριασμούς της.

Η επιστολή του Δρ Ρέι εκτίθεται αυτήν την περίοδο στην έκθεση "On The Verge of Insanity", στο Άμστερνταμ, όπου παρουσιάζονται επίσης 25 πίνακες του, το πιστόλι της αυτοκτονίας και προσωπικά του αντικείμενα.

Λύθηκε το μυστήριο με το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαν Γκογκ όσο ήταν εν ζωή, κατάφερε να πουλήσει μόνο ένα πίνακα, από 900 συνολικά έργα. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Πληροφορίες από Telegraph

SHARE: