Με ΦΕΚ η εξαίρεση 2.330 ΚΑΕΚ αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Με ΦΕΚ η εξαίρεση 2.330 ΚΑΕΚ αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει τη μεταβίβαση των επίμαχων ακινήτων του δημοσίου.

Νίκη των αρχαιολόγων καταρχάς  και των δημάρχων που προσέφυγαν στο ΣτΕ; Νίκη της κοινής λογικής. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξουσιοδοτείται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για την ανάκληση της μεταβίβασης 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε εχτές στην εφημερίδα της Κυβερνήσως. Η εξουσιοδότηση της ανάκλησης είναι απότοκος των εξαιρέσσων του άρθρου 196 του ν.4389/2016, σημειώνεται στην απόφαση τoυ ΚΥΣΟΙΠ  που συνυπογράφουν οι υπουργοί Δημήτρης Λιάκος, Γ.Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Α.Πιτσιόρλας, Χρ.Βερναρδάκης, Εφη Ακτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η  ΥΑ Τσακαλώτου, που είναι και η εφαρμοστέα, η οποία θα διασφαλίζει ρητώς τα 2.330 ακίνητα από χρήση και διαχείριση.

Εν τω μεταξύ, αύριο, στο Δ΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν οι αιτήσεις επτά Δήμων για  την  υπαγωγή στο Υπερταμείο (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) 10.119 ακινήτων του Δημοσίου (ανάμεσά τους αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, κ.λπ. συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.). Η αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου, καθώς και δύο Δήμων, αναβλήθηκε, καθώς το ΥΠΟΙΚ δεν κατέθεσε τις προτάσεις του.

Η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη, η οποία είναι εισηγήτρια στις αιτήσεις επτά Δήμων ,των Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου–Δραπετσώνας,  Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου, καθώς  και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κατά την αυριανή συζήτηση θα προτείνει να εκδοθεί προδικαστική απόφαση, με την οποία θα τάσσεται ρητή προθεσμία στους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης για να διαβιβάσουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  τα αναγκαία  εκείνα έγγραφα και στοιχεία  και να σταλούν οι κυβερνητικές  θέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα