ABBA: Η συγκλονιστική ιστορία μέλους του συγκροτήματος – Ήταν πείραμα των ναζί

ABBA: Η συγκλονιστική ιστορία μέλους του συγκροτήματος – Ήταν πείραμα των ναζί
Οι ABBA στο Λονδίνο το 1978. Από αριστερά: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog και Bjorn Ulvaeus 2021 AP

Η όχι και τόσο γνωστή ιστορία αλλά καθόλα συγκλονιστική, της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ, τραγουδίστριας των ABBA, η οποία είναι παιδί της ναζιστικής ευγονικής.

Οι ABBA είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της ιστορίας, με αμέτρητες επιτυχίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο απόγειο της δόξας τους κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από ένα άλλο σουηδικό εμπορικό σήμα, την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo. Αυτές τις μέρες επανήλθαν στο προσκήνιο, καθώς κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Με αφορμή την μεγάλη επάνοδό τους στο μουσικό στερέωμα, παρουσιάζουμε μια ιστορία ζωής που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή. Αφορά την Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ, η οποία αποτελεί παιδί ενός τρομακτικού προγράμματος των ναζί. Λέμπενσμπορν στα γερμανικά σημαίνει “πηγή ζωής” αλλά στα χρόνια του ναζισμού πήρε μια τελείως διαφορετική σημασία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, με το οποίο ήθελαν να αυξήσουν τον πληθυσμό των Αρίων, χρησιμοποιώντας διάφορες απάνθρωπες μεθόδους, όπως την απαγωγή παιδιών από κατεχόμενες χώρες π.χ. Πολωνία, Ρωσία και Γιουγκοσλαβία, και το μεγάλωμα τους από το κράτος.

Ο ιδανικός Άριος είχε μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά. Οι Σκανδιναβοί ταίριαζαν απόλυτα με αυτή την απαίτηση. Το πρόγραμμα Λέμπενσμπορν ενθάρρυνε τους Γερμανούς στρατιώτες να έχουν σχέσεις με γυναίκες από τη Δανία και τη Νορβηγία. Μόνο στη Νορβηγία, περισσότερα από 12.000 παιδιά γεννήθηκαν από τέτοιες σχέσεις.

Ωστόσο, όταν η ναζιστική Γερμανία έχασε τον Β’  Παγκόσμιο πόλεμο, αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες εξοστρακίστηκαν. Οι γυναίκες αποκαλούνταν “Γερμανίδες πόρνες” και τα παιδιά “μπάσταρδα των SS”, “παιδιά των ναζί” ή “αρουραίοι”. Κακοποιήθηκαν, κλείστηκαν σε ιδρύματα για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα ενώ η κυβέρνηση της Νορβηγίας επιχείρησε μέχρι και να τους απελάσει στην Αυστραλία. Κάποια στιγμή, ο νορβηγικός στρατός συνεργάστηκε με τη CIA και χρησιμοποίησε τα παιδιά του προγράμματος για πειράματα με LSD και άλλα ναρκωτικά.

Η Λίνγκσταντ γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1945 από Νορβηγίδα μητέρα, την Σίνι Λίνγκσταντ, έχοντας πατέρα έναν Γερμανό λοχία ονόματι Άλφρεντ Χάας. Ήρθε στον κόσμο λίγους μήνες αφότου η Γερμανία έχασε τον πόλεμο και ο πατέρας της είχε επιστρέψει στην πατρίδα του. Η μητέρα της, φοβούμενη τις αντιδράσεις των συμπατριωτών της, πήρε το μωρό και την γιαγιά του και έφυγαν από τη χώρα. Μετανάστευσαν στη Σουηδία, η οποία δεχόταν τα παιδιά Λέμπενσμπορν.

Το 1947 η μητέρα της Άνι-Φριντ πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια και το 2 ετών παιδί μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Η Άνι-Φριντ πίστευε ότι ο βιολογικός της πατέρας είχε πεθάνει κατά την επιστροφή του στη Γερμανία, καθώς το πλοίο του είχε αναφερθεί ότι είχε βυθιστεί.

Το 1977 ένα γερμανικό περιδικό δημοσίευσε την ιστορία της Άνι-Φριντ ως παιδί Λέμπενσμπορν. Ο ετεροθαλής αδερφός της, διάβασε την ιστορία και ρώτησε τον πατέρα του για το πού βρισκόταν κατά τον πόλεμο. Λίγους μήνες μετά, η Άνι-Φριντ συνάντησε τον πατέρα της για πρώτη φορά. “Είναι δύσκολο… Θα ήταν διαφορετικά αν ήμουν έφηβη ή παιδί. Δεν μπορώ πραγματικά να συνδεθώ μαζί του και να τον αγαπήσω όπως θα ήθελα αν ήταν κοντά μου όταν μεγάλωνα” είχε δηλώσει μετά από εκείνη την συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τραγουδίστρια των ABBA ήταν ένα από τα τυχερά παιδιά του Λέμπενσμπορν, αφού κατάφερε να διαφύγει στη σχετικά ανεκτική Σουηδία και ανακάλυψε την ταυτότητα και γνώρισε τον βιολογικό της πατέρα. Κάτι που δεν κατάφερε ποτέ το 80% και πάνω των παιδιών του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα